A legtöbben ár, illat és állag alapján vásárolnak, esetleg hagyják magukat megvezetni a tisztaságot sugalló púderszínű csomagolás, és a „természetes”, a „bőrgyógyászatilag tesztelt”, illetve a „bio” feliratok által. Pedig ezek a címkék nem feltétlenül jelentik azt, hogy kizárólag ártalmatlan, minőségi anyagokat tartalmazó terméket teszünk a kosarunkba. A még mindig felettébb hiányos szabályozás miatt ugyanis a gyártók bármit ráírhatnak a flakonra. Akkor mégis mit tehetünk? Honnan tudjuk, hogy olyan kozmetikumot vásárolunk, amivel nem ártunk a babánknak?

Miért fontos, hogy kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó babaápoló szereket használjunk?

Egyrészt azért, mert

a picik bőre rendkívül vékony, áteresztő és érzékeny, ráadásul az immunrendszerük is sokkal reaktívabb.

Másrészt azáltal, hogy halmozottan káros anyagokkal (tartósítószerekkel, színezékekkel, állagjavítókkal, szulfátokkal stb.) találkozik egy újszülött, gyakran valamilyen irritáció, allergia vagy egyéb bőrprobléma merül fel az idő előre haladtával. Nem véletlen, hogy manapság ilyen gyakori az ekcéma vagy az asztma – már akár egészen kicsi korban.

Olvassuk el az összetevőket!

Mielőtt bármilyen, a baba bőrével érintkező terméket vásárolunk (a mosószer és az öblítő is ide tartozik!), tüzetesen olvassuk át az összetevőlistát. Az első helyen található összetevőből van a legtöbb az adott készítményben, a legutolsóból pedig a legkevesebb. Minél hosszabb a lista, annál esélyesebb, hogy olyan anyag is belekerült, amire semmi szüksége a kicsi bőrének. Természetesen minden összetevőt nem kell ismernünk, néhányat a legkárosabbak közül azonban nem árt memorizálni.

Ellenőrzéshez használhatjuk a nemzetközi EWG keresőjét. Ebben az adatbázisban márka, konkrét termék és összetevő alapján is kereshetünk. A legegyszerűbb, ha nem a boltban, a sorok között álldogálva kezdünk el kutakodni, hanem már otthon kiválasztjuk a kiszemelt, számunkra tökéletes terméket, és célirányosan azt vásároljuk meg.

Sok ismert márka termékei sem tiszták

Hiába gondoljuk, hogy a legnagyobb márkák termékei bizonyára csak ellenőrzött, tiszta alapanyagokat rejtenek, ez sajnos nem így van. Meglepően sokban vannak szulfátok, ásványi olaj, propilén-glikol és szintetikus parfüm is. Ezért legyünk mindig szkeptikusak és csak az összetevőlistának higgyünk, ne a reklámoknak!



3-4 hónapos kor alatt bio fürdetőkre sincs szükség

Tökéletesen elég, ha egy újszülött fürdővizéhez csak egy pici 100%-os tisztaságú mandula- vagy szőlőmagolajat öntünk. A sampont pedig helyettesíthetjük kókusz- vagy mandulaolajjal, amelyek még a koszmón is segíthetnek. Popsikrémként használhatunk például sima shea vajat, popsitörlésre pedig beszerezhetünk egy hipoallergén, illatmentes, phenoxyethanol-mentes törlőkendőt, esetleg használhatunk meleg vízbe mártott vattakorongot.

Kerülendő összetevők:

Íme azok a csecsemők és kisgyermekek számára legkárosabb alapanyagok, amelyeket érdemes elkerülni.

1. Fragrance/Parfum – Ha ezt a szót látjuk az INCI listában (összetevőlista), az azt jelenti, hogy a termék olyan illatanyagot tartalmaz, ami mesterségesen, szintetikus kemikáliák segítségével (petróleum származékokból) állítanak elő. A gyártók több ezer potenciálisan allergén illatkomponenst használnak a termékeikben, amelyekre nincs szabályozás, hogy mindet fel kelljen tüntetni, ezért mi csak annyit látunk „fragrance”. Többek között fejfájást, kiütéseket, köhögést, allergiát, bőr- és szem irritációt, pigmentációt, hiperaktivitást okozhatnak ezek a mesterséges illatanyagok.

A szulfátok viszketést, bőrszárazságot, hámlást és ekcémát is okozhatnak.

2. Szulfátok – Ilyenek az SLS (Sodium Lauryl Sulfate) és a helyettesítésére használt SLES (Sodium Laureth Sulfate) vagy az ALES (Amonium Lauryl Sulfate). Ezek az anyagok rendkívül erős tisztítószerek, amiknek a fürdetők, samponok a habzást köszönhetik. Nagyon kiszárítják a bőrt, illetve lemossák a bőr természetes védőrétegét is, amellyel irritációnak teszik ki a babát. Fogkrémekben, folyékony kézmosókban és más folyékony, habzó kozmetikumokban is előfordulhatnak.

3. Alkohol (alcohol, ethanol, denature alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol, SD alcohol) Szárítanak, irritálnak és felborítják a bőr pH-ját, így a bőr barrier (védőpajzsa) meggyengül és védtelenebb lesz a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Vigyázat! Sok natúr, bio termékben is használják tartósításra, illetve a hatóanyagok felszívódásának elősegítésére. A jó hír az, hogy van néhány alkohol-féle, amik épp ellenkezőleg, bőrpuhító funkcióval rendelkeznek. Ilyen a cetyl alcohol, a cetearyl alcohol, a lauryl alcohol, a myristyl alcohol és a setaryl alcohol is.

4. Parabének (pl. methyl-, propyl-, butyl-, ethyl-, isobutylparaben) – Ezekről a tartósításra használt anyagokról valószínűleg mindenki hallott, és szerencsére a legtöbb babaápolási termékből már kivonták őket, de azért nem árt, ha ezeket is ellenőrizzük. Általában az INCI lista végén találkozhatunk velük. Kutatások szerint allergiás bőrreakciót, viszketést, pirosságot okozhatnak, sőt akár a hormonrendszert is károsíthatják.

5. Ásványi olaj (mineral oil, paraffinum liquidum, paraffin oil/wax) – Petróleumból állítják elő, a kőolajból történő benzinkészítés egyik mellékterméke. Az ásványi olajokkal az a legnagyobb probléma, hogy nem szívódnak be és nem engedik lélegezni a bőrt. Szárít és gyulladásokra hajlamosít.

6. Triklozán (triclosan) – Tartósító, fertőtlenítő szer, amely elpusztítja az egészséges bőr- és nyálkahártya működéshez szükséges organizmusokat is. Irritálhatja a bőrt, a szemet, a légzőszerveket, allergiát okozhat és a májat is károsítja.

7. Propilén-glikol (propylene glycol) – Szintén petróleum származék, amelyet az iparban fagyálló szerként is alkalmaznak. Bőr-, szem- és légzőszervi irritációt, ekcémát okozhat.

8. Ftalátok (phthalates) – Alapvetően a PVC lágyítására használják, de kozmetikumokban is előfordulhatnak. Az egyik leggyakoribb a dietil-ftalát (DEP), amit már kimutatták például a köldökzsinórvérben is. Több kutatás is alátámasztotta, hogy káros hatással vannak a hormonrendszerre és a szaporító szervekre.

(fotó: shutterstock)