1. Örök mosoly az arcokon

Talán nem a nap 24 órájában, viszont annak nagy részében valóban mosolyognak az emberek. Idős, fiatal, gyermek, jó- és szegény körülmények között élő egyaránt. A jó hangulat számukra a kiindulási pont, így nem panaszkodással, hanem vidámsággal kezdik a napot.

2. Kedvesség bárki felé

A mediterrán területeken kevésbé fordul elő az, hogy ha az ember lánya segítséget kér, akkor visszautasítást kap válaszul. A legtöbben készségesek és segítőkészek, örömmel adnak útbaigazítást, vagy nyitják ki az ajtót előttünk. Sőt, akár a buszmegállóban is beszédbe elegyednek velünk egy-egy barátságos csevej reményében.

3. Könnyed lazaság

Nem stresszelik túl az életet, a spanyoloknak például mindenre az a jelszavuk, hogy „con calma”, azaz: csak nyugodtan. Mindent ráérősen, teljes lelki nyugalommal végeznek, pedig majd kicsattannak az életörömtől és az energiától. Mégsem rohannak sehová, hanem kiélvezik a pillanatot, legyen az egy napi feladat elvégzése, vagy a kikapcsolódásra szánt idő.

4. Nincs megfelelési kényszer

A fenti ponthoz kapcsolódik, hogy a spanyolok nem igazán törődnek mások véleményével, és van egy – a szó jó értelmében vett – „gátlástalanságuk”, melynek köszönhetően képesek magukról lepergetni a negatív hatásokat. Hangosan beszélnek az utcán, miközben jóízűeket hahotáznak, és egy percre sem foglalkoznak azzal, hogy vajon mit gondolnak róluk az arra járók. Akik egyébként semmit, ugyanis ők is velük együtt szórakoznak. Így az sem meglepő, hogy váratlanul táncra perdülnek, vagy énekelni kezdenek egy nyilvános helyen.

5. Óriási a családi összetartás

A föld déli féltekéjén nemcsak a nap, hanem a családi szeretet is beragyogja az életet. Az akár 20-25 főből álló közös étkezések nagyon gyakoriak, ilyenkor ugyanis összeül a 90 éves nagypapától kezdve a kisgyermekig mindenki, aki a tág család tagja, és 3 órán keresztül vacsoráznak, beszélgetnek. Számukra ennek a minőségi időnek nagyobb jelentősége van puszta „eszegetésnél”, hiszen komoly közösségformáló erővel bír.

+1 Rengeteget vannak a szabadban

Hatalmas séták a tengerparton, a pálmaligetben, vagy a szűk, hangulatos utcákon; itt az emberek imádnak a szabad levegőn lenni. Ilyenkor háttérbe szorulnak az okostelefonok és átveszik a szerepet az egymással töltött értékes percek, órák.


(Fotó: Shutterstock)