A turisztikai szektor munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése címmel szervezett konferenciát Szegeden a Családbarát Magyarország Központ és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ). Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke nyitóbeszédében rávilágított a szektor világjárvány által generált problémáira is. 

– Több tízezres munkaerőhiány van az ágazatunkban és vezetői szinten is ezres ez a nagyságrend – hangsúlyozta Gál Pál Zoltán. – Az elmúlt évek azt igazolják, hogy nem csak a meglévő munkaerő kopik a szektorban, de egyre kevesebb fiatal érkezik a felsőoktatásba is.  Hosszútávon pedig csak elhivatottsággal és lelkesedéssel lehet tevékenynek lenni ezen a területen, mert itt olyankor dolgozunk, éjszaka, hétvégén, ünnepeken, amikor mások pihennek – fogalmazott. 

Gál Pál Zoltán

Applikáció a szektor szereplői számára 

A szakemberek egyetértettek abban, hogy ennek az ágazatnak hatalmas súlya van az ország megítélése és a lakosság elégedettsége szempontjából is, így a keletkezett problémák orvoslása elsődleges. 

Sztanek Csaba, a Családbarát Magyarország Központ projektmenedzsere összefoglalta a GINOP-5.3.5-18-2020-00159 projekt eredményeit. Rámutatott, hogy az online platform felé még határozottabban kell nyitni, hogy elérjék a célcsoportokat. Ennek érdekében kifejlesztettek egy VIMOSZ applikációt, amely már a Google Play és az App Store felületekről is letölthető. A fejlesztés komoly segítséget jelent a turisztikai szektor munkaadói és munkavállalói számára a szervezet tevékenységéről való informálódás és a tagsághoz való csatlakozási lehetőségek tekintetében, valamint a hazai és nemzetközi projektek megismertetésében. 

Sztanek Csaba

– A világjárvány a mi terveinket is átírta, a helyszíni interjúk helyett csak online formában tudtuk megvalósítani a projekt keretében a kutatást – kezdte beszámolóját Szalóki Mihály, a Családbarát Magyarország Központ szakmai szakértője. – Az eredmények értékelésekor kirajzolódott, hogy a válaszadók közel fele fontolgatja, hogy elhagyja a turisztikai, illetve vendéglátó szektort, de azt is látni kell, hogy már a járvány előtt is szakemberhiánnyal küzdött az ágazat. A digitalizáció még komoly lehetőségeket rejt magában, erre építve elkezdődhet a felzárkózás. 

Szalóki Mihály

Megoldás az újjáépítésre 

– Mozaikokból kell újraépítenünk az állományt, az atipikus foglalkoztatás arányának növelése, a képzések fontossága és a családbarát megoldások támogatása is kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjon – jelentette ki előadásában Dr. Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára. – Ezekkel az eszközökkel élve ismét emelkedő pályára állítható az ágazat – tette hozzá. 

Dr. Böröcz Lajos

A rendezvényt Az atipikus foglalkoztatás ösztönzése a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén című előadás zárta, amelyben számos inspiráló példára világított rá Zerényi Károly, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének képviselő-testületi tagja, elnöki tanácsadója. 

– Azt tapasztaljuk az ágazatban dolgozók körében, hogy megnőtt az igény a képzésekre mind a szakmai területeken, mind a nyelvi képzéseket illetően – fogalmazott Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója. – Az interjúk során számos jó gyakorlatra fény derült, egyre inkább jellemző a munkavállalókkal való együttműködés, a családi körülményekhez való rugalmas hozzáállás, illetve a pozitív csapatépítő aktivitásokra való törekvés. Ezek a példák rámutatnak, hogy egyfajta szemléletváltás vette kezdetét a szektorban, amely a további fejlődés alapja.