Jó néhány jogosult jobban jár, ha Babaváró hitelt csak decemberben igényel a bankjánál – írja a Magyar Nemzet a Bankmonitor.hu elemzésére hivatkozva. A konstrukció a futamidő első öt évében kamatmentes. Ez a kedvezményes időszak azonban a futamidő végéig is elnyúlhat, amennyiben születik az igénylőnek legalább egy gyermeke.

Sőt a második és harmadik baba érkezésekor részben vagy egészben a fennálló tartozást is elengedik. Júliusban a konstrukció normál kamata 7,73 százalék volt, ami decembertől 6,30 százalékra csökken. Mivel a babaváróhitel induláskor kamatmentes, ezért se a normál, se a kedvezményes kamatnak nincs hatása a kezdeti fizetési kötelezettségre. Jelentősége ennek akkor lehet, ha a kamattámogatást valamilyen okból elveszíti a pár.

Amennyiben nem születik a fiatal párnak öt év alatt gyermeke, akkor 627 ezer forinttal kevesebb támogatást kellene visszafizetniük egy decemberi, tízmillió forintos babaváróhitelre, mint egy júliusira. Ez azonban nem minden igénylőt érdekel, hiszen sokan nem gondolnak a kérelem beadásakor ezekre a váratlan helyzetekre.

Viszont több bank a normál kamattal számolt egyenletes (annuitásos) törlesztőrészlet alapján határozza meg az adható hitelösszeget, erre pedig már valamennyi érdeklődőnek érdemes odafigyelnie: egy tízmillió forintos, húszéves futamidejű babaváróhitel induló törlesztőrészlete ugyanis 8500 forinttal lesz kevesebb decemberben, mint júliusban volt – állapítja meg elemzésében a szakportál.

Ennek alapján a maximális hitelösszeg megigényléséhez – negyvenszázalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) értékkel kalkulálva – 21 ezer forinttal kisebb igazolt jövedelem is elégséges lehet az év utolsó hónapjában, mint öt hónappal korábban. Sőt, az adható hitelösszeg is jelentős mértékben emelkedhet, a kisebb kamat miatt ugyanis ugyanakkora jövedelem magasabb hitelösszeget bír el, így egy húszéves futamidejű babaváróhitelnél akár egymillió forinttal több kölcsönre lehet jogosult az igénylő decemberben.

Ám a kamatok további alakulását nem lehet megjósolni. A konstrukció induló kamata az ötéves állampapír elmúlt háromhavi aukciós átlaghozamától függ, amelyet az Államadósság Kezelő Központ minden hónap elején közzétesz. Mivel ebben az elmúlt három hónap értékei szerepelnek, ezért egy változás tompítottan, késleltetve jelentkezik csak a mutató értékében.