Nem csak városi legenda, hogy a veszekedés utáni ölelés jótékony hatású - állítják az amerikai Carnegie Mellon University kutatói. Az egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, milyen hatása van az érintésnek, valóban javítja-e az érintettek hangulatát, jól létét. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy ha valaki erőfeszítése ellenére veszekedni kezd valakivel, a vita lezárásaként egy öleléssel sokat tud javítani a helyzeten. A sajátján is.


A Michael Murphy vezette kutatócsoport összesen 404 embert vont be a vizsgálatba - olvasható a Plos One című tudományos kutatásokat publikáló szaklapban. A kutatás alanyait két teljes héten keresztül minden este kikérdezték arról, milyen napjuk volt. Elsősorban természetesen arra voltak kíváncsiak, veszekedtek-e aznap bárkivel, öleltek-e meg utána valakit, és milyen érzéseik voltak a történtek után. Aztán ugyanezt a kérdéssort feltették egy nappal később is, amikor már legalább 24 óra eltelt a vita és az azt követő érintés, vagy a rideg faképnél hagyás után.


Az eredmények azt mutatják, hogy sokkal jobb lelki állapotban voltak másnap azok, akik testi kapcsolatot létesítettek a vitapartnerükkel, azokhoz képest, akik kénytelenek voltak önmaguk feldolgozni a történteket. A kutatók az interjúkból azt állapították meg, hogy azokban az esetekben volt igazán hatásos az ölelés, amikor kisebb vita pattant csak ki az érintettek között. A hatása már órákkal a történtek után is érezhető volt: amikor a kutatók a kikérdezett emberek pozitív és negatív érzéseiről érdeklődtek, sokkal több esetben említettek - a negatívumok mellett - kevésbé kellemetlen érzéseket is.


Az ölelés teljesen univerzális “gyógymódnak” bizonyult a 404 kikérdezett által elmondottak szerint. Az interjúkból ugyanis az derült ki, hogy a dolognak nem csak az intim kapcsolatban lévő emberek között volt eredménye. Nők és férfiak, házastársak, rokonok, vagy éppen munkatársak is nagyon hasonlóan ítélték meg lelki állapotukat a testi kontaktussal végződött szócsata után. Sőt, az sem számított, hogy a vitában különböző rangú, vagy éppen eltérő társadalmi státuszú emberek vettek-e részt.


A kutatók tanulmányukban azonban azt is kiemelték, nem vizsgálták, és nem is súlyoztak a vita hevessége vagy mélysége, illetve a konfliktus kiinduló pontja szerint sem. Az emberek közti érzelmi kapcsolatot sem vették számításba, illetve az eredmények elsősorban a kisebb szócsaták utáni állapotot mutatják. Éppen ezért további vizsgálatokat, kutatásokat tartanak szükségesnek a témában. Azt azonban megállapították, hogy az emberek egymás megérintésével, megölelésével jelentős hatást tudnak gyakorolni saját és partnerük biztonságérzetére, érzelmi kiegyensúlyozottságára, önbizalmára, mások iránti érzéseire és ezzel könnyebbé válik mindenki számára a konfliktuskezelés, illetve azok feldolgozása.