A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet Munkahely, illetve Szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából, illetve a nonprofit szektorból. Lehetnek mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a civil szervezetek, egyházi és közintézmények. 

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. 

Cikksorozatunkban olyan Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozásokat, szervezeteket mutatunk be, amelyek megvalósított ötleteire, fejlesztéseire jó gyakorlatként, példaként is tekinthetünk. 

 A Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese háromgyerekes édesapaként úgy látja, nem csak a munkahelyéről, de Keszthelyről is kijelenthetjük, hogy igazán családbarát. 

– Már egészen fiatalon, általános iskolás koromban megmutatkozott, hogy szeretek közösséget építeni, programokat szervezni – mesélte Osvald Bálint. – Eleinte az osztályban, a baráti társaságomban voltam aktív, de annyira élveztem a nyüzsgést, hogy eldöntöttem, ilyen területen szeretnék dolgozni felnőttként is. Kifejezetten szerencsésnek érzem magam, hogy sikerült valóra váltani az elképzeléseimet, ráadásul külön öröm, hogy a főiskola elvégzése, 2002 óta a helyi közösségekért dolgozhatok a Goldmark Károly Művelődési Központban. Végigjártam a szamárlétrát és 2008 óta már igazgatóhelyettesként tevékenykedhetek. Az élet aztán úgy hozta, hogy 2020. novemberétől kezdve, az akkori igazgató távozása óta én vagyok az első ember a Balaton Színházat és a Keszthelyi Népmesepontot is magában foglaló intézmény vezetésében.

Nyüzsög a család is

Bálint egész családja hasonló szellemben él, felesége egyben a munkatársa is, jelenleg még otthon van a kétéves kislányukkal, de hamarosan visszatér a munkába. Közös pont, hogy mindketten szeretik a közösségi élményeket, átélni és szervezni egyaránt.

– Állandóan jövünk, megyünk, intézkedünk, ilyen család vagyunk a magánéletben és a munkahelyünkön iserősíti meg az intézményvezető. – Néha úgy érezzük, csak aludni járunk haza, mindig úton van a család. A három lányunk egyre több programba be tud kapcsolódni, a két nagyobbik már 4, illetve 6 éves, így egyre önállóbbak és nyitottabbak, az előttünk álló években pedig ez a mozgalmasság csak fokozódik majd.

A családfő környékbeli lakosként szívügyének tekinti a település kulturális életének fejlesztését. Mint mondja, Keszthely igazán aktív kisváros, mindenki ismer mindenkit, jók a közösségek és hálás a közönség is.

– Felemelő érzés itt a kultúra területén dolgozni – teszi hozzá. – A látókörömben lévő összes keszthelyi intézmény, a múzeumok, a szervező irodák, a beszállító cégek figyelnek a családokra és a kisgyermekesekre. Az egész város megérdemelne egy családbarát kitüntetést.

A közönségből merítünk erőt

A világjárvány egyik legnagyobb vesztese a kultúra. A rendezvények, közösségi események látogathatósága olyan csorbát szenvedett, amelyet hosszú idő lesz újra rendbe tenni. Egy művelődési központban ez nehéz időszak, így a családbarát, a közösségi értékek kifejezése, erősítése a munkatársak és a közönség irányába egyaránt kiemelt fontosságúak.

– A kezdetektől támogattam a családbarát védjegy megszerzésére irányuló törekvéseket, melyet az intézmény korábbi igazgatója, Csengei Ágota indított el és menedzselt – jelenti ki Osvald Bálint. – Egy háromgyermekes családapa számára ez nem is lehet kérdés, hiszen éveken keresztül élveztem a családbarát intézkedések előnyét, nem meglepő, hogy amellett voltam, ezt támogatni kell, mert ebből mindenki csak profitálhat. Az utóbbi időben sokszor fájt a szívünk, mert a pandémia miatt számos családbarát program megvalósítása elmaradt, de amint lehet, ezeket pótoljuk. Most első a biztonság és az egészség. Érdekes, hogy bár a védjegy megszerzése sokaknak adott többletfeladatokat, mindenkitől extra odafigyelést igényelt, de ezt mindenki szívesen csinálta, sohasem volt semmilyen negatív visszajelzés ezzel kapcsolatban. Még a dokumentáció és a beszerzések okozta feladatok is örömet szereztek a kollégáknak, mert bennük volt, hogy egy jó ügyet szolgálnak.

– Nagyon várjuk, hogy újra teljes kapacitással üzemelhessünk – tekint előre az intézményvezető. – Nekünk a lételemünk a személyes jelenlét. Egy játszóház vagy egy szabadtéri rendezvény nem valósítható meg online. Korábban napi szinten több ezer ember érezte jól magát az rendezvényeinken, most meg volt, amikor be kellett zárnunk a kapukat. Ez lelkileg és mentálisan is roppant megterhelő időszak volt. Nem ugyanaz megnézni egy színházi előadást a nézőtérről, mint a képernyőn, vagy instrukciók alapján odahaza megvalósítani egy kézműves tevékenységet. Egy családok közötti tökfaragó versenyt sem lehet otthon modellezni. Számunkra a közönség adja a hihetetlen erőt és a mindennapi motivációt is a munkához, így minden egyes lehetőséget igyekszünk megragadni, amikor találkozhatunk, mert a közösségi élményt semmi sem pótolhatja.

