Legyen teljesen egészséges és lehetőleg újszülött az adoptálni kívánt gyermek! Ilyen elképzelésekkel vágnak bele az adoptálásba a gyermekre vágyó párok.

– A 40 órás felkészítő tanfolyam után az örökbefogadni szándékozó szülők azonban azzal szembesülnek, hogy ez a kategória gyakorlatilag nem létezik – kezdi Feketéné Böröcz Virág, aki osztályvezetői munkája mellett örökbefogadási tanácsadóként is dolgozik. – Országos szinten körülbelül ugyanannyi az örökbefogadni kívánó szülők száma és az örökbefogadható gyermekek száma. Ilyenkor teszik fel sokan a kérdést, hogy akkor miért kell ilyen sokat várni? Az örökbefogadni szándékozó ügyfelek elképzelése és az örökbeadható gyermekek szükségletei, tulajdonságai sajnos nem egyeznek meg. Mindig a szokásos tartózkodási hely szerint illetékes területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál kell jelentkezni az örökbefogadás előtti eljárásra. Az eljárás az ügyfél kérelmével indul, ahol meg kell adni, hogy milyen életkorú, milyen nemű, milyen egészségi állapotú gyermek örökbefogadására jelentkeznek. A kérelem felvételekor megfogalmazott elképzelés a vágyálom, ami az ő fejükben él, de ez az örökbefogadási folyamat során változhat. Minél több információ, tapasztalat birtokába kerülnek, úgy módosulhat az elképzelés, a vágyálom közelít a realitás felé. Az örökbefogadás előtti eljárásnak (alkalmassági folyamat) része egy pszichológiai konzultáció, ami maximum 4 alkalmat jelent. Környezettanulmány készül a jelentkező lakóhelyén (szokásos tartózkodási hely, ami a lakcímkártyán is szerepel!), a háziorvost az ügyfél írásbeli hozzájárulása alapján keressük meg, hogy egészségileg alkalmas-e az örökbefogadásra. Ha szakorvosi probléma merül fel, az ügyfél szakorvosától is szükséges véleményt beszerezni. Ha a vizsgálatok alapján nem merül fel olyan tény, amely kizárná az alkalmasságot, akkor a következő lépés a 40 órás kötelező, önköltséges felkészítő képzés. A tanfolyam elvégzése után találkozunk megint az ügyféllel, ahol visszatérünk a jelentkezéskor rögzített elképzelésekhez, ami az esetek nagy részében átalakul…

Az örökbefogadás előtti eljárásnak (alkalmassági folyamat) része egy pszichológiai konzultáció, ami maximum 4 alkalmat jelent. Környezettanulmány készül a jelentkező lakóhelyén (szokásos tartózkodási hely, ami a lakcímkártyán is szerepel!), a háziorvost az ügyfél írásbeli hozzájárulása alapján keressük meg, hogy egészségileg alkalmas-e az örökbefogadásra. Ha szakorvosi probléma merül fel, az ügyfél szakorvosától is szükséges véleményt beszerezni. Ha a vizsgálatok alapján nem merül fel olyan tény, amely kizárná az alkalmasságot, akkor a következő lépés a 40 órás kötelező, önköltséges felkészítő képzés. A tanfolyam elvégzése után találkozunk megint az ügyféllel, ahol visszatérünk a jelentkezéskor rögzített elképzelésekhez, ami az esetek nagy részében átalakul – mondja Virág.

Érzékenyítés az elfogadásért

Szinte minden ezen a 40 órás tanfolyamon múlik, hiszen a párok sokszor itt szembesülnek először azzal, mire is vállalkoznak.

Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a szakellátásban élő gyermekek egy kis hátizsákkal érkeznek, benne az ő addigi élettörténetükkel.

– Ha valaki a jelentkezésekor úgy gondolja, hogy egészséges gyermeket szeretne örökbefogadni, akkor a szakemberektől azt fogja hallani, hogy ilyen kategória gyakorlatilag nem létezik. Az elvárási, szívesebben használom az elfogadási listán a gyermek családi hátterével kapcsolatos információk mellett az aktuális állapota szerepel. Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a szakellátásban élő gyermekek egy kis hátizsákkal érkeznek, benne az ő addigi élettörténetükkel. Ebben különböző nehézségek, veszteségek lehetnek, például alkohol- vagy drogprobléma a vér szerinti családban, gondozatlan terhesség, koraszülés stb. A tanfolyamon érzékenyítjük a szülőket a gyermek lehetséges egészségi állapotának, valamint családi hátterének és a vérszerinti szülőnek az elfogadására. A gyermeket a vérszerinti szülővel együtt kell elfogadniuk, hiszen, ha erre nem képesek, akkor a gyermeket sem fogadják majd el – magyarázza az örökbefogadási tanácsadó.

– Az örökbefogadó szülők érzékenyítése miatt változott 20 óráról 40 órára a felkészítő képzés időtartama. 20 óra az elméletre elég, a másik 20 órában önismereti, illetve saját élményű helyzetgyakorlatokkal, valamint örökbefogadó családokról, nevelőszülőkről szóló kisfilmmel segítjük az örökbefogadni szándékozókat, amelyek bemutatják, hogyan zajlik az átgondozás, az egymásra találás. A sikeres örökbefogadások mellett beszélünk a felmerülő nehézségekről, sikertelen örökbefogadásokról is.

