Az Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával számos tábort szervez és megannyi gyermekprogramról gondoskodik egész évben. Legyen szó hagyományőrzésről, a sport, az életmód, a kultúra, a művészet vagy a tudományok területéről: széles programkínálat, évről évre egyre több lehetőség és rengeteg élmény várja a gyermekeket – ottalvós, napközi, családi, erdélyi, gyógyító és diabétesz táborok is szerepelnek a választékban, és az Erzsébet-karácsonyt is minden évben megszervezi az Erzsébet Alapítvány (ez 2020-ban maradt el egyedül a pandémia miatt). Az ottalvós, balatoni Erzsébet-táborokba Kárpátaljáról, Ukrajnából, Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről is érkeznek tanulók.

Az elmúlt években több mint 30 milliárd forintból megújult az 50 éves Zánkai Erzsébet-tábor, és mintegy 4,8 Mrd Ft összegű támogatást nyújtott Magyarország Kormánya a 40 éves fonyódligeti tábor újjáépítéséhez. Mindezeknek köszönhetően az elavult és leromlott állapotú épületek megújultak, illetve új egységek is létesültek. A felújított zánkai tábor 2021. június 20-án nyitott, a Fonyódligeti Erzsébet-táborban pedig 2021. augusztus 1-től fogad ismét gyermekcsoportokat.

Előző évek eredményei

Az elmúlt 5 évben folyamatosan bővült az Erzsébet-táborok köre. Ennek köszönhető, hogy míg 2015-ben 75 ezren táboroztak, addig 2019-ben már közel kétszer annyian, összesen 130 ezren. 2020-ban a járványhelyzet miatt nem valósulhattak meg a nyári, ottalvós Erzsébet-táborok a Balatonnál, de a legmagasabb fokú óvintézkedések mellett kerültek megtartásra Napközi Erzsébet-táborok, melyek minden korábbinál magasabb, mintegy 80 ezres összlétszámmal működtek. 2021-ben 150 ezren vehetnek részt év végéig valamilyen típusú Erzsébet-táborban.

Helyszínek, programok

A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokban összesen több ezren vakációzhatnak egyidőben, tavasszal és ősszel pedig háromnapos osztálykirándulásoknak is otthont adnak a táborhelyek. A zánkai táborban hétvégenként Családi Erzsébet-táborokat is megrendeznek, amelyekben a gyermektáborokhoz hasonlóan szintén biztosított a teljes ellátás, valamint a programkavalkád. A székelyföldi tábor kapui is jóformán folyamatosan nyitva állnak, tavasztól őszig erdélyi magyar gyermekek és anyaországi társaik együtt is táborozhatnak a Madarasi Hargitánál.

Az Erzsébet Táborokhoz gyógyító táborok is tartoznak, amelyeknek az Erzsébet Alapítvány partner-táborhelyszínei adnak otthont. A speciális ellátást nyújtó Gyógyító Szent Erzsébet-táborok a betegséggel élő és a gyógyuló gyermekek biztonságos, élményterápiás üdülését szolgálják. Emellett több tízezer diák nyári, kirándulásokkal bővített tábori programjai és étkezése közvetlenül a lakóhelyen, a tematikus Napközi Erzsébet-táborok által valósul meg a táboroztatási programban. Az adventi időszakban szervezett Erzsébet-karácsony programsorozatban a kulturális és szórakoztató előadások élménye mellett ajándékot is kapnak gyerekek.

Az Erzsébet Alapítvány hosszú távú koncepció mentén szervezi a táborokat és a programokat, amelyek jellemzően a tulajdonában lévő zánkai, fonyódligeti és erdélyi táborhelyeken valósulnak meg. A Balaton-parti táborok üzemeltetését az alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. végzi. Az erdélyi tábort szintén alapítványi tulajdonú cég, az Erdélyi Erzsébet-tábor SRL. üzemelteti.

A táborokban megvalósuló programok szakmai tartalma az Erzsébet-táborok öt alappillérére épül. Ezek: a magyarság és honismeret – hagyományőrzés és a magyarságtudat erősítése; a sport – sportfoglalkozások, egészséges életmódra való törekvés; a tudomány – ismeretterjesztés és a környezettudatosság fejlesztése; a kultúra – különböző művészeti ágak bemutatása, bemutatkozása; és a kereszténység.

Fontos tudnivalók

Az Erzsébet-táborok minden gyermek számára nyitottak, ugyanakkor a rászoruló (hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint sajátos nevelési igényű) gyerekekkel történő jelentkezések minden évben előnyt élveznek túljelentkezés esetén.

Az Erzsébet Táborok rendszere csoportos jelentkezéssel működik. A táborokba online felületen jelentkeztethetik a gyerekeket többek között a köznevelési-, gyermekvédelmi- és egészségügyi intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, illetve kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények. A résztvevők számára minden szolgáltatás és program ingyenes, és az egész napi étkezésük is biztosított. Továbbá számos szakember, a Balatonnál vakációzók esetében pedig gyermekorvosi ügyelet, mentő-, vízimentő- és biztonsági szolgálat óvja a gyermekek testi és lelki épségét.

Ha arra kíváncsi, hogy pontosan milyen programok indulnak idén, mely helyszíneken és kiket várnak, akkor az Erzsébet Táborok oldalára kattintva minden fontos információt megtalál.

 


Bővebb információért forduljon a Családbarát Ügyfélpont munkatársaihoz, akik közérthető, az Ön élethelyzetének megfelelő tájékoztatást adnak az elérhető támogatásokról, a jogszabályi feltételekről és az ügyintézés folyamatáról.

Weboldal: https://www.csalad.hu/ugyfelpont/

Email: ugyfelpont@csalad.hu 

Online időpontfoglalás: https://www.csalad.hu/ugyfelpont/idopontfoglalo_naptar