Az Otthonteremtési Akcióterv újabb részletei - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Az Otthonteremtési Akcióterv újabb részletei

Szöveg: MTI, fotó: Bruzák Noémi/MTI
2020. nov. 5. 15:57
Támogatások, kedvezmények

Az Otthonteremtési Akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról volt szó ma az Országgyűlésben.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter expozéjában kifejtette: a tárgyalt javaslat az Otthonteremtési Akcióterv elmúlt hetekben bejelentett lépései közül az új építésű lakásokra vonatkozó áfa 27-ről 5 százalékra csökkentését, valamint a CSOK-kal lakást vásárlóknak a 4 százalékos visszterhes vagyonszerzési illeték eltörlését tartalmazza.

Több millió forintot takaríthatnak meg a jövőre új építésű otthont vásárlók

Az áfacsökkentés értelmében – ismertette – a 2021. január 1. után kiállított, lakásvásárlásra vonatkozó vég- vagy részszámla 5 százalékos kulccsal adózik majd. Így több milliós vagy akár tízmilliós nagyságrendű összeget takaríthatnak meg a jövőre új építésű otthont vásárlók – jelezte.

Azt pedig kormányrendelet rendezi majd, hogy azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalás előtt álló családoknak, akik CSOK-kal vásárolnak otthont, az 5 százalékos áfatartalmat is visszaadják – jegyezte meg.

A csökkentett áfakulcsot 2022 végéig lehet majd alkalmazni, de ez a határidő inkább a folyamatban lévő építkezéseket érinti. Azokra a lakásokra ugyanis, amelyekre eddig az időpontig megkapják az építési engedélyt, egészen 2026 végéig alkalmazható lesz az 5 százalékos áfamérték – magyarázta.

Illetékmentesség, otthonfelújítás, többgenerációs otthonok

Az illetékeltörlés is komoly, akár milliós nagyságrendű segítség lesz azoknak, akik 2021. január 1. után CSOK igénybevételével vásárolnak akár használt, akár új otthont maguknak. Ők az ingatlanvételár kiegyenlítése után nem kapnak majd illetékkirovási értesítést – mondta a miniszter.

Arról is beszámolt, hogy kormányrendeletben szabályozzák majd a több generációs otthonok létrehozását, így például tetőtérbeépítéshez is felvehető lesz az új otthon vásárlásához igénybe vehető CSOK-összeg.

Emellett segítséget nyújtanak majd a gyermekes családoknak az otthonuk felújításához is jövő januártól: ők a lakásfelújítási költségeinek felét – maximum 3 millió forintot – visszaigényelhetik.

„Kevés jobb befektetés van, mint ha a következő generációba fektetünk be”

A miniszter úgy fogalmazott: gyermekek nélkül nincs magyar jövő, ezért kell segíteni a családalapítás előtt állókat és a már gyermeket nevelőket. Közölte: Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját készül megvalósítani, mindenkinek szeretnék megadni, hogy saját tulajdonú otthonban élhessen.

„A családnak, a gyermekeknek biztos jövőt elsősorban akkor tudunk tervezni, ha biztos fedél van a család feje felett” – mondta.

Az elmúlt tíz év intézkedései közül felelevenítette a devizahitelezés betiltását, az árfolyamgát bevezetését, a végtörlesztés lehetőségét, a devizahitelek forintosítását, a kilakoltatási tilalmat, a Nemzeti Eszközkezelő felállítását, a CSOK bevezetését, az új építésű lakások áfájának 5 százalékra csökkentését, az építkezésre is lehetővé tett áfa-visszatérítést 5 millió forintig, a nagycsaládosok kedvezményes lakáshitelét, a gyermeket vállalók jelzáloghitel-tartozása csökkentésének lehetőségét, a Falusi CSOK-ot és a Babaváró Támogatást.

A tények azt igazolják, hogy van értelme családtámogatásokban, Otthonteremtési Programban gondolkodni – jelentette ki Novák Katalin, úgy fogalmazva: „kevés jobb befektetés van, mint hogy ha a következő generációba fektetünk be”.