A rendszeres kerekezés erősíti a szervezetet és gondoskodik a kondíciónkról, emellett lelkileg is feltölt, hiszen tekerés közben felfedezhetjük környezetünk csodaszép természeti helyeit. A biciklizés amellett, hogy szuper szabadidős tevékenység, az egyik legkörnyezetbarátabb eszköz is, így napi közlekedésre is használhatjuk. Most mindenekelőtt az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ajánljuk.

Erősíti a szívet és a keringési rendszert

A sportorvosok egyöntetű véleménye szerint a kerékpározás kiválóan edzi a szív- és keringési rendszert, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Tekerés közben ugyanis a légzésszám emelkedik, a szív munkája fokozódik, a pulzus nő és a vérnyomás emelkedik. Emellett a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalmi helyzetben. A kerékpározás az egyik legalkalmasabb mozgásforma a szív- és érrendszer állapotának karbantartására és javítására.

Minden izmot megmozgat!

A biciklizés teljeskörűen igénybe veszi az alsótest izmait, és kiválóan fejleszti a comb- és farizmokat. Sőt, zsírégető hatásának köszönhetően jobban láthatóvá válnak az izmaink. Azok, akik naponta nyeregbe pattannak, biztosra vehetik, hogy rövid időn belül erősebb és mutatósabb vádlival büszkélkedhetnek. Arról nem is beszélve, hogy a vádli erősítésén túl a rendszeres pedálozás az egész lábat formássá varázsolja.

Talán kevesen tudják, de a bringázás a felsőtest izmait is hatékonyan formálja, hiszen kerékpározás közben testünk a saját stabilizálásához mozgósítja a hát- és hasizmokat. Továbbá, derékfájás esetén az úszás után a kerékpározás az egyik legjobb edzésforma. Igazi gerinctorna, amely javítja az izomtónus állapotát. Nem utolsósorban a kerékpározás – például a kocogással vagy a futással ellentétben – nagyságrendekkel kevésbé terheli az ízületeinket.

Növeli a tüdő kapacitását

Bringatúrára készülve... Figyeljünk oda a kerékpáros ruházatunkra! Ha megfelelően öltözünk fel, a komfortérzetünk is nagyobb lesz. Ha hosszabb túrára indulunk, mindig kenjük be magunkat sportoláshoz kifejlesztett napvédő készítménnyel, mert bringázás közben csúnyán leéghetünk! A nagyobb kirándulások előtt nézessük át a kerékpárunkat egy szervizben, és defekt esetére akkor is legyen nálunk egy kis pumpa, pótbelső és gumileszedő, ha mi magunk nem tudjuk megszerelni a bringát! Így ugyanis könnyebben kérhetünk segítséget, ha menet közben elakadunk.

Egy rendszeresen bringázó felnőtt tízszer több oxigént vesz fel, mint aki csak a televízió előtt ül. Emellett a kerékpározás javítja a kardiovaszkuláris rendszert, így a szív és a tüdő hatékonyabban tud dolgozni. És ha már a légzésnél tartunk: azt gondolhatnánk, hogy egy kerékpáros a városi közlekedésben jóval több káros anyagot lélegez be, mint egy autós. Egy Londonban végzett kísérlet erre cáfolt rá: a kutatók kimutatták, hogy a gépjárműben utazó, pl. egy autóvezető vagy egy taxi utasa ugyanazon az útvonalon ötször nagyobb légszennyeződésnek van kitéve, mint a kerékpáros. Ennek oka, hogy a bringások általában az út szélén közlekednek, ráadásul magasabban van a fejük, mint az autóban ülőké, így nem éri az arcukat közvetlenül a szennyeződés, és a légmozgás, az esetleges szél javítja a beszívott levegő minőségét.

Segít a fogyásban

A rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja az állóképességet, a terhelhetőséget, a szervezet fizikai teljesítőképességét. Emellett hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Mi több, a biciklizés nagyszerű zsírégető: a fogyasztó hatása révén könnyen megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól, illetve a rendszeres edzéssel megelőzhetjük az elhízást.

Lelkünknek is feltöltődést jelent

Mivel kerékpározás közben főként a környezetünkre figyelünk, a nyeregben ülve könnyen elterelődnek a gondolataink a problémáinkról. Ha például reggelente kerékpárral járunk a munkahelyünkre, máris komoly lépéseket tehetünk a napi stressz elkerülése érdekében. A munka utáni hazatekerés vagy egy lazító esti biciklizés is sokat segíthet a stressz levezetésében. Ráadásul sokszor kerekezés közben születnek a legjobb ötleteink.

A friss levegőn, szép időben történő kerékpározás a testre gyakorolt előnyös hatásai mellett felszabadítja a boldogsághormonokat. Remek kedélyjavító, kiváltképp, ha gyakorlása közben a természet szépségeiben gyönyörködhetünk.

Nem utolsósorban ezzel a kedvelt szabadidős tevékenységgel bővíthetjük baráti körünket is. Természetesen egyedül is lehet bringázni, de társaságban még élvezetesebb tud lenni a kerekezés. A közösen megélt élmények, az egymást inspiráló fizikai teljesítmény, az együtt kitűzött és megvalósított célok mind fontos elemei az egészséges és tartalmas társasági életnek.

Nyeregbe pattan a család

A bringázás egyike azon szabadidős tevékenységeknek, amit kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki együtt végezhet. Szép időben az egyik legjobb program biciklitúrára indulni a gyerekekkel. Persze ennek előfeltétele, hogy a csemeték tanuljanak meg biztonságosan közlekedni, és tisztában legyenek az alapvető biztonsági követelményekkel. A szülők felelőssége, hogy csak akkor engedjék ki gyermeküket a forgalomba, ha egészen biztosak benne, hogy erre már felkészült: amikor már képes uralni a kerékpárt, önmaga és mások veszélyeztetése nélkül tud közlekedni. Ha a család együtt bicajozik, legjobb, ha forgalmasabb helyeken a gyerekek sorban, a szülők között kerekeznek.

Bár a kerékpáros fejvédő nem tartozik a kötelező felszerelések közé, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt azt ajánlják, hogy bukósisakban tekerjenek. A sisak ugyanis a legfontosabb védőeszköz a kerékpároson.

(fotó: Shutterstock)