A Magyar Nemzet felhívja a figyelmet, hogy a katalógusban idővel mintegy százféle, új lakóépület építésére vagy meglévő kockaház átalakítására szolgáló tervet tesznek majd elérhetővé. Egyelőre mintegy negyven felhasználható terv érhető el. A folyamatosan bővülő katalógusban többek között az alapterület, a szobák száma, a családtagok száma, a család életmódja, a telek lejtése vagy a tetőforma szerint lehet keresni.

A családokat alapvetően két élethelyzetben segítik a mintatervek: új családi lakóház építésénél vagy a Kádár-kockáknak is nevezett kockaházak teljes átépítésében.

A mintatervkatalogus.hu címen elérhető tervtárról a napokban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt, hangsúlyozva, hogy az ingyenes katalógus minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának egyik fontos támogatási formáját is jelenti. Nem véletlenül, hiszen egy családi ház komplett megtervezése, építész(iroda) által elkészített tervdokumentációja akár több millió forintos kiadást jelenthet.

A katalógusban elérhető tervek felhasználása is jár némi költséggel: mivel minden építési teleknek megvannak az egyedi adottságai és minden településnek a saját arculata, a mintaterv adott helyszínhez igazításához szükséges építész tervező megbízása, sőt adott esetben további szakági tervezők - tartószerkezet-tervező, épületgépész és épületvillamossági tervező - közreműködése. Egy meglévő, az egyszerű bejelentés megtételére alkalmas terv adaptálása azonban lényegesen kevesebbe kerül, mint egy teljes tervdokumentáció elkészítése.

A tervrajzok mellett látványtervek is segítenek, hogy az építkezni szándékozók jobban el tudják képzelni a leendő házat.

A Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága és a tárca háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont még 2019-ben írt ki pályázatot építészeknek családi házak tervezésére. A szakmai zsűri akkor 93 pályaművet választott ki.