A CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) program célja, hogy tizenhat európai ország felsőoktatási intézményei között lehetővé tegye a hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok és hallgatói kirándulások szervezését. A kezdeményezés 28 évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a támogassa a térségben a hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását, elősegítve ezzel a Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését. Az elmúlt 10 évben a magyar részvételű együttműködések mértéke másfélszeresére nőtt.

A 2023/2024-es tanévre Magyarország minden eddiginél magasabb összeget, 280 millió forintot ajánlott fel a programra, amivel az összes CEEPUS tagállamot összevetve a legmagasabb emelést hajtotta végre az előző időszakokhoz képest, így Ausztria mellett Magyarország támogatja a legnagyobb mértékben a  CEEPUS felsőoktatási hálózatokat. A magyar felajánlás mértéke erősítheti hazánk oktatásában betöltött stratégiai szerepét a térségben.

A program keretében a következő országok akkreditált felsőoktatási intézményei látogathatók: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

A kormány elkötelezett a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése mellett, hiszen a mobilitási programokban részt vevők száma az elmúlt években jelentősen nőtt. Míg 2019-ben nyolcezer, 2022-ben tízezer hallgató és oktató vett részt nemzetköziesítési programokban - olvasható a közleményben.