Miután a kormány által indított Családvédelmi Akcióterv keretében az Országgyűlés július 12-én elfogadta az egyes adótörvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, így jövő januártól életbe lép a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége is. Az erről szóló törvénymódosítás ma jelent meg a Magyar Közlönyben. Az intézkedés amellett, hogy újabb jelentős adócsökkentést jelent, az édesanyák iránti megbecsülésünket is kifejezi - fogalmazott a tárca.

Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. A adómentesség megállapításához nyilatkozni kell a munkáltató felé. A 15 százalékos személyi jövedelemadó-mentesség mellett az édesanya – valamint vele megosztva az édesapa – a családi adókedvezményt együtt is igényelheti. Az szja-mentesség mintegy 40 ezer anyát érinthet évente.

Szintén 2020 januárjában lép életbe a nagyszülői gyed is, így azok a nagyszülők, akik még nem mentek nyugdíjba, igényelhetik a nagyszülői gyedet, ha a dolgozó szülő(k) helyett vállalják, hogy az unokákat ők gondozzák, nevelik. A nagyszülői gyed beleszámít a szolgálati időbe, egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti igénybe, de akár több unoka után is felvehető az ellátás.