5 kapcsolaterősítő tipp babavárás idejére - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

5 kapcsolaterősítő tipp babavárás idejére

Clerget-Tasi Barbara
2020. jún. 22. 9:00
Babát várunk

Az első terhesség éppoly örömteli, mint aggodalommal teli időszak a leendő szülők számára. Nem tudják, pontosan mi vár rájuk a gyermek születése után, csak azt, hogy alaposan megváltozik addigi életük, és ez feszültté teheti a kismamákat és a kispapákat is. Íme néhány tanács, amellyel jó pár vitás helyzettől megkímélhetik magukat.

Ideális esetben az áldott állapotot valóban áldásként, boldog várakozásként éli meg mindkét szülő, de még ilyenkor is számos újdonsággal kell szembesülniük a kismamáknak és kispapáknak, amiről bizony nem szól a fáma. Kitanulhatjuk a babaápolást ától cettig, közösen készülhetünk a szülésre is, de érdemes lenne – akár már a teherbeesés előtt – felkészülni azokra a lehetséges nehézségekre, amik a 9 hónap alatt jelentkezhetnek, nem is beszélve a baba születése utáni időszakról.

1. Vonjuk be a párunkat mindenbe!

Szerencsére egyre gyakrabban halljuk, hogy az apákra is szükség van a várandósság és a szülés utáni időszakban egyaránt. Kutatások igazolják, hogy náluk is beindulnak bizonyos hormonális változások már a gyermek születése előtt, többségük igenis késztetést érez arra, hogy kivegye a részét a gyermeknevelésből. Nem kell persze a századik babás weboldalon lévő cuki rucikat mutogatni a párunknak, hiszen mégiscsak pasiból van, de nyugodtan kérjük ki a véleményét például a babakocsi kiválasztásánál vagy a babaszoba berendezésénél. A lényeg, hogy közös döntések szülessenek, és egyik fél se érezze úgy, hogy az ő véleménye nem számít.

2. Gyakori beszélgetések

Fontos, hogy ne csak arról szóljanak a beszélgetések, hogy milyen vizsgálatok várnak ránk, mire lesz szüksége a picinek, hogyan tervezzük a szülést, hanem arról is, hogyan érezzük magunkat ebben az új helyzetben. Vállaljuk nyíltan a saját félelmeinket, rossz érzéseinket is, és kérjük ugyanerre a párunkat! Előfordulhat, hogy a kedvesünket látszólag nem érdekli olyan mértékben a babavárás, mint minket, kismamákat. Bár ez biztosan rosszul esik, mégis próbáljuk a sértettségünket félretéve megtudni, mi állhat a dolog hátterében! Lehet, hogy egyszerűen csak félelemmel tölti el az újfajta szerep felelőssége. Elképzelhető, hogy próbálja kitolni azt az időt, amit még gyermek nélkül élhet meg, hiszen a szülővé válás egyértelműen nagy kötöttséggel jár, ami ijesztő lehet. Mondjuk ki bátran, ha jólesne egy kis extra figyelem vagy törődés, és igyekezzünk mi is megadni a másiknak, amire vágyik. Ha figyelemmel, megértéssel fordulunk egymás felé, akkor mindketten könnyebben vesszük az akadályokat.

3. Számoljunk le a nyomasztó plusz kiadásokkal!

A fészekrakó ösztönnek – ha valóban van ilyen – nem az a lényege, hogy mindenből a legjobb, legdrágább, legújabb kell a babának, mert az a boldog gyermekkor garanciája. Ha túlzásba visszük a vásárlást, és bedőlünk a babamarketingnek, akkor csak felesleges kiadásokkal, és valószínűleg jó pár veszekedéssel gyarapítjuk a babavárást vagy a szülés utáni első időszakot. Üljünk le kisgyermekes ismerőseinkkel, írjunk listát közösen, mire van és mire nincs szüksége a picinek. Ha esetleg sikerül így plusz pénzt megtakarítani, akkor azt költsük közös, romantikus randikra, hiszen később nehezebb lesz megszervezni a gyerkőcmentes programokat.

4. Készüljünk fel mindenre!

Kisgyermekes családokkal nem csak a babakelengye miatt érdemes beszélgetni. Ugyan nagy eséllyel nevetgélve mesélnek majd a kezdeti bénázásokról, de érdemes a vicces helyzeteken túl arra is rákérdezni, mik okoztak valódi nehézségeket a babavárás során, valamint a gyermek érkezése után. Egyáltalán nem ördögtől való az sem, ha családterapeuta segítségét kérjük, hogy felmérjük, milyen nem várt szituációk adódhatnak, és hogyan lehet azokat kezelni. A hormonális változások, a fáradtság, vagy épp a félelmeink okozta összeszólalkozásokat ugyan elkerülni nem lehet, de enyhébb lesz a lefolyásuk, ha megpróbálunk lelkiekben felkészülni rájuk.

5. Írjunk „feladat-listát”!

A baba születése előtt kettecskén éljük a dolgos hétköznapokat, és nagyokat pihenünk hétvégeken, vagy próbáljuk kipihenni a nagy hétvégi bulik fáradalmait. A kicsi érkezése után azonban tényleg minden megváltozik. Egyik szülő sem élheti azt az életet, amit korábban. Nem reális elvárás, hogy az édesanya úgyis otthon marad a gyerekkel, ezért ő simán elvégezheti egyedül a házimunkát és a gyermek körüli teendőket, az édesapa pedig dolgozik, jöhet-mehet, ahogy eddig. Készítsünk listát azokról a feladatokról, amik ránk és a párunkra hárulnak majd a pici születése után. Szerepeljen rajta a férjünk munkájától a porszívózáson át, az éjszakai ébredésekig minden. Nézzük át, hogyan lehetne a feladatokat felosztani úgy, hogy mindenki egyenlő részben vegye ki a részét, és mindenkinek jusson egy kis énidő is. Legyünk nyitottak és kompromisszumkészek, mert bizonyára nem lesz egyszerű búcsút inteni az addig megszokott bevált rendszerünknek. A titok nyitja egyébként egyszerűen hangzik, de két emberen múlik, lejjebb tudunk-e adni az egónkból: ha mindkettőnk célja az, hogy a párunknak is könnyebb legyen, akkor már jó úton haladunk.

(fotó: Shutterstock)