Veszteséggel járó törések

Gyönyörű elhatározás már az is, amikor egy gyermektelen pár, vagy akár többgyermekes család az örökbefogadás mellett dönt. Mégsem biztos, hogy minden jelentkezőből valóban örökbefogadó szülő válik.

Az örökbefogadó szülő terápiás szülő, aki kellő önismerettel rendelkezik. Erre nem mindenki alkalmas, bármennyire szeretné.

– Az örökbefogadás nem egy normál szülői szerep, ezért is fontos, hogy a párok rendelkezzenek azokkal a plusz szülői kompetenciákkal, amelyek segítségével alkalmassá válnak egy olyan gyermek felnevelésére, aki eddigi élete során veszteségeket élt át – mondja Virág. – Sokan azt gondolják, hogy ha újszülöttet fogadnak örökbe, akkor ott nincs veszteség, nem kell foglalkozni a vér szerinti háttérrel. Holott a legnagyobb törés, az őstörés, ami a vérszerinti szülőtől való elszakadást jelenti, ott is megfigyelhető. A 2-3 éves, vagy annál idősebb gyermekek már szakellátásból kerülnek ki: az is elképzelhető, hogy nevelkedett a vérszerinti családjában is, nevelőszülőknél, sőt előfordulhat, hogy több nevelőszülőnél is élt a gyermek. Nyilván ez mind-mind törés az életében, ami veszteséggel jár. Fogalmazhatunk úgy, hogy az örökbefogadó szülő terápiás szülő, aki kellő önismerettel rendelkezik, ismeri a saját kötődési mintázatait és tisztában van a saját veszteség-feldolgozási technikáival. Erre nem mindenki alkalmas, bármennyire szeretné.

„Egyik napról a másikra nem válhatnak szülővé”

Az Örökbefogadási Szolgálat feladata – szoros szakmai teamben a Szakszolgálat többi szolgálatával –, hogy megtalálja a legmegfelelőbb családot a gyermek számára, az örökbefogadó szülő feladata pedig az, hogy segítse a kisgyermeket a veszteségek feldolgozásában.

Sok-sok türelem, empátia, nyitottság kell az örökbefogadó szülő részéről. A kötődés nem alakul ki egyik napról a másikra, ehhez is sok türelemre, következetességre van szükség. Ráadásul az örökbefogadó anya és apa sem egyszerre halad a megismerés útján, ami teljesen normális reakció. Az örökbefogadó szülőknek meg kell érteniük, hogy egyik napról a másikra nem válhatnak szülővé, ez mindig egy folyamat. Semmit sem szabad siettetni! Rendkívül fontos az is, hogy minél hosszabb időt otthon maradjanak a gyermekkel. 2011-től létezik az örökbefogadói GYES intézménye, ami annyit jelent, hogy a 3. életévüket betöltött gyermekek esetében fél év örökbefogadói GYES-t tud igénybe venni az örökbefogadó szülő. 2020. január 1-től a kormányzat intézkedéseként már a 10 év feletti gyermekek örökbefogadása esetén is jár ez a támogatás. Ez épp azt a célt szolgálja, hogy az új család tagjai minél jobban egymásra tudjanak hangolódni, ezáltal a kötődés is könnyebben alakulhasson.

Érezze az állandóságot!

– Az első pár hétben ne szervezzünk programokat, ne rohamozzon meg minket a rokonság, csak egymásra figyeljünk – tanácsolja szakértőnk. – Az örökbefogadás során a legfontosabb, hogy a gyermek érzelmi biztonsága megvalósuljon. Azt szoktuk javasolni a szülőknek, hogy a kezdeti időszakban ne akarjanak változtatni a gyermek már meglévő szokásain. Például, ha mi az egészséges étkezés hívei vagyunk, de a gyermek olyan nevelőcsaládból érkezett, ahol sok cukros üdítőt fogyasztott, akkor ne kezdjük el azonnal leszoktatni. Ne változtassunk a gyermek kialakult napirendjén akkor sem, ha az nem illeszkedik a miénkhez. Érezze a kisgyermek az állandóságot maga körül!

A sikeres örökbefogadás alapja az elfogadás és az önismeret.

– Az örökbefogadó család ismerkedését, egymásra találását, a barátkozás fés másfél évvel van egy kötelező utánkövetés. Amennyiben a család kéri, akár 5 éven keresztül, önkéntes utánkövetés keretein belül is lehetséges a család számára további szakmai támogatást nyújtani. A sikeres örökbefogadás alapja az elfogadás és az önismeret. Az elfogadás a gyermek vér szerinti hátterével való „szőröstől-bőröstől” történő elfogadást jelent. Az örökbefogadó szülők azt gondolják, hogy a gyermeket meg kell védeni a korábban ért nehézségektől, veszteségektől. A múlt a gyermek élettörténetének része, nem lehet és nem szabad meg nem történtté tenni. Az örökbefogadó szülők feladata, hogy segítsék a gyermeket a veszteségek feldolgozásában, saját maguk elfogadásában. Az örökbefogadott gyermekek önbizalmát egy életen át erősíteni, növelni kell. Az örökbefogadási tanácsadók és pszichológusok az örökbefogadás engedélyezése után is az örökbefogadó család rendelkezésére állnak, hogy megteremtődjön az az erős alap és lelki kötődés, amire építkezhet a család.