Mivel a demográfiai folyamatokat a Covid-járványon kívül több, esetenként még ismeretlen tényező is alakítja, nehéz ilyen rövid időtávon belül, egy év alatt modellezni a világjárvány hatásait. Így azokra a fontos kérdésekre, hogy a születésszám megugrása jelentős lesz-e és hogy a népességszám csökkenésének mértékét eredményesen befolyásolták-e a különböző intézkedések, és hogy mindezekre mekkora hatással volt a járvány, akár csak évekkel később kaphatunk választ.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete háromévente készíti el Demográfiai portré - Jelentés a magyar népesség helyzetéről című tanulmánykötetét, mely 2021 októberében jelenik meg a hazánkat érintő népesedési folyamatok értékelésével.

Idén is sokkal többen kötöttek házasságot, még a pandémia okozta korlátozások ellenére is, mint korábban.

Amit viszont a statisztikai adatokból már most is tudunk, hogy az elmúlt években, így idén is sokkal többen kötöttek házasságot, még a pandémia okozta korlátozások ellenére is, mint korábban. Számuk 2019. január-október között 57 792 volt, idén ugyancsak 10 hónapot nézve 60 333, azaz 2541-gyel több. De míg 15-20 évvel ezelőtt evidenciának számított, hogy 9 hónap után gyermek is születik a frigyből, ma már ez egyáltalán nem jellemzi a párokat – nyilatkozta egy interjúban Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetnek kutatója.

A demográfiai folyamatok bonyolultságát, összetettségét mutatja a termékenységi ráta alakulása is, ami szintén örvendetesen javult az elmúlt években a korábbiakhoz képest. 2019-ben ez a mutató 1,49-re nőtt, de sajnos ez az utóbbi évekre jellemző lassú emelkedés sem elég ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a népesedési adatokat. Miért? Ennek legfőbb oka, hogy évről évre drasztikusan csökken a szülőképes korban lévő nők száma. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb nőnek kellene jóval több gyermeket vállalnia ahhoz, hogy a születésszám megugorjon, és ne csak lassítsa, hanem meg is állítsa a népességfogyást. Mégis, a számok itt is javulást mutatnak: 2019-ben októberig 74 097 gyermek született, 2020 októberéig ez a szám 77 596 lett, vagyis 3499 csecsemővel több jött világra idén. Biztató eredményt mutat a terhességmegszakítások csökkenő száma is: ez 1381-gyel volt kevesebb, mint 2019 januárjától októberéig.

A születésszámra vonatkozóan olvasható még egy érdekes adat a kutatóintézet oldalán, amely újabb megoldásra váró problémát vet föl: a magyar nők tervezett és valós gyermekvállalása között nagy eltéréseket tapasztaltak. A megkérdezett, gyermekvállalás előtt álló nők átlagosan két gyermeket terveznek a párjukkal. A tényleges adatok viszont mást mutatnak, a vállalt gyermekek száma ennél kevesebb: jelenleg tíz kismamára valamivel több mint 15 újszülött jut. Bár a termékenységi ráta 2020 szeptemberére 1,56-ig kúszott fel, a születésszám pedig közel 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, mégis egyelőre az egykét nevelő családok és a nagycsaládosok száma nőtt meg. A teljes esztendő adatait persze majd csak a jövő év első negyedében látjuk meg.

A pandémia következtében kialakuló nehézségek ugyan befolyásolhatják a családok terveit, mégis bízva a legjobbakban várjuk a 2021-es esztendőt.

(fotó: Shutterstock)