Mit lehet a népdalokon keresztül átadni a gyermekeknek?

- Természetességet, jó érzést, identitást, szép zenét, az anyanyelvet.

Milyennek látod a mai gyermekeket?

- A mai gyermekek a változás korába születtek. Alapértékek tünedeznek el, határok mosódnak össze, és ez valószínűleg a biztonságérzetünkre is hat. A mai gyermekek helyzete sokszor a legjobb anyagi körülmények között sem könnyű.

A világ most félelmetesen gyorsan változik, de az emberi természet és test nem tud és nem is akar ilyen mértékben változni. A legtöbb embernek - és a gyermekeknek kiváltképp - érzelmi biztonságra, bizalomra, az önbizalom kiépülésének lehetőségére, figyelemre, elfogadásra, gondoskodásra, testi és szellemi táplálékra van szüksége, vagyis szeretetre. Ott, ahol mindezt megadják a felnőttek, ott a kicsik szárnyalnak. Csodás kisgyermekekkel találkozom a koncerteken, olyanokkal, akik nyitottak, kiegyensúlyozottak, sokirányú az érdeklődésük.

De néha aggódva figyelem ezt a nagy változást. Különösen a városokban élőket érik erős hatások: egyre több az információ, az erőteljes impulzusok dominálnak. A gyermekzene világában is sok a gépzene, a nagy hangerő, a lebutított dallam, szöveg és ritmus. Jóideje ez a trend. Mikor gyermekeknek írok zenét és mikor nekik játszom, vállaltan szembe megyek ezzel a trenddel. Ahelyett, hogy erős és mesterséges ingerekkel hatnék, a gyermekek fantáziáját, kreativitását szeretném kibontakoztatni, igyekszem nekik lehetőséget teremteni a játékra, az önfeledtségre és az elmélyülésre.

Milyen értékek fontosak számodra gyermekeknek játszó zenészként?

- A gyermekek érzékenyek. Zenésztársaimmal érzékenyen, a gyermekekre figyelve játszunk és vagyunk jelen a koncerteken. Mértéktartás, igényesség, természetközeliség, hagyomány, elfogadás, kreativitás, a gyermekek tisztelete. Ezen értékek fontosak számomra.

Látod ezekre az igényt a szülők részéről is?

- Igen, erős az igény. Ami a nehézséget okozza, az a megfelelő információ kiszűrése az információrengetegből, szükséges a tudatosság megléte. A tudatos gyermekneveléshez sok segítséget kaphat ma az ember: tanácsadók, könyvek, cikkek, iskolák, tanfolyamok, eszközök, intézmények és közösségek ezrei állnak rendelkezésre. Az elmúlt két évtized óta mind több helyen elérhetők olyan foglalkozások, ahol a kicsik hangszerekkel, komolyzenével, népzenével, és általában a zenével ismerkedhetnek. Egyre több szülőben tudatosul, hogy jó, ha egy gyermek életében jelen van a zene. Rengeteg zenész, pedagógus, szervezet és intézmény tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy minél több elérhető, színvonalas gyermekprogram legyen.

Bizakodó vagyok azért is, mert azt látom, hogy felnőtt egy olyan generáció, amelyiknek anyanyelve a magyar népzene és a néptánc. A táncház mozgalomnak és szakembereknek köszönhetően elindult a népzenei képzés, és olyan tehetségkutató műsorok születtek, mint például a Fölszállott a páva. Bízom benne, hogy sok gyermekből lesz - mindezen változás eredményeképpen - a változó világhoz alkalmazkodó, nyitott, a Kárpát-medence és Magyarország értékeit becsülő, boldog felnőtt.

Az eddigi pályafutásod során hány gyermekre lehettél hatással a zenén keresztül?

- Valószínűleg több százezer gyermek hallhatta a dalaimat. Londontól Gyimesig, a Zalától a Berettyóig, Kassától Zentáig sok kisgyermekhez elér az, amit csinálok. Sőt, francia falvakban és japán nagyvárosokban magyarul nem tudó gyermekek is éneklik a lemezem dalait. Hálás vagyok azoknak, akik segítenek abban, hogy a zeném terjedjen.

Milyen feladatok várnak rád a következő hetekben?

- Szerencsére nagyon sok felkérést kapok, és sokfelé hívnak énekelni. Minden olyan rendezvény mellé szívesen állok, amely támogatja az általam is fontosnak tartott értékeket, és amely a gyermekeket őszintén tiszteli. Május 11-én például a Margitszigeten lépek fel egy ingyenes családbarát rendezvényen, amelyet a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szervez. A koncertek mellett lesz egy világrekord kísérlet is, a cél, hogy egy adott időpontban minél több szülő emelje fel a gyermekét, unokáját. Remélem, sokezren leszünk majd!