Kirobbanó sikerrel indult hódító útjára Magyarországon a Momz App nevű ingyenes alkalmazás. Néhány hónap alatt több ezer nő regisztrálta magát az anyabarát-keresőn, hogy személyes kapcsolatokat építhessen a közelben élő, erre nyitott anyákkal. 

– Friss anyaként fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy mennyire hasznos lenne egy anyabarát-kereső platform – kezdte Bólyai Eszter, az ingyenesen letölthető Momz App megálmodója. – A saját igényem hívta életre az ötletet, amiről először azt hittem, hogy a világon egyedülálló találmány. Kutatómunkám során azonban kiderült, hogy külföldön, elsősorban az angolszász kultúrában már létezik ez a kezdeményezés, Magyarországon viszont úttörőnek bizonyult. 

– Az ismerőseim között és a megkérdezett édesanyák körében nagyon sokan érezték hozzám hasonlóan magukat, hogy hiába vannak a közelben a kisgyermekükkel otthon maradó édesanyák, egyáltalán nem, vagy rendkívül nehezen találnak egymásra, tisztelet a kivételnek. Még azoknak is nehéz, akik nyitottak lennének az anyabarátokra, az új felnőtt kapcsolatokra. Úgy tudjuk a legjobban támogatni egymást, hogy nyíltan beszélünk a problémáinkról. A legfontosabb, hogy az anyukák személyesen is találkozzanak, ne maradjanak meg az online kapcsolattartásnál. 

Keresik az összhangot 

Az egyediség és a piac mérete miatt teljesen a nulláról kellett felépíteni a magyar megoldást, de néhány hónapja már letölthető fejlesztés a Momz App, sőt, gőzerővel dolgoznak azon környező országok elérésén is, ahol van  magyarajkú lakosság. 

– Ha valaki regisztrál az applikációra, akkor sokkal könnyebben megy az egymásra találás, mert egyértelmű a közös szándék, mindenki ugyanazért van ott – magyarázza Eszter. – Nagy könnyebbséget jelent, hogy ez a digitális jelenlét egyben nyitottságot is jelent egymás felé, de ezzel együtt sem könnyű megtenni az első lépést. Minden eszközzel arra törekszünk, hogy ezt elősegítsük és arra motiváljuk az édesanyákat, hogy személyesen találkozzanak. Mindannyiunknak vannak barátnői korábbról, másik kerületből, vidékről vagy külföldről, de ezek a kapcsolatok nem pótolják a személyes jelenlétet. A közelben élő anyabarátok viszont ott vannak, ha ráadásul hasonló korban lévő a gyermekük, vagy azonos az érdeklődési körük, akkor még hamarabb megtalálható az összhang. 

– Saját tapasztalatból tudom, hogy a nőket megváltoztatja az anyaság. Más lesz az értékrendünk és a fontossági sorrendünk, ilyenkor egy teljesen új emberré válunk. Nemcsak egy kisbaba születik, hanem egy édesanya is. Sokat gondolkodtam, hogy mit tudnék hozzátenni az anyák vidámabb, könnyebb, boldogabb mindennapjaihoz, aztán egyszer csak megfogalmazódott ennek az alkalmazásnak az ötlete. 

Női közösségépítés 

Bólyai Eszter társakat is talált az egyre komolyabbra forduló projekthez, Sánta-Arany Virág és Zsengellér Anna személyében. Virág, mint az alkalmazás tartalomfelelőse és Anna, mintIT fejlesztési tanácsadója is teljes odaadással viszi jó hírét az alkalmazásnak, hogy minél több édesanyához eljusson a lehetőség. 

– Úgy éreztem, mindenre felkészültem a szülést és az azt követő időszakot illetően – meséli az ötletgazda. – Boldogan éltem meg az anyaságot az első pillanattól kezdve, de arra az egyre nem számítottam, hogy mennyire tudnak hiányozni a felnőtt kapcsolatok. Nem csak a bizonytalanságaimat, de az örömeimet is szerettem volna megosztani valakivel – napközben is, amíg a párom dolgozott. Frusztrálttá tett, hogy nem tudtam a számomra legmegfelelőbben kapcsolódni a körülöttem lévő anyatársaimmal és nem tudtam a kisfiamnak megadni azt a korai szociális hálót, amire természetes módon egy gyermeknek is szüksége van. 

– Az ember nem születik anyának, azzá válik, azt meg kell tapasztalni. Ez egy hosszú folyamat, amelyet megértő, támogató légkörben a legszebb megélni. Korábban természetes volt, hogy a nők látták a családban, a helyi közösségben, hogyan élték meg mások az anyaságot, az anyává válást. Ez a mostani társadalmi berendezkedésből azonban hiányzik, nem látjuk egymást, elszigetelve élünk. Erre a társadalmi problémára szeretne megoldást kínálni ez a fejlesztés. 

Igazi kincs egy anyabarát 

Rövid idő alatt is már számtalan pozitív élmény született az egymásra találásból. Az algoritmus a lokáció és a gyerekek életkora alapján működik. A listában azok jelennek meg az első helyen, akik közel vannak és a gyerekek kora is hasonló. 

– Amikor megtaláltam az első anyabarátomat, rájöttem, hogy mekkora kincsre bukkantam – mosolyog Eszter. – Össze tudunk járni, a gyermekeink is egykorúak, összebarátkoztak, mi is jól kijövünk a másik gyerekével, aki bízik bennünk. Ez hosszútávon is nagyon fontos, amikor már dolgozó anyák leszünk és esetenként egymás gyerekeiért is el tudunk menni a bölcsibe, oviba. Azért csináltam meg ezt az applikációt, hogy másoknak már várandós koruktól kezdve legyen lehetőségük nyitni olyanok felé, akik közel vannak. A játszótéren nem mindig tudnak úgy elmélyedni a kapcsolatok, ott a gyerekekkel vannak elfoglalva a szülők, akik alkalomszerűen ugyan találkoztak már vagy hússzor, de van, hogy még a másik nevét se tudják. 

– A visszajelzések eddig nagyon pozitívak, sokan számolnak be sikeres ismerkedésről. Azt hittem, hogy sokáig tart majd a Momz koncepciójának az edukálása, de nem volt rá szükség, a legtöbb nő azonnal látta, miről szól ez az egész. Hiszek benne, hogy az anyaság összehozza a nőket és ezen keresztül tudnak egymáshoz kapcsolódni.