A tárca célja, hogy idén újra a COVID előtti közel 10 ezer főre emelkedjen a nemzetközi, így többek között az Erasmus+ ösztöndíjasok száma, és az elkövetkező években ez a duplájára nőjön. Az idén felvételt nyert hallgatók a korábbihoz képest akár 60 ezer forinttal több Erasmus+ ösztöndíjat kaphatnak - hangsúlyozta Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Kiemelte: a kormány célja, hogy 2030-ra évente legalább 20 ezer magyar egyetemista szerezzen tapasztalatot külföldön tanulva. 

Mindazok a fiatal hallgatók, akik a 2022/23-as tanévben kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat már megemelt Erasmus+ ösztöndíjjal utazhatnak külföldi részképzésre. A résztvevők számának dinamikus növekedését a megemelt ösztöndíj összege mellett a kiemelt esélyegyenlőségi kiegészítés, a zöld utazások támogatása és a hibrid megoldások is elősegítik.

Milyen anyagi támogatással jár az Erasmus+ ösztöndíj? 

Az Erasmus+ programmal járó anyagi támogatás pontos összege a fogadó országtól függ: tanulmányok esetén havi 470-520 eurót, szakmai gyakorlat esetén pedig a 2021/2022-es tanévtől kezdve havi 620-670 eurót kapnak a hallgatók. Az Európán kívüli célországokba történő utazás esetén az ösztöndíj összege havi 700 euró, melyhez utazási támogatás is jár. A 2022/23-as tanév során további emelkedés várható a tanulmányi és szakmai gyakorlati mobilitások támogatásában.

Esélyegyenlőség

Többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, illetve önköltséges hallgatók, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók is kérhetik a kiegészítő ösztöndíjat. A kiegészítő támogatás összege rövid távú hallgatói mobilitás esetén 100-150 euró; külföldi részképzés és szakmai gyakorlat esetén pedig havi 250 euró járhat az alapösztöndíjon felül. 

Hibrid oktatás

A hibrid oktatás elterjedését követően az Erasmus+ program kibővült az ún. részben fizikai (blended) mobilitási lehetőséggel. Ennek keretében a tanulmányi vagy gyakorlati időszak egy része online végezhető, míg a másik része személyes részvétellel zajlik a célországban. A részképzés és szakmai gyakorlat esetén is minimum 2 hónapot kell külföldön tölteni, az ösztöndíjtámogatás csak erre az időszakra szól.

Környezettudatos utazás

A megújult Erasmus+ program kiemelt prioritása a zöld szemlélet is, melynek fontos eleme a környezetbarát utazás népszerűsítése. Azon Erasmus-ösztöndíjas hallgatók, akik a kiutazáshoz környezetbarát közlekedési formát – például autómegosztást vagy vonatozást – választanak, egyszeri 50 eurós zöld utazási támogatást is igényelhetnek. 

„gap year” középiskola után

Azoknak a fiataloknak sem kell lemondaniuk az utazásról, akik a középiskola után elhalasztják az egyetemi tanulmányaikat, esetleg kihagynak egy évet. Az Európai Szolidaritási Testület önkénteseként szintén szabadon utazhatnak, nyelvet tanulhatnak, külföldi tapasztalatokat szerezhetnek a 30 év alattiak. A jelentkezés részletei az szolidaritasitestulet.hu/fiataloknak oldalon találhatók. 

Az Erasmus+ ösztöndíj és a pályázat részletei a hallgatoi-osztondijak.hu és az erasmusplusz.hu oldalakon olvashatók, illetve az intézményi Erasmus+ koordinátortól is kérhető további felvilágosítás.