Akkor dolgozunk, amikor mások pihennek

A legutóbbi tanúsítási folyamat során a Goldmark Károly Művelődési Központ megkapta a Családbarát Hely minősítést. A Családbarát Magyarország Központ által adományozott tanúsító védjegy kifejezi a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. A Családbarát Hely tanúsító védjegyre Magyarország egész területéről pályázhatnak mikro-, kis-, közép és nagyvállalatok, melyek tartozhatnak a verseny-, köz- és a nonprofit szektorba, illetve lehetnek civil szervezetek és közintézmények egyaránt.

– A családoknak szóló egyre népszerűbb előadásainkban gyermeknevelési és családmenedzselési témák kapnak helyet. Emellett, a kínálatunkban lévő valamennyi rendezvényen szerepelnek külön gyermekblokkok – ad betekintést a központ által szervezett programokba Osvald Bálint. – Berendeztünk egy különleges népmesepontot, ahol az eszközök és a hangulatos tér is remek kikapcsolódást és kreatív élményeket jelent a kisebb korosztálynak. Játszóházaink és táncházaink olyan kínálattal gazdagították a helyi kulturális életet, amely párját ritkítja.

– Ami a házon belüli megvalósulást illeti: a kollégáim időről időre maguktól jelzik, hogy csináljunk valamilyen csapatépítő programot. Ez jól mutatja, mekkora rá az igény. Van egy kis hiányérzetem ezen a területen, mert a járvány miatt több, munkatársakkal szervezett programunkat is el kellett halasztanunk a közelmúltban. Speciális helyzetben vagyunk, mert nem a klasszikus munkarendben dolgozunk, így nem könnyű az időpontegyeztetés. A szervezői gárdára és a műszaki személyzetre is főleg délutánokon, estéken, hétvégéken, a nyári iskolai szünetekben van szükség, pont abban az időszakban, amikor a családjaikkal foglalkozhatnának. Nekünk akkor kell dolgoznunk, amikor a nézőink pihennek vagy kikapcsolódnak. Éppen emiatt rendszeresen tartunk előadásokat, tréningeket a dolgozóknak lelki egyensúly, egészségmegőrzés, időmenedzsment témakörben. Amit még nagyon szeretünk, a pandémia miatt sajnos ideiglenesen megszűnt gerinctorna, a kifejezetten népszerű gerincmasszázs azonban továbbra is igénybe vehető a munkatársak számára.

Igazi közösség kovácsolódott

A remek természeti adottságok nagyszerű terepet biztosítanak a kikapcsolódásra, hiszen északon a Keszthelyi-hegység lankái, délen pedig a balatoni hullámok kínálnak lehetőséget az aktív pihenésre.

– Dolgozóink nagyjából 70 százaléka családos, a családokat is érintő munkahelyi csapatépítő programokra az óvodás gyermekektől kezdve az egyetemistákig bezárólag érkeznek fiatal résztvevők. Változatosságra van szükség, hogy mindenkinek a figyelmét lekössük. Jól mutatja a programok elismertségét, hogy rendszeresen jönnek a gyerekek és kifejezetten keresik a másik társaságát. Nem csak a kicsik, de az idősebbek, a kamaszok is. A munkatársaknak és családjaiknak is biztosítjuk a balatoni strandbérletét, van kenunk, pingpongasztalunk és több különböző sporteszközünk. Közös tanulmányutakat, kirándulásokat szervezünk, a minden ősszel közös szalonna- és gesztenyesütés szintén rendkívül népszerű program. A gyerekek már nagyon jól ismerik egymást, vannak, akik egy osztályba is járnak. A saját gyermekeimnek is megvannak már az ismeretségeik és odáig vannak ezekért a programokért. Közvetlen és nyitott a kapcsolat, amikor a legkisebb lányom másfél éves volt, a közös kirándulás alkalmával kézen fogta az egyik régen látott kolléganőmet és simán elment vele sétálni az erdőbe.

– A szakmai kiteljesedés és a nyilvánvaló anyagi indokok mellett a családbarát intézkedések világítottak rá, mennyire szeretnek itt dolgozni a munkatársaink. Az értékrendjüknek megfelelő közösségépítő munkájuk mellett nagyon erős az igény, hogy jobban megismerjék egymást a kollégák, barátságok alakulhassanak ki, és legyenek olyan szelepek beépítve a munkahelyi létbe, ahol igazi közösséggé kovácsolódhatnak. Úgy tapasztalom, hogy ennek megvalósulásával egyfajta lojalitás is kialakul, ezáltal pedig az időnként előforduló nehézségek is áthidalhatók, mert sokkal konstruktívabbak, segítőkészebbek egymás felé a munkatársak.

(fotó: privát)