Tippek és trükkök a vegyszermentes takarításhoz - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Tippek és trükkök a vegyszermentes takarításhoz

Riedl Annamária
2019. máj. 21. 13:09
Életmód

Ma már nincs olyan drogéria, amibe ha betérünk, ne találkoznánk egy halom környezettudatos tisztítószerrel, ami minimális vegyszert tartalmaz csupán. Ráadásul manapság ezekhez sokkal szívesebben is nyúlunk, főleg, ha kisgyermekünk is van. Akkor pedig pláne próbáljuk a vegyszereket kikerülni, amikor a család legfiatalabb tagja úgy dönt, szeretne beszállni a hétvégi takarításba.

Jó hírünk van, még véletlenül sem kell lebeszélni gyermekünket a segítségről, egyszerűen csak szét kell nézni a háztartásban, előszedni a régen is alkalmazott „alternatív” módszereket, és máris indulhat a lakás kitakarítása… vegyszermentesen. A legnépszerűbb kellék természetesen az ecet, a szódabikarbóna, az olívaolaj és egy-két illóolaj, így amennyiben ezek közül valamelyik nincs otthon, mindent kezdjünk egy jó kis bevásárlással a sarki kisboltban, hiszen ezek a termékek mindenhol kaphatók.

Mit, mivel takarítsunk?

Már az elején ki kell mondani: valóban minden tisztítható otthon fellelhető alapanyagokkal. A legtöbb hozzávalót meleg vízzel kell hígítani, s egy rongy segítségével átmosni, enyhén átdörzsölni vele a tárgyakat, vagy egyszerűen egy vegyszermentes spriccelő spray flakonba tenni a folyadékot és ráfújni az adott felületre. Mindkét megoldás kiválóan alkalmas a szekrények és a falak tisztítására, a hűtőszekrény belsejének pucolására, és szinte bármilyen olyan háztartási felületre, amely gyengédebb ápolást igényel.

Ablakok és tükrök: zsíroldáshoz a legjobb az ecet és víz egyvelege. Fele-fele arányban használjuk a két folyadékot, s ugyanúgy tisztítsuk vele az ablakokat, mint bármikor máskor.

Padlók: A csempe és a laminált padló tisztántartáshoz szintén ecetre van szükség, valamint néhány csepp illóolajra. Öntsük meleg vízbe mindkettőt, s ezután ugyanúgy mossunk fel, ahogy szoktunk. Az illóolajnak köszönhetően megszáradás után elszáll az ecetillat.

Fa: A fa bútorokat minimális ecet és olívaolaj egyvelegével lehet tisztítani. Ebben az esetben az olajhoz öntsünk egy kevés ecetet.

Matracok, szőnyegek és kárpitozott bútorok: A matrac vagy a kanapé frissítéséhez tegyünk egy adag szódabikarbónát egy befőttesüvegbe, aminek a tetejére kis lyukakat készítünk, hogy olyan legyen, mint a babahintőporos doboz. Adjunk hozzá néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból – pl. a levendula segíti az alvást, a teafaolajnak pedig fertőtlenítő hatása van -, majd szórjuk be a keverékkel a matracot vagy kanapét, és hagyjuk rajta egy óra hosszat. Ezután porszívózzuk le.

WC: A WC tisztításánál mindig a legnehezebb a perem alatti rész higiénikusan tartása. De ez sem lehetetlen. Az ecetet vegyítsük össze egy kevés vízzel, majd spray-fejű flakonba téve, fújjuk a perem alá. Végül húzzuk le a végét, s a kefe segítségével még alaposabban ki tudjuk takarítani az ecetes oldatot a perem alól.

Fürdőkád és zuhanyzó: 20%-os ecetet egy kevés vízzel hígítsunk fel, s ezzel takarítsuk ki a fürdőkádat és a zuhanyzót, majd alaposan öblítsük ki.

