Nem mindegy, hogy a fogadalmak friss fellángolások, külső minták másolásai, vagy belülről jövő, mély vágyak. Ez utóbbiakhoz sokkal nagyobb elszántság tud csatlakozni, ami pedig a hosszútávú siker záloga. Éppen ezért hasznos, ha tisztában vagyunk önmagunkkal, a képességeinkkel, és jó előre elgondolkodunk azon, mit szeretnénk megváltoztatni az életünkben.

1. Ismerjük meg önmagunkat! Gyengeségeink, erősségeink és vágyaink tudatában megalapozottabban vághatunk neki az új terveknek. Megfogadni valamit akkor érdemes, ha van realitása az elhatározásnak, ellenkező esetben a fogadalom csak kudarcérzést hoz az életünkbe.

2. Ne hosszú lista készüljön a fogadalmakból, inkább két-három egyértelmű tétel legyen előttünk, ezeket szem előtt tartva tudatosabban rendezhetjük az „új” életünket.

3. Az újévi fogadalmak akkor szoktak sikeresek lenni, ha belső elszánás társul melléjük. Az elhatározás legyen az én célom, az én vágyam, vegyek erőt azért, mert ezzel magamnak, vagy a közvetlen környezetemnek valami jót teszek.

4. Ne csak testi vagy életmódbeli változásban gondolkodjunk! „Az eddiginél többet mosolygok”, „kedvesebben állok a munkatársaimhoz”, „többet veszem ölbe a gyermekemet”, „elkergetem a negatív gondolataimat” – az ilyen elhatározások nagyon hamar hatni tudnak! De nemcsak ránk, hanem a szeretteinkre, kollégáinkra is!

5. Új szokásokkal, új életmóddal elindulni mindig nehéz, megkönnyíti a dolgot, ha találunk olyan mérföldkövet, amibe kapaszkodva új lendületet vehetünk. Ha van valami, amin régóta változtatni szeretnénk magunkban, a szilveszter éjjel alkalmas sarokpont ahhoz, hogy ez az elhatározás megszülessen.

6. Az apró lépések itt is jobban működnek! Ha 15 kg-os fogyást fogadunk meg szilveszterkor, a lassú súlycsökkenés láttán hamar elveszítjük a lendületet. A 2 kg viszont pár hét alatt sikerülhet, az öröm pedig új lendületet ad a következő lépéshez.

+1. És ami a legfontosabb: higgyünk abban, hogy sikerül, amit elhatározunk!