Ebben segíthet Kopp Mária és Skrabski Árpád: A boldogságkeresés útjai és útvesztői (Az érett személyiségtől a kiegyensúlyozott kapcsolatig) című könyve is, amely most újra megjelent a Kopp Mária Intézet a Családokért és a Népesedésért (KINCS) és a L’Harmattan Kiadó gondozásában.

Mi a legfontosabb érték a magyarok számára?

Az alapkérdés ez volt: mi a legfontosabb érték a magyarok számára? Arra jutott a szerzőpáros, akik maguk is egy párt alkottak, hogy a boldogság. Mi is a tartós és boldog párkapcsolatoknak a jellemzője? Mit tehetünk azért, hogy ezek jól működjenek és fennmaradjanak? Mi segíti az egyént, hogy ezen céljait elérje? Mit kell tennünk, ha olyan kapcsolatokat, családot szeretnénk, amilyet elképzeltünk? Kérdések, amelyekre választ találni segítségül hívható a könyv.

Kopp Mária neve a laikus olvasók számára is örökre összekapcsolódott azon meglátás alátámasztásával, miszerint a család szerepe elvitathatatlan súllyal esik latba, amikor az egyén boldogságát vizsgáljuk. Munkásságát dicséri, hogy a család életvédő hatására is tudományos alapossággal rávilágított. Pszichológusként és orvosként is azt vallotta, hogy a lélek és a test egységként vizsgálandó, s megfelelő működésük az egészség alapja.

A támogató család a pozitív életminőség alapja

Bár a kötet első kiadása óta jó pár esztendő eltelt már, a téma maga, és a szerzőpáros tudományosan alátámasztott meglátásai bőven kiállják az idő próbáját. A könyv fejezeteiben rávilágítanak a nemek szerepére a párkapcsolatokban, szó esik az életminőséget meghatározó tényezőkről, s nem utolsó sorban a támogató családról, mint a pozitív életminőség alapjáról.

A kötet olvasmányos megfogalmazása könnyen érthetővé teszi mindazok számára, akik a tudományos eredményekre kíváncsiak, illetve azoknak is „könnyen fogyasztható” lesz a mű, akiket a gyakorlatias megközelítés és a hasznos tanácsok érdekelnek inkább.

Alighanem egyik család könyvespolcáról sem hiányozhat ez a kötet, hiszen mind elméleti, mind gyakorlati szempontból hiánypótlónak számít.