Nem csupán a sokgyermekesek járnak jól az új támogatásokkal. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Görög Norbert azt is elmondta a csalad.hu-nak, hogy már két gyermek esetén is jár segítség.

– Ha a család nem tervez újabb gyermekvállalást, akkor új lakás vásárlásához 2,6 millió Ft támogatást kaphatnak. Ezen túlmenően 10 millió Ft kamattámogatott kölcsönt is lehet igényelni, amely maximum 3%-os kamatozású – mondja a szakértő.

– Ha a pár házasságban él, legalább egyikük 40 év alatti, és további 1 gyermeket még vállalnak a következő 10 évben, akkor 10 millió Ft CSOK támogatás kérhető, a kamattámogatott kölcsön összege pedig 15 millió Ft-ra nő. Emellett 2019 végéig a lakást 27% helyett 5%-os kedvezményes ÁFA megfizetése mellett tudják megvásárolni.

Nem baj, ha nem nagyobb

Ahogy azt egy előző cikkünkben is már írtuk, a jó hír az, hogy nincs arra vonatkozóan kikötés, hogy az új ingatlannak nagyobbnak kell lennie a réginél. Az viszont szükséges, hogy amennyiben két gyermek van a családban, akkor a lakás minimum 50 m2-es legyen, ha családi házról van szó, akkor legalább 80 m2-esnek kell lennie. További gyermekenként újabb 10-10 m2 számolható összesen 4 gyermekig. Emellett fontos, hogy a lakóingatlan minimális mértékben közművesítve legyen és megfeleljen az elvárt komfortossági, statikai feltételeknek.