Ha kisgyermeknek vásárolunk

A gyermek kerékpároknál talán a legfontosabb, hogy jó minőségűt és könnyen használhatót vásároljunk, hiszen nem mindegy, milyen járgányon tanul meg pedálozni. Az első biciklizés élménye meghatározza, hogy a későbbiekben szereti-e a bringázást vagy sem.

Ne dőljünk be az ilyen-olyan mesefigurás olcsó kétkerekűeknek! A drágább, minőségi darab biztonságos, értéktartó, így több gyermek is használhatja, ráadásul később el is adható.

A méretek

A legkisebbeknek célszerű kontrafékes, pótkerékkel ellátott 12-es méretet választani.

A kicsiknek gyártott biciklik 12-es mérettől indulnak, és egészen 24-es méretig gyermek kerékpárnak számítanak. A legkisebbeknek, 2,5-3 éves kortól célszerű kontrafékes, pótkerékkel ellátott 12-es méretet választani. A 3,5-4 éves korú gyermekek 16-os kerékpárral kerekezhetnek kb. 6-7 éves korukig. Általában ez az első „igazi” bringájuk a lurkóknak, amin megtanulnak biciklizni. Lehetőleg még ez is kontrafékes változat legyen, mert a lábuk még erősebb, mint a kezük. Váltósat még ne vegyünk, mert ebben az életkorban a tevékenységre és a forgalomra tudnak csak koncentrálni. A 20-as kerékpárok 120-135 cm magasságúak részére ajánlottak, ezt követi a 24-es méret a 135-150 cm testmagasságú gyermekek számára.

Típusok felnőttek részére

1. City – városi kerékpár, aszfaltra tervezett. Jellemzői a magas kormány, a széles nyereg, az egyenes üléspóz, valamint komplett felszerelés, azaz sárvédő, csomagtartó, kitámasztó, csengő és világítás is tartozik hozzá. Kezd elterjedni az agyváltós modell a kontrafékes mellett.

2. MTB – Annak ellenére, hogy hegyi terepre fejlesztették ki, ez az egyik legnépszerűbb bringafajta a mai napig. Masszív felépítésű, teleszkópos, több fokozatos láncos váltórendszer jellemzi. Akár 3x9-es fokozattal is kapható. Sajnos épp közkedveltsége miatt létezik az olcsó, de nehéz, élményt nem adó változata, aminek ráadásul a karbantartása is költséges.

3. Trekking – Felszereltségre hasonlít a city bicikliéhez, de jóval masszívabb darab, a váz alumíniumból készült, 27-es kerékmérettel. Számos kényelmes kiegészítővel kapható. Többségük teleszkópos.

4. Cross – a trekking és az MTB „keveréke”, ideális kirándulókerékpár. A vásárló „dolga”, hogy felszerelje a kerékpárt olyan kiegészítőkkel, amire szüksége van, mint például a sárvédő, csomagtartó, stb.

5. Országúti kerékpár – Sporteszköznek számít, sokan csak a kerékpárok királynőjeként emlegetik kecsessége, gyorsasága, időtállósága miatt. Változatos alapanyagok jellemzik az alumíniumtól a titánig. A fokozatok száma 2x8-tól 2x11-ig terjed. Mindezen tulajdonságai kárpótolják a használóját a kényelmetlen üléshelyzetért.

6. BMX, Down Hill, Free Ride – Nem alkalmasak arra, hogy közlekedési eszközként használjuk. Sporteszközök, kifejezettem versenyzésre kifejlesztve, így nem cél a hosszú élettartam. A különböző versenyekre rendszerint átépítik a gépeket, így az alkatrészek tartóssága is nagyjából ennek megfelelő.

Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek: Tanösvények Aggtelektől Zalakarosig, Mozgás, látvány, lélek - gyermekekkel Erdélyben.

(fotó: Shutterstock)