A Kapolcska Összművészeti Táborban tartott sajtótájékoztatón Illés Boglárka kiemelte: nemzetstratégiai célkitűzés, hogy segítsék a fiatalokat abban, hogy megtalálják azokat a területeket, melyekben tehetségesek. Az államtitkár tájékoztatása szerint a Nemzeti Tehetség Programban az idén 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Illés Boglárka bejelentette, hogy a Nemzeti Tehetség Program idei pályázati felhívásai már elérhetők, melyek közt a kapolcsihoz hasonló táborok támogatására is lehet pályázatot benyújtani. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy minél fiatalabb korban minél több hangszerrel, minél több művészeti tevékenységgel találkozhassanak a fiatalok, hogy a tehetséggondozó szakemberek segítségével megtalálják azokat a területeket, ahol kibontakozhatnak.

A Kapolcska Összművészeti Tábort, melyben 150 fiatal tizennégy különböző területen próbálhatja ki magát, húszmillió forinttal támogatja a kormány - közölte a helyettes államtitkár.

Márvány Péter, Kapolcs független polgármestere elmondta: a 150 gyermek közt 20 kapolcsi fiatal is részt vesz a programokon.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról számolt be, hogy a rendezvényre öt segítővel és hét olyan fiatallal érkeztek, akik az őket ért traumák után kapcsolódhatnak ki az egyhetes táborban.

Márta István, a Kapolcska Program igazgatója hangsúlyozta: az alig több mint háromszáz fős faluban 150 fiatallal és 30-40 pedagógussal rendezik meg az összművészeti tábort. Az egyhetes táborban többek között vonós/ének, cselló, ütőszene, zenei improvizáció, fúvószene, színházi és dráma, néptánc/népiének, kézműves, művészet és tudomány szekciókban próbálhatják ki magukat a diákok.

A táborba Kárpátaljáról a Péterfalvi Művészeti Iskolából érkezett egy tizenkét fős csoport, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szervezésében pedig szintén tizenkét fiatal török néptáncos is egy hetet tölt Kapolcson. Rajtuk kívül bemutatkozik a Bethesda Gyermekkórház, a Pannon Ifjúsági Népfőiskola, valamint a rendőrség is szervez bűn- és balesetmegelőzési programokat a táborban.

A Kapolcska tábor a hétvégére családi fesztivállá teljesedik ki. Az egésznapos programok közt péntek este a tábori szekciókat vezető művészek - köztük Szirtes Edina Mókus, a Talamba Ütőegyüttes, Ján Boglárka, Kubinyi Júlia és a Bon-Bon Matiné csapata - rendeznek zenés színpadi együttlétet. Emellett lesznek csillagfényes mesék Csernik Szende székely népmesemondóval, táncház Rigó Marcival és zenekarával, szombat este pedig Érdi Tamás zongoraművész ad gyertyafényes koncertet a kapolcsi katolikus templomban.