– Örömmel mondhatom, hogy alapvetően házasságban gondolkodnak a magyar fiatalok. Ennek természetes részeként pedig gyermeket, gyermekeket is vállalnak, ami szintén nagyon örvendetes – mondta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

A házasság hetének apropóján azt is kiemelte, hogy nagyon pozitív tendenciát tapasztalhatunk a házasságkötések terén.

– Az elmúlt bő évtizedben trendfordulás történt és megduplázódott a házasságkötések száma. Ez azért lényeges, mert a család alapja a párkapcsolat. A legtartósabb és a legtermékenyebb együttélési forma a házasság, amely egy stabil elköteleződés. Amikor két ember kimondja azt, hogy közös életet kezdenek, az a későbbiekben nagyon sok nehézségen át tudja segíteni őket.

 

 

– Amikor valaki egy szerető, boldog családból származik, azt követendő értéknek tekinti. Aki kevésbé szerencsés körülmények közül, konfliktusokkal teli környezetből érkezik egy kapcsolatba, annál pedig sokszor éppen ez az élmény ébreszt egy olyan vágyat, egy olyan törekvést, hogy egy jól működő családot akar létrehozni. Nem mindig könnyű jó példa nélkül, de tanulható, hogyan lehet egy családot összetartani. A családi életre nevelés egyébként a Nemzeti Alaptanterv része, így már az iskolában elkezdhetik megtanulni a gyerekek a legfontosabb készségeket, illetve a pedagógusok számára a Családbarát Magyarország Központ is folyamatosan indít ingyenes továbbképzéseket – fűzte hozzá.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes arról is beszélt, hogy a családban való együttélés fontos összetevője a jó kommunikáció és a jó konfliktuskezelés. Ezek az ismeretek nem csak a fiatalok jövőbeni családjában hasznosulnak, de a jelenlegi közérzetüket, családi és társas kapcsolataikat is pozitívan befolyásolják.

– Mindezek alapja az empátia. Fontos, hogy jól megértsük egymást, így tudunk szerető közeget teremteni. Ehhez minden félnek hozzá kell tennie a magáét. Az apró gesztusok is sokat tesznek hozzá a nagy egészhez és a pozitív társadalmi közeg és támogatás is sokat jelent.

(illusztráció: pexels)