Babaváró Támogatás – ha mégsem jön a baba - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Babaváró Támogatás – ha mégsem jön a baba

csalad.hu
2019. dec. 16. 15:38
Támogatások, kedvezmények

Mi van akkor, ha a Babaváró Támogatást igénybe vevő házaspárról később kiderül, hogy nem lehet gyermekük? És mi történik akkor, ha 3 éven túl születik a következő baba? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre gyűjtöttük össze a szakértői válaszokat.

Ha a Babaváró Támogatást igénybe vevő házaspár tagjaról később kiderül, hogy meddők és igazolják a meddőséget, a járási hivatal méltányosságból dönthet úgy, hogy nem kell visszafizetniük a kamattámogatást és/vagy nem válik kamatozóvá a hitel. Ám ellenőrzi-e valaki, hogy korábban is megállapította-e szakorvos a meddőségüket, hogy ne lehessen visszaélni a méltányos eljárással? Megnézik-e például az előzőekben megszületett szakorvosi véleményeket?

A jogszabály ugyan kifejezett kötelezettségként nem írja elő az ellenőrzést a járási hivatal számára, azonban az általános eljárási szabályok keretében erre sor kerülhet.

Mi történik akkor, ha a 3 éven túl születik a következő gyermek?

Miután lejár az az időszak, amíg a törlesztés szünetel, a törlesztési kötelezettség tovább folytatódik, majd a következő várandósság 12. hetét követően újra szüneteltethető.

Külföldi biztosítási jogviszony beleszámít a 3 évbe?

Igen.

Házastárs halála esetén is kamatmentes marad a törlesztés?

A halálesetet követő 6 hónapig még igen, azt követően megszűnik és kamatozóvá válik, de a korábbi kamattámogatásokat ilyen esetben nem kell utólag visszafizetni.

A hitel igénylésekor meg kell jelölni, hogy mire fogják majd felhasználni?

Nem.

Külföldi állampolgárságú férfival kötött házasság esetén is igényelhető a támogatás? Ha lejár a külföldi állampolgár tartózkodási joga, akkor visszafizetésre kötelezhetik?

Csak EGT állampolgár esetén igényelhető. A tartózkodási jog megszűnése miatt nem kell visszafizetni a kölcsönt, ha minden más feltétel teljesült.

(fotó: Shutterstock)