Jó hírünk van, még véletlenül sem kell lebeszélni gyermekünket a segítségről, egyszerűen csak szét kell nézni a háztartásban, előszedni a régen is alkalmazott „alternatív” módszereket, és máris indulhat a lakás kitakarítása… vegyszermentesen. A legnépszerűbb kellék természetesen az ecet, a szódabikarbóna, az olívaolaj és egy-két illóolaj, így amennyiben ezek közül valamelyik nincs otthon, mindent kezdjünk egy jó kis bevásárlással a sarki kisboltban, hiszen ezek a termékek mindenhol kaphatók.

Mit, mivel takarítsunk?

Már az elején ki kell mondani: valóban minden tisztítható otthon fellelhető alapanyagokkal. A legtöbb hozzávalót meleg vízzel kell hígítani, s egy rongy segítségével átmosni, enyhén átdörzsölni vele a tárgyakat, vagy egyszerűen egy vegyszermentes spriccelő spray flakonba tenni a folyadékot és ráfújni az adott felületre. Mindkét megoldás kiválóan alkalmas a szekrények és a falak tisztítására, a hűtőszekrény belsejének pucolására, és szinte bármilyen olyan háztartási felületre, amely gyengédebb ápolást igényel.

Ablakok és tükrök: zsíroldáshoz a legjobb az ecet és víz egyvelege. Fele-fele arányban használjuk a két folyadékot, s ugyanúgy tisztítsuk vele az ablakokat, mint bármikor máskor.

Padlók: A csempe és a laminált padló tisztántartáshoz szintén ecetre van szükség, valamint néhány csepp illóolajra. Öntsük meleg vízbe mindkettőt, s ezután ugyanúgy mossunk fel, ahogy szoktunk. Az illóolajnak köszönhetően megszáradás után elszáll az ecetillat.

Fa: A fa bútorokat minimális ecet és olívaolaj egyvelegével lehet tisztítani. Ebben az esetben az olajhoz öntsünk egy kevés ecetet.

Matracok, szőnyegek és kárpitozott bútorok: A matrac vagy a kanapé frissítéséhez tegyünk egy adag szódabikarbónát egy befőttesüvegbe, aminek a tetejére kis lyukakat készítünk, hogy olyan legyen, mint a babahintőporos doboz. Adjunk hozzá néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból – pl. a levendula segíti az alvást, a teafaolajnak pedig fertőtlenítő hatása van -, majd szórjuk be a keverékkel a matracot vagy kanapét, és hagyjuk rajta egy óra hosszat. Ezután porszívózzuk le.

WC: A WC tisztításánál mindig a legnehezebb a perem alatti rész higiénikusan tartása. De ez sem lehetetlen. Az ecetet vegyítsük össze egy kevés vízzel, majd spray-fejű flakonba téve, fújjuk a perem alá. Végül húzzuk le a végét, s a kefe segítségével még alaposabban ki tudjuk takarítani az ecetes oldatot a perem alól.

Fürdőkád és zuhanyzó: 20%-os ecetet egy kevés vízzel hígítsunk fel, s ezzel takarítsuk ki a fürdőkádat és a zuhanyzót, majd alaposan öblítsük ki.

Lefolyók: A csatornából származó kellemetlen szagok eltávolításához szórjunk egy adag szódabikarbónát a csatornába, s öntsünk utána pár csésze ecetes meleg vizet.

Mosógép: Szintén az ecethez nyúlunk. Fél liter 20%-os ecetet töltsünk szét a mosógép mosószertartó tégelyeibe, a maradékot pedig csak öntsük bele a dobba. Indítsuk el a 90 fokos programot, majd amikor lejárt, egy szivaccsal vagy papírtörlővel töröljük ki a tégelyeket és a dobot, hogy a maradék szennyeződést is eltávolítsuk.

Sütő: Keverjünk össze 2 teáskanál bóraxot vagy szódabikarbónát 1 púpozott teáskanál reszelt szappannal és 3 csésze langyos vízzel. Ha szeretnénk, hogy illata is legyen, akkor 1-2 csepp illóolajat tegyünk hozzá, s ezzel az oldattal takarítsuk le a zsíros felületeket.

Mikrohullámú sütő: 1 pohár ecetet töltsünk egy üvegtálba, ami használható a mikrohullámú sütőben, és kezdjük el melegíteni addig, amíg el nem kezd forrni, s a mikrohullámú fala ecetes lecsapódásban nem fürdik. Ez kb. 5 percet vesz igénybe. Ekkor kapcsoljuk ki a mikrót, vegyük ki óvatosan az ecetet, s 3 perc múlva egy papírtörlővel töröljük szárazra a sütő falát.

Vízforraló: A vízforralóban lévő vízkő eltávolításához tegyünk elegendő mennyiségű ecetet a vízforralóba, hogy ellepje a lerakódásokat, majd forraljuk fel, s miután kiöntöttük a felforrósított ecetet, alaposan öblítsük el a forralót.

Ezüst tárgyak: Kukoricakeményítőt keverjünk össze annyi vízzel, hogy vastag masszát kapjunk. Ezzel vonjuk be az ezüst tárgyat, s néhány óra múlva egy ronggyal töröljük le az ezüstről.

Vörös- és sárgaréz edények: Aki úgy igazán szeret főzni, annak egész biztosan található a konyhájában egy-két rézedény, amit minden óvás ellenére muszáj néha komolyabban takarítani, hogy mindig fényes legyen. Ehhez keverjünk össze 2 evőkanál lisztet, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál jódozott asztali sót. Dörzsöljük be a masszával a rézedényt, és hagyjuk megszáradni. Ezután dörzsöljük le egy szöszmentes ronggyal.

Főzőlap, vagy nehezen tisztítható edények: Keverjünk össze egy kis tálban szódabikarbónát hidrogén-peroxiddal paszta állagúra, és súroló szivaccsal távolítsuk el a szennyeződéseket. Amennyiben érzékeny a bőrünk, használjunk mindenképp kesztyűt. Ezt a feladatot csak nagyobb gyermekek végezzék a családban, szülői felügyelettel.

Egyéb természetes tisztítószerek még

Grapefruit: Ha penészt találunk valamelyik sarokban, akkor grapefruitmagos oldatot érdemes használni, utóbbi kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír.

Citromsav: Szintén a vízkő eltávolítására használható, bár nem olyan hatásos, mint az ecet.

Mosószóda: Kiváló általános tisztítószer, zsíroldó, súroló, mosdó, kád és WC tisztító szer, de tökéletesen alkalmas a csempe és a fúgák takarítására, illetve felmosáshoz és kültéri felületek tisztítására is, emellett nagyszerű vízlágyító.

Bórax: erős fertőtlenítő és gombaölő hatású, nincs szaga, mint a klórnak, és lebomló, természetbarát anyag.

Ha ezeket a házi termékeket használja otthona tisztántartásához, nem kell attól tartania, hogy a család folyamatosan vegyszergőzt szippant be, s még a legkisebbeket is bevonhatja a házimunkába. Így vidám, családi programmá válhat a máskülönben senki által sem szeretett takarítás.