A jó hangulatot a rossz időjárás sem veheti el

Aki egyszer már járt Erzsébet-táborban, biztosan szeretne visszamenni – meséli egy nagycsaládos anyuka. A négy gyermeket nevelő Szakál Anikó, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagja Gödöllőn él családjával. A 11, 9, 7 és 4 éves csemetékkel először tavaly jártak Zánkán, péntektől vasárnapig. Épp a napokban kapták meg az értesítőt, hogy idén is mehetnek. Ez természetesen nem sorsolással dőlt el, a család jelentkezett, hiszen szeretett volna újra Zánkán nyaralni.

– Az első csoportba kerültünk, már júniusban utazunk, nagyon boldogok vagyunk. A változékony időjárás sem veszi el a kedvünket. Ha fürödni nem lehet, akkor is nagyon jó lesz, tavaly is volt ingyen mozi, számtalan kézműves foglalkozás, haveboard, amiről nekem fogalmam sem volt, hogy micsoda, de a gyerekek tudták, és nagyon élvezték. Tetszett nekik a táborozás feeling, az, hogy csak az étkezés volt meghatározott időben, egyébként programokon vehettek részt, amelyekre mindig előre jelentkeztek. Egész hétvégén ki sem léptünk a tábor területéről. Az animátorok nagy segítséget jelentettek, mivel eltérő életkoruk miatt más-más dolog köti le a gyerekeket. A nagyok az animátorokkal mentek moziba, kézműveskedni, a kicsivel pedig maradhattam az ugrálóvárnál, vagy amihez éppen kedve volt.

Anikó elmesélte, hogy tavaly még autóval utaztak, idén már vonattal vágnak neki az útnak, hiszen a zánkai megállótól nem kell sokat gyalogolni a táborig. Az Erzsébet-tábor számukra azért is külön élmény, mert e nélkül a szó klasszikus értelmében nem nyaralnának.

– Nekem már az is kikapcsolódás, ha elmegyünk a rokonokhoz, így szoktuk eltölteni a nyarat. De mi azt is nagyon szeretjük.

Osztályok, családok, rászorulók, gyógyulók nyaralnak

Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb gyermek-táboroztatási programja, amelyet 2016 óta az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány működtet, közfeladatként. A táborok és programok jellemzően Zánkán, Fonyódligeten és Erdélyben vannak, de néhány turnusra Zalaszabaron és Tihanyban, a gyógyító táborokban is van lehetőség. A program részei az ottalvós balatoni osztálykirándulások, a nyári balatoni Élménytáborok és a Családi Erzsébet-tábori hosszú hétvégék, az erdélyi táborozási lehetőségek, az ország több száz pontján megvalósuló napközi táborok, valamint a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok is. Télen az Erzsébet-karácsony keretében ünnepi rendezvényeket szerveznek. Az Erzsébet Táborok alappillérei a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység. A programokon 2016-ban csaknem 90 ezren vettek részt, 2017-ben már több, mint 100 ezren, tavaly pedig 126 ezren.

Még van lehetőség jelentkezni

A 2019-es nyári turnusok június 16-án indulnak, és augusztus 30-ig 30 ezer táborozót vár a Zánkai Erzsébet-tábor. A 6 napos és 5 éjszakás turnusokra 1-11. évfolyamos tanulók jelentkezhettek a köznevelési és gyermekvédelmi intézményeken, családsegítő szolgálatokon és központokon keresztül. A Balaton partján idén is sokszínű programok várják a táborozókat. A zánkai táborhely ad otthont a Családi Erzsébet-táboroknak, 1400 családot várnak tartalmas kikapcsolódásra.

Jelentkezni az 1-6. turnusra május 24-ig lehetett, de aki erről lekésett, nem marad le, hiszen a 7-10. turnusra június 14-ig még van idő. Az első családi hétvége június 21-én indul, az utolsó zárása pedig augusztus 25-én lesz.

A tavalyihoz hasonlóan 1000 gyermek kapcsolódhat ki a Gyógyító Szent Erzsébet-táborban. Tavaly például daganatos betegségből gyógyuló, diabéteszes, égési sérült, ajak- és szájpadhasadékos betegséggel élő gyermekek jártak itt.

A Balaton adta lehetőségek mellett Zánkán Kalandpark, Fonyódligeten vízi kalandpark is várja a nyaralókat, mindkét táborhelyen vannak óriás trambulinok, sárkányhajók, gokartok, sétahajók. Tavaly voltak, és idén is lesznek kerékpáros ügyességi- és akadályversenyek, sportprogramok, zenei, média és kézműves foglalkozások, előadások. A tábori Példakép program keretében a gyermekek hétről hétre olyan sportolókkal találkozhattak, akiknek kiemelkedő teljesítménye példaértékű és motiváló lehet. Az élménytáborokban járt például a rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor és Burján Csaba, az öttusázó Földházi Zsófia és a kenus Vajda Attila.

Ha további információra van szüksége, a http://erzsebettaborok.hu/ oldalon talál részletes tájékoztatást.