Szegedre látogatott a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje, amelynek keretében újabb intézmény kapott segítséget szakmai kiadványok formájában. Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekekkel foglalkozó Odú Központ 2002 óta működik a városban, míg az intézményt fenntartó Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány (KORINTA Alapítvány) 1993 óta igyekszik segíteni és jobbá tenni a kicsik és családjaik mindennapjait. Ezúttal a nyár közepén, a rekkenő hőségben vállalták önként a gyógypedagógusok, hogy megszervezik a családi napot, hogy kis tanítványaik a kánikulában is önfeledt élményekkel gazdagodhassanak. Odúsnak lenni egy olyan küldetés az itt dolgozók számára, amelyet csak elkötelezetten, felkészülten és lelkiismeretesen lehet végezni.A Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány (KORINTA Alapítvány) által működtetett Odú Központban a gyermekek fejlesztését és a velük foglalkozó szakemberek ismeretbővítését fogják segíteni a szakkönyvek. Dr. Magyar Adél, az alapítvány elnöke büszkén mesélt az évtizedek alatt elvégzett úttörő munkáról, amely éves átlagban már 130 gyermek ellátását teszi lehetővé.

– A diplomaszerzést követően előbb Szentendrén, majd Szegeden foglalkoztam egy bölcsődében a kora gyermekkori fejlesztéssel, erre tettem fel az életemet – kezdte az elnökasszony. – Véleményem szerint, ez a könyvgyűjtemény mérföldkő a hazai képzésben. Abban látom a nagy előrelépést, hogy a Gyermekút projekt ennek olyan keretet adott, amely nemzetközi szinten is minőséget képviselő átadható ismeretanyagot, tudást hozott létre. Ez a projekt lezárul, de az összegyűlt ismeretanyag a beépítése a hétköznapokba valójában csak most kezdődik.

– A Családbarát Magyarország Központban zajló, A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése elnevezésű projekt célja, hogy azok a szakmai tartalmak, amelyeket kifejlesztünk, eljussanak a kisgyermekeket ellátó intézményekbe, ahol ezeket az anyagokat a szakemberek a saját gyakorlati életükben és szakmai munkájukban tudják hasznosítani. Illetve, úgy végzik gyógyító, gondozó, fejlesztő tevékenységüket, hogy együttműködnek, mint a gyermekekkel, családokkal foglalkozó ágazatok szakterületeinek szereplői – foglalta össze Dr. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője. – Célunk, hogy a gyermek és a család körül dolgozó szakemberek között kapcsolódásokat hozzunk létre, hisz fontos, hogy megismerjék egymást, hogy rálássanak egymás munkájára és összeadják a tudásukat. Ezek az intézmények képesek igazán hasznosítani e szakanyagokat. Nagyon bízom abban, hogy a tananyagaink és a képzéseink segítségével a felismeréstől kezdve a diagnosztikus szakaszon át az ellátásba kerülésig minden szakember meg tudja szerezni azt a tudást, amelyre szüksége van.

"A jelenlegi legkorszerűbb szakirodalom került összegzésre, amelyet a szakemberek be tudnak építeni a gyakorlati praxisukba, hogy segíthessék a szülőket abban, hogy hova forduljanak, ha rendellenes fejlődést tapasztalnak gyermeküknél."

A szakmai vezető asszony elmondta, hogy a 2017-ben indult Gyermekút projektnek köszönhetően eddig 23 könyv jelent meg, 22 képzés indult és 12 ezer szakember képzése valósult meg. A fejlesztés eredményeként egy hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható gyermekút jön létre, színvonalasabb és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal. A képzések eredményeként nő és egységesebbé válik a kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek tudása, valamint a szülők képzésével az érintett családok tudatosabban, kompetens módon tudják támogatni gyermekeik erősségeit, így javítva a gyermekük, illetve családjuk egészének életminőségét. A jelenlegi legkorszerűbb szakirodalom került összegzésre, amelyet a szakemberek be tudnak építeni a gyakorlati praxisukba, hogy segíthessék a szülőket abban, hogy hova forduljanak, ha rendellenes fejlődést tapasztalnak gyermeküknél.

Az ötéves Flóra és édesanyja, Olajosné dr. Csízik Tímea másfél éve jár Balástyáról az Odú Központba. A háromgyermekes édesanya elragadtatva mesélt az intézményről és az itt folyó páratlan munkáról.

