csalad.hu - Miért nyafognak a gyerekek?
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Miért nyafognak a gyerekek?

Jaksa Petra
2019. nov. 27. 16:00
Kisgyermeket nevelünk

És mit tegyünk, hogy ne kergessenek az őrületbe vele? Íme néhány tipp, hogyan vegyük rá gyermekünket, hogy abbahagyja, netán el se kezdje a nyafogást.

– A kicsik rendkívül ügyesen megválasztják, épp milyen viselkedés szükséges ahhoz, hogy elnyerjék a szülők figyelmét – mondja dr. James A. Green, az amerikai Connecticut Egyetem pszichológia professzora, aki a korai szociális fejlődést tanulmányozza. A tudósok egyetértenek abban, hogy a nyafogás a fejlődéspszichológia egy alig kutatott területe, és egy olyan általános viselkedési forma, ami kultúrától függetlenül minden gyerekre jellemző. – Még bizonyos majomtípusok is nyafognak – mondja dr. Rose Sokol-Chang, aki a nyafogást tanulmányozza a Clark Egyetemen.

igazi változata akkor alakul ki, amikor a gyerekek beszélni kezdenek

– A majmok és a gyerekek is ugyanazért a célért hisztiznek, mégpedig, hogy megkapják a figyelmünket, lehetőleg minél gyorsabban – magyarázza Sokol-Chang. – A csecsemőknél 10 hónapos koruk körül már megjelenik egy nyafogó-jellegű sírás, ám az igazi változata csak akkor alakul ki, amikor a gyerekek beszélni kezdenek. A tetőfokát totyogókorban éri el és az életkor előrehaladtával csökken az intenzitása, ám abban nem vagyok biztos, hogy teljesen eltűnik – mondja Sokol-Chang, azzal, hogy gyakran még a felnőttek is nyafognak a párjuknak.

A lényeg, hogy célt érjenek vele

mélységesen idegesítő, ebben rejlik a sikerességének titka

Ami a leginkább megkülönbözteti a nyafogást más típusú hanghatásoktól, az az, hogy milyen mélységesen idegesítő, ám épp ebben rejlik a sikerességének titka a szülők figyelmének kivívásában. Dr. Sokol-Chang elvégzett egy kísérletet, melyben arra kért 26 gyermekes és 33 gyermektelen párt, hogy oldjanak meg egyszerű matematikai feladatokat, miközben különböző emberi hangokat (gyermeksírás, nyafogás, normál beszéd, édesanyai gügyögés) játszott le nekik. Függetlenül attól, hogy szülők voltak-e a résztvevők, amikor a nyafogást hallgatták, akkor vétették a legtöbb hibát a feladatokban. Még a gyereksírás közben is jobban teljesítettek!

– Habár a gyermekek nyafogása mindenki számára idegesítő, ezt a „módszert” a kicsik előszeretettel tartogatják kizárólag a szüleik és olyanok számára, akikhez érzelmileg kötődnek. Idegenekkel biztosan nem fogják gyakorolni – mondja Dr. Sokol-Chang.

Még a baba majmok is pontosan tudják, hogy hamarabb célt érnek egy idegesítő hanggal, különösen a nyilvánosság előtt. Egy rézuszmajmokon végzett kísérlet arra az eredményre jutott, hogy a majom mamák hamarabb siettek a kicsinyük segítségére, amikor idegen majmok vették körül őket. A kutatók azt feltételezték, a rézuszmajom édesanyák attól tartottak, hogy gyermekeik sírása, amely „magas hangú, nyivákoló és nagyon rossz hallgatni”, provokálhatja a többi majmot. Ahogy Dr. Sokol-Chang fogalmaz, még a majomszülők is arra gondolnak közben, hogy „jaj, kérlek, ne hozz kínos helyzetbe a barátaim előtt.”

Íme 3 módszer, hogyan vegyük rá gyermekünket, hogy hagyja abba a nyafogást:

1. Hagyjuk figyelmen kívül

Dr. Dunya Poltorak amerikai gyermekpszichológus szerint az első és lefontosabb tudnivaló, hogy ha a nyafogást büntetjük, az a visszájára üthet. – A szidalmaz