2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig a három- vagy többgyermekes családok a legalább hétszemélyes, új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió Ft (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek. A kedvezmény a vételárat csökkenti, tehát a támogatást nem kell a családnak megelőlegezni.

Eközben mindig adódnak újabb kérdések, amelyeket érdemes tisztázni, hogy az érintettek biztosan vágjanak bele az újautó-vásárlásba.

Van rá lehetőség, hogy autóbeszámítással történjen az új jármű megvásárlása?

Mivel a rendelet csak adásvételi szerződés keretében való szerzést tesz lehetővé – amint ez a gyakorlatban is általában történik – nem csereszerződést kötnek autóbeszámítással, hanem két külön adásvételi szerződést, és mindkettőben a teljes vételár szerepel, az összegek egymással szembeni beszámítása pedig csak a gyakorlati kifizetésnél történik meg. Így a támogatott adásvételi szerződésben is már a teljes vételár szerepelhet, függetlenül attól, hogy annak egy részét a vevő a saját autója eladásából szerzi meg.

Mi történik, ha a kedvezményesen vásárolt autónak olyan hibája lesz, vagy olyan mértékben roncsolódik, hogy a végleges kivonás az egyetlen megoldás viszont még nem telt le az elidegenítési tilalmi időszak? Vissza kell fizetni a támogatás?

Ha a személygépkocsit műszaki állapota miatt a közúti forgalomból véglegesen kivonták, a Magyar Államkincstár a jogosultnak, illetve örökösének kérelmére kezdeményezi az elidegenítési tilalomra vonatkozó bejegyzés törlését a járműnyilvántartásból. A támogatást ilyen esetben az ügyfélnek nem kell visszafizetni.

További információk a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról.


(kép: shutterstock)