Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, a kormány számított arra, hogy népszerű lesz az akcióterv, hiszen olyan támogatási formák vannak benne, amelyek korábban nem fordultak elő. A Nagycsaládosok autóvásárlási támogatására több mint 8000 kérelem érkezett, és a jelzáloghitel-elengedés is "jól teljesít".

Novák Katalin felidézte, hogy az első napokban szinte megrohanták az emberek a kormányablakokat.

– Ha kaphatnak a fiatal házasok tízmillió forintot, vagy ha két és fél millióval olcsóbban vehet autót a család, esetleg ha az otthonteremtésre jut további támogatás, vagy a lakáshitel-tartozásból engednek el egy nagyobb összeget, az nyilván sokak számára jelentős vonzerővel bír.

A bölcsődei fejlesztésekről szólva elmondta, a kormány igyekszik a piaci szereplők számára minél vonzóbbá tenni, hogy családi, vagy munkahelyi bölcsődét hozzanak létre. Duplájára emelkedik ezek finanszírozása. A teljes bölcsődei rendszer működtetésére biztosított költségvetési támogatás összege több mint háromszorosa a 2010-es összegnek.

Novák Katalin kiemelte azt is, hogy a családtámogatásokat 2010 óta folyamatosan bővítik.

– A gazdasági növekedés eredményeit a jövőben is visszaforgatjuk a gyermekes családokra.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a tájékoztatást segíti oldalunk, a csalad.hu, és a 1818-as, folyamatosan, ingyenesen hívható kormányzati ügyfélvonal is.

Emlékeztetett, hogy még nincs vége a Családvédelmi Akciótervnek, hiszen a Nagyszülői GYED és a négy- vagy többgyermekes édesanyák szja-mentessége jövő januárban indul.

– A család persze nemcsak vagy nem elsősorban a támogatásokról szól, ezért érdemes arról is beszélni, hogy milyen felelősséget és örömet jelent a gyermekvállalás, a családi élet – tette hozzá Novák Katalin.