Egy felmérés szerint gyökeresen megváltozott a még a hatvanas években indult és 1993-ban csúcsra érő trend, azaz megkezdődött a válások csökkenése – legalábbis azon házaspárok körében, akik az első három évet már maguk mögött hagyták.


Miközben az első évek még mindig sokak számára túl nehéznek bizonyulnak, a jelek szerint a harmadik év után rohamosan csökkenni kezd a válóperek száma. Olyannyira, hogy ma már csak fele az 1993-as brit adatoknak.


Azoknál is csökkenést tapasztaltak, akik legalább öt éve együtt vannak, igaz, itt „csak” 39 százalék az arány, míg a legalább egy évtizede házasoknál 20 százalékkal kevesebb a válás, mint a 90-es évek elején.


Az elemzők szerint a csökkenés több tényezőnek is köszönhető, de az egyik legfontosabb, hogy egyre több pár osztja meg a háztartás és a közös élet felelősségét egymással, legalábbis erre utal, hogy egyre kevesebb nő nyújt be válókeresetet.

Szintén a csökkenés mellett szól, hogy a korábbinál is több pár házasodik szerelemből és nem valamilyen társadalmi nyomás vagy kötelesség miatt – írta a brit Independent.


A biztató adatok ellenére akadnak aggodalomra okot adó folyamatok is - állította a Marriage Foundation, a házasságkötést bátorító alapítvány elnöke. Sir Paul Coleridge szerint ilyen például a házasodni kívánók alacsony száma. Az adatok szerint ugyanis az együttélések esetében háromszor nagyobb a kockázata a párkapcsolat megszakadásának.


Ezzel együtt az alapítvány úgy véli, egyre inkább a hosszú távú házasság lesz a norma, ha a válások aránya továbbra is csökken Nagy-Britanniában.