Csilla és Marcell hozzám nagyon közel álló baráti pár. Férjemmel hivatalosak voltunk az esküvőjükre is, aminek számomra a leggyönyörűbb pillanata nem maga a házasságkötés, nem is barátok által összeállított videó vagy a megható beszéd volt, hanem amikor a friss házasok tangózni kezdtek. Soha nem felejtem el azt a táncot! Marcell, aki hajlamos mindent a vicces oldaláról megközelíteni, most átszellemült, komoly nagybetűs Férfiként ölelte Csillát. Látva azt az egységet és harmóniát, amit a táncparketten alkottak, egyértelmű volt, hogy ez a kapcsolat egy életre szól. Azóta 4 év telt el, Csilla és Marcell két gyönyörű kisgyermek boldog szülei, de alig várják, hogy Gábor és a kis Emili elég nagy legyen ahhoz, hogy „elengedje” a szüleit hétvégente egy kiadós milongára.

Megtanulni és eltáncolni

– 2009-ben a párommal, Marcellel Argentínába utaztunk – kezdi a mesélést Csilla, hogyan is varázsolta el őket az argentin tangó világa. – Ismerve a páromat, nem voltam abban biztos, hogy nyitott lenne a tangóra. Marcell nem az a romantikus típus, mondhatnám úgy is, férfiból van. Nagyon érzelemdús ember, de nehezen tudja a felszínre juttatni az érzéseit. Épp ezért hiába voltunk az argentin tangó hazájában, nem erőltettem a táncot. Már jó pár hónapja kint éltünk, mikor egy olyan baráti társaságba keveredtünk, akik rendszeresen jártak tangózni. Egyikük, Felipe tangó tanár, aki abból él, hogy a világ minden táján táncórákat ad. Meglepő módon nagyon hamar beszippantott bennünket a tangó világa. Először táncórán vettünk részt, majd jött a milonga. Ez egy táncest, ahol argentin tangót, milongát vagy valsot lehet táncolni. Az órán megtanultuk a tánclépéseket, a milongán pedig eltáncoltuk. Onnantól kezdve nem volt megállás.

A milongák fővárosa

A boldog párkapcsolathoz először magunkat kell szeretnünk.

– Buenos Airesben mindig, minden később kezdődik, így a milongák sem kezdődtek el éjfél előtt. Itt a hét minden napján lehet táncestre járni, hiszen Buenos Airesben kétféle ember létezik: aki tangózik és aki nem. Az első kategóriába tartoznak többen. A helyszínek változóak, de többnyire közhelyeken zajlanak a milongák, ami csak fokozza a varázst, a tangó drámáját. Általában 3 táncot táncolunk egy párral, aztán csere következik. A párcserékből nagyon sokat lehet tanulni a különböző technikákról, amelyek által a szerelmeddel lejtett tánc is jóval minőségibb lesz. Arról nem is beszélve, hogy ez a „legális flört” nagyon jót tesz a saját kapcsolatunknak is. Ezen kívül növeli az önértékelést egy idegennel táncolt szépen sikerült szám. Hiszen mástól is kapunk pozitív visszajelzést, és nem az alapján, hogy milyen a külsőnk, hanem hogy milyen a kisugárzásunk tánc közben. A boldog párkapcsolathoz először magunkat kell szeretnünk, az önbizalom növelése pedig épp ezt a célt szolgálja.

A belső érték számít

Az argentin táncest akkor is tökéletes kikapcsolódás, ha csak nézőként ül be az ember pirkadatkor. A hajnali programhoz friss kávé és helyben sütött vajas croissant is jár, Csilláék azonban nem csak emiatt választották néha a tánc helyett az ücsörgést.

Az emberek tánc közben kivirulnak, és előbukkan az igazi személyiségük.

– Előfordult, hogy nem is akartunk táncolni, de mégis elmentünk egy-egy milongára, egyszerűen csak nézni a táncoló párokat. Az emberek ugyanis tánc közben kivirulnak, és előbukkan az igazi személyiségük, a csodálatos belső lényük, aminek semmi köze ahhoz, hogy az illető hány kiló, hány éves, honnan jött, csúnya vagy épp gyönyörű. És ez fantasztikus! Amint belépsz ebbe a közegbe, teljesen magával ragad! Az ember itt önmaga, hiszen a tánc is egy önkifejezés.

Egymásra hangolódni

Nem kellenek szavak ahhoz, hogy értsük egymást!

– Nagyon intim dolog, ami az argentin tangóban történik: a férfi és a nő összefonódik. A tangónak az a szépsége, hogy a nőnek és a férfinek is megvan a maga szerepe, amire mindkét fél odafigyel, és hagyja a másikat érvényesülni. Ez rendkívül jót tesz a párkapcsolatnak! Egymásra hangolódunk, megtanulunk együttműködni, ráadásul ez nem tudatos szinten zajlik. Aktív meditációhoz tudnám hasonlítani: nem az agyunkkal figyelünk a másikra, hanem a szívünkkel. Természetesen rengeteg feszültség is a felszínre kerül tánc közben, ami így lehetőséget kínál a konfliktusok feloldására is. Nem kellenek szavak ahhoz, hogy értsük egymást! Dolgozik helyettük a testbeszéd, működik a kémia, energiacsere zajlik tangózás közben. A táncban csak mi vagyunk a teljes valónkban. Itt nem lehet hazudni!

„Az élmények együtt fontosak”

Csilla és Marcell hazatérve Budapestre, majd Barcelonába költözve sem hagyott fel az argentin tangóval. Európában ugyan nem éjfél után, hanem 10 körül kezdődnek a milongák, és leginkább hétvégén működnek a táncházak, mégis segítenek feleleveníteni a meseszerű emlékeket.

– Elképesztő érzés már önmagában az is, hogy a férjemmel Buenos Airesben táncoltuk a tangót, ott, ahonnan ez a szenvedélyes tánc származik! Épp ezért nem csak a tangó párkapcsolat-gazdagító tulajdonságait élvezhettük a kint töltött idő alatt. Az egész életérzést, a baráti kapcsolatokat és a csodaszép emlékeket is magunkkal hoztunk az öreg kontinensre. Ezek az élmények így együtt fontosak, „csomagként”! Nem volt kérdés egyikünk számára sem, hogy itthon is folytatjuk a tangózást, hiszen ebbe a csodálatos világba repít minket vissza újra meg újra.


(Fotók: shutterstock)