– A faluban egyre több elmaradott fejlettségű gyermek jelenik meg – mesélte Tímea, aki Flóra mellett egy tizenegy éves kislány és egy hároméves kisfiú édesanyja. – Flóra 6-7 hónapos korában feltűnt, hogy csak az egyik oldalára fordult. Orvosról orvosra jártunk, elmentünk Dévény-tornászhoz, számos szakembernél megfordultunk. Az ismeretségi körömből többen is ajánlották az Odút, ráadásul hatalmas reményt és motivációt adott, amit láttam, hogy honnan hová jutottak el az egyik falubeli kisgyerekkel. Ezek után minden követ megmozgattam, hogy bekerüljünk ide a kislányommal. Rendkívüli odafigyelés és kreativitás jellemző a fejlesztőkre. Az itteni szakemberek a járvány alatt sem engedték el a kezünket, folyamatosan küldték a feladatlapokat, mindig számíthattunk rájuk.

Flóra beszéde kiskorától kezdve lassabban fejlődött a kortársaihoz képest. Alig szólalt meg, amíg el nem kezdett járni az Odúba. Az itt eltöltött másfél év alatt nyitottabbá vált, jobban odafigyel a környezetére és már mond egyszerűbb mondatokat, a korosztályához képest még mindig elmaradott a kommunikációja, de határozottan elindult a fejlődés útján.

– Csak jót tudok mondani erről az intézményről – folytatta Flóra édesanyja. – Kreatívan, lelkiismeretesen és odaadóan foglalkoznak a picikkel. Sok játékot használnak és még a figyelemzavarral érintett gyerekekből is kihozzák a legjobbat. Remekül felszerelt és szakmailag kitűnő központ, mindenkinek csak ajánlani tudom. Itt tényleg azért dolgoznak, hogy esélyt kapjanak a gyerekek!

Ezt erősíti meg az újszentiváni Koczkáné Tóbiás Dóra Margit is, aki a 22 hónapos kislányával, Kingával szintén másfél éve látogatja az Odú Központot – már amikor a járványügyi előírások lehetővé teszik.– Kinga négyhónapos kora óta járunk ide – tekint vissza az elmúlt hónapokra Dóra. – Születésekor rögtön látszottak a Down-szindróma jelei, amit a genetikai vizsgálat is megerősített. Az Odúba való beiratkozás után nem sokkal át kellett állnunk az online oktatásra, de mindenki végig nagyon készséges volt. Most azért jobb és könnyebb a gyereknek is, hogy visszatértünk a személyes kapcsolatra. Kinga nagyon szereti a zenét, az itteni gitáros terápia kifejezetten hasznos, otthon is sokat hallgatjuk, mert a kislányom nagyon szeret táncolni és odáig van a zörgő dolgokért. Ennek a hatása látszik a mozgásán is: ugyan csak 14 hónaposan ült fel először, ezt követően kezdett kúszni, mászni pedig csak nemrég, de a napokban már sétált az ágy mellett, meg is tud állni és egyre önállóbb!

A lekötelezett édesanyák mellett van még valaki, aki minden nap hálát ad az Odúért, mégpedig az intézmény vezetője, Futó Gabriella. A szakember fáradhatatlan, áldozatos tevékenysége sokak számára ad reményt és bátorítást a nehezebb időszakokban.

"Az Odú nemcsak a térségben egyedülálló, de országosan sincs sok hasonló."

– Azért örülök kifejezetten a könyvátadásnak, mert intézményünknek óriási lépés ez a szakmai anyag – jelenti ki az intézményvezető. – Többen is részt vettünk a munkában, a személyes tapasztalataink megjelennek ezekben a tananyagokban, így hazai és nemzetközi viszonylatban is a jelenlegi legösszetettebb, legkomplexebb tudományos gyűjtemény került a kis könyvtárunkba. Így most a kora gyermekkorban tapasztalt problémákkal hozzánk forduló szülők, a különböző szakemberek és a gyakorlatot teljesítő hallgatók is a legkorszerűbb tudást nyújtó könyveket olvashatják - teszi hozzá.

– Jelenleg 18 szakember munkatársunk van, pszichológusok, gyógypedagógusok, gyógytornászok, akik a gyerekeknek a problémára fókuszálva tudnak segíteni a különböző szakterületeken. A probléma észlelésétől kezdve az óvoda kezdéséig járhatnak hozzánk a kicsik, legkésőbb hatéves korig, de zömében 0-3 év közötti gyermekeket látunk el. Hat gyerekkel kezdtünk 2002-ben, mára 130-an járnak ide évente. Az Odú nemcsak a térségben egyedülálló, de országosan sincs sok hasonló. Azt szoktam mondani a kollégáimnak, hogy megvalósították az álmaimat. Ez egyedül nem ment volna, ez csak csapatban sikerülhetett. Együtt fejlődtünk az évek alatt és vált mindannyiunk szívügyévé ez a projekt.