Lefolyók: A csatornából származó kellemetlen szagok eltávolításához szórjunk egy adag szódabikarbónát a csatornába, s öntsünk utána pár csésze ecetes meleg vizet.

Mosógép: Szintén az ecethez nyúlunk. Fél liter 20%-os ecetet töltsünk szét a mosógép mosószertartó tégelyeibe, a maradékot pedig csak öntsük bele a dobba. Indítsuk el a 90 fokos programot, majd amikor lejárt, egy szivaccsal vagy papírtörlővel töröljük ki a tégelyeket és a dobot, hogy a maradék szennyeződést is eltávolítsuk.

Sütő: Keverjünk össze 2 teáskanál bóraxot vagy szódabikarbónát 1 púpozott teáskanál reszelt szappannal és 3 csésze langyos vízzel. Ha szeretnénk, hogy illata is legyen, akkor 1-2 csepp illóolajat tegyünk hozzá, s ezzel az oldattal takarítsuk le a zsíros felületeket.

Mikrohullámú sütő: 1 pohár ecetet töltsünk egy üvegtálba, ami használható a mikrohullámú sütőben, és kezdjük el melegíteni addig, amíg el nem kezd forrni, s a mikrohullámú fala ecetes lecsapódásban nem fürdik. Ez kb. 5 percet vesz igénybe. Ekkor kapcsoljuk ki a mikrót, vegyük ki óvatosan az ecetet, s 3 perc múlva egy papírtörlővel töröljük szárazra a sütő falát.

Vízforraló: A vízforralóban lévő vízkő eltávolításához tegyünk elegendő mennyiségű ecetet a vízforralóba, hogy ellepje a lerakódásokat, majd forraljuk fel, s miután kiöntöttük a felforrósított ecetet, alaposan öblítsük el a forralót.

Ezüst tárgyak: Kukoricakeményítőt keverjünk össze annyi vízzel, hogy vastag masszát kapjunk. Ezzel vonjuk be az ezüst tárgyat, s néhány óra múlva egy ronggyal töröljük le az ezüstről.

Vörös- és sárgaréz edények: Aki úgy igazán szeret főzni, annak egész biztosan található a konyhájában egy-két rézedény, amit minden óvás ellenére muszáj néha komolyabban takarítani, hogy mindig fényes legyen. Ehhez keverjünk össze 2 evőkanál lisztet, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál jódozott asztali sót. Dörzsöljük be a masszával a rézedényt, és hagyjuk megszáradni. Ezután dörzsöljük le egy szöszmentes ronggyal.

Főzőlap, vagy nehezen tisztítható edények: Keverjünk össze egy kis tálban szódabikarbónát hidrogén-peroxiddal paszta állagúra, és súroló szivaccsal távolítsuk el a szennyeződéseket. Amennyiben érzékeny a bőrünk, használjunk mindenképp kesztyűt. Ezt a feladatot csak nagyobb gyermekek végezzék a családban, szülői felügyelettel.

Egyéb természetes tisztítószerek még

Grapefruit: Ha penészt találunk valamelyik sarokban, akkor grapefruitmagos oldatot érdemes használni, utóbbi kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír.

Citromsav: Szintén a vízkő eltávolítására használható, bár nem olyan hatásos, mint az ecet.

Mosószóda: Kiváló általános tisztítószer, zsíroldó, súroló, mosdó, kád és WC tisztító szer, de tökéletesen alkalmas a csempe és a fúgák takarítására, illetve felmosáshoz és kültéri felületek tisztítására is, emellett nagyszerű vízlágyító.

Bórax: erős fertőtlenítő és gombaölő hatású, nincs szaga, mint a klórnak, és lebomló, természetbarát anyag.

Ha ezeket a házi termékeket használja otthona tisztántartásához, nem kell attól tartania, hogy a család folyamatosan vegyszergőzt szippant be, s még a legkisebbeket is bevonhatja a házimunkába. Így vidám, családi programmá válhat a máskülönben senki által sem szeretett takarítás.