Ami anyának fontos:

1. Rendesen be lehessen kötni a gyermeket

Ergo a lehető legbiztonságosabb legyen! Egy édesanyának talán ez a legfontosabb szempont autóvásárláskor. Lényeges, hogy minden biztonsági funkciót tartalmazzon, vagyis biztonsági övet, légzsákot, ABS-t, ESP-t és kiváló fékrendszert.

2. Jól pakolható legyen

Anya nyilvánvalóan szeretné, ha minél tágasabb lenne a csomagtartó, hogy a család összes bőröndje beférjen, ha utazásra kerül a sor. Mivel elsősorban a nők pakolnak (általában nem spórolva a csomagokkal), egyértelmű, hogy ez nekik fontosabb. Az autó belsejében található kis pakoló fakkok is lényegesek, hiszen nem árt, ha van hova tenni az útravaló elemózsiát és játékokat a gyermekeknek.

3. Milyen a színe?

Nem kérdés, egy nőnek bizony szempont a kocsi esztétikai megjelenése is. Általában a szín az, amit elsőként rávág, ha az autó milyensége felől érdeklődik valaki.

4. Megbízhatóság

Ha egy édesanya egyedül viszi reggel óvodába- iskolába a gyermekeit, vagy fuvarozza őket különórákra, alapvető kritérium, hogy az autó a lehető legmegbízhatóbb legyen. Ne robbanjon le váratlanul az út közepén, és ne kelljen állandóan szervizbe járni vele.

Ami apának fontos:

1. Milyen a motor?

Hiába, a férfiaknak elsődleges szempont, hogy milyen a motor, hány köbcentis és milyen a teljesítménye.

2. Milyen üzemanyagot igényel

Szintén lényeges szempont, hiszen nem mindegy, mennyit fogyaszt a családi autó. Legyen dízel, benzin, netán elektromos? Ebben a kérdésben is általában a család feje dönt.

3. Okostelefon csatlakoztatás

Ha hosszabb útra megyünk, nem árt, ha fel tudjuk tölteni a telefonunkat az autóban. Extra kategória, de ha még csatlakoztatás után az autó központi kijelzőjén a mobilunk tartalmát is elérjük, akkor apa biztosan nagyon boldog lesz.

4. Vezetéstámogató rendszerek

Egy megfelelően beállított vészfékező asszisztens vagy egy holttér figyelő nagyon hasznos lehet, hiszen egy hosszabb autóút alatt bárkivel megeshet, hogy néhány pillanatra elbambul.

Ami mindenkinek fontos:

Kétségkívül az, hogy a család minden tagja kényelmesen elférjen az autóban. Ez egy háromgyermekes családban pedig kulcskérdés, hiszen egy szimpla személyautóba már biztosan nem tudunk beülni mindannyian. Ilyenkor különösen jól jöhet, hogy 2019. július 1-je után a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

(képek: shutterstock)