csalad.hu - Rakjunk gyorsan rendet!
CSALAD.HUAhol otthon vagy!
Befektetés a jövőbe
Rakjunk gyorsan rendet!
Békési Erika
2019. júl. 23. 14:10
Kisgyermeket nevelünk
Rendet megtartani könnyebb, mint rendet rakni – tartja a mondás, de a szerző valószínűleg nem kisgyermekes családban élt. Ő valószínűleg nem tudta, hogy a zizegő, aktív hétköznapokban igenis nagy kihívás az a fránya rend.


Szánjunk egy félórát a pakolásra, és meglátjuk, hatásos lesz! Ne törekedjünk a tökéletességre, inkább a legnagyobb lánggal égő tüzeket oltsuk el. Azokra a részekre koncentráljunk, ami minket, vagy a párunkat leginkább zavar, vagy ami a mindennapi életet nehézkessé teszi.

1. Ruhák, ruhák mindenütt:

A női élet megnehezítői a ruhák. Tüntessük el őket, amilyen gyorsan csak lehet - mosnivalót a szennyeskosárba, félkoszosat az ágyak mellé, vagy a szekrény egyik polcára, tiszta ruhákat a helyükre! Kérhetjük a gyermekek segítségét, együtt gyorsabban megy a munka.

2. Rendetlen konyhapult és étkezőasztal:

Ha az asztal és a pult viszonylag tiszta, nyugodtabbak vagyunk, mert rendezettebbnek hat a tér. Törekedjünk hát arra, hogy a mosogatnivaló, a félig elfogyasztott ennivalók, a használatban lévő poharak, italok, kenyérféle ne egész nap a látótérben állomásozzanak. Keressünk nekik állandó helyet, ahova ha éppen nem szükségesek, el tudjuk pakolni őket.

3. Játékok láb alatt:

Nem feltétlenül jelent rendetlenséget, ha játékok borítják a szőnyeget, de senkinek sem jó, ha mindenütt beléjük botlunk. Beszéljük meg a gyermekekkel, hogy egy-egy játék befejezése után elrakják az aktuális legót, babát, autót a helyére, és mindig csak az maradjon elöl, amivel éppen játszanak.

4. Cipők akadálypályaként:

Az előszoba kusza cipőhalmának rendberakása ideális gyermekfeladat! Párosítsa őket a legkisebb, rakja a helyére, mi meg dicsérjük meg érte.

5. Újságok és könyvek tornyai:

Egyes családoknál a WC-ben, máshol a nappali asztalán, az éjjeliszekrényen vagy a konyhapadon növekszenek az olvasnivalók tornyai, sokszor hónapokon át. És ez egyáltalán nem baj! Érdemes azért a könyv-földszintet és az alsóbb újság-emeleteket kiügyeskednünk, hogy az aktualitását vesztett, vagy már elolvasott példányokat helyre rakhassuk vagy továbbadhassuk.

6. Kiszáradt cserepes virágok:

Lehangoló látvány az elkókadt virág a lakásban, semmiképp se éljünk velük! Ha van még esélyük az életben maradásra, locsoljuk meg őket, ha nincs, szomorú szívvel váljunk meg tőlük. És fogadjuk meg, hogy mostantól az eddigieknél többször locsolunk…


(kép: shutterstock)