A szakember véleménye szerint semmilyen felújításba, így a gyermekszoba kialakításába, illetve csinosításába sem érdemes tervezés nélkül belevágni. Számos dolgot ajánlatos figyelembe venni, kezdve azzal, hogy mennyi időre fogja kiszolgálni a gyermekünket a szoba, addig, hogy igénybe veszünk-e otthonfelújítási támogatást: ezzel akár rengeteg pénzt is megspórolhatunk!

Több, mint a kispárna színe

Katalin szerint két út van, ha felújításra szánjuk magunkat. Vagy magunk tervezünk meg mindent és járunk utána a szakembereknek, vagy megbízunk egy lakberendezőt. Ez utóbbi előnye, hogy a legtöbb terhet leveszi a vállunkról.

– Egy lakberendező nemcsak azt mondja meg, hogy melyik színű díszpárnát vagy szőnyeget érdemesebb választanunk, hanem végigviszi az egész felújítási folyamatot. Terveket készít, egyeztet a megrendelővel. Az árajánlatot is ő kéri be a szakemberektől, és sokat jár ki a helyszínre. Az a tapasztalat, hogy ennek a kivitelezők is örülnek, mert tudják, hogy szakmai beszélgetést folytatnak velük. Így kisebb a hibázás lehetősége, hogy valami nem úgy lesz, ahogy elképzeltük és a funkcionalitás, valamint praktikus szempontok sem esnek figyelmen kívül, például, hogy jó helyen legyen a konnektor. Szakember segítsége nélkül sok időt emészt fel a feladat, de természetesen nem lehetetlen jól megoldani – mondja Varga Kata.

A tervezés kulcsfontosságú

– Óriási a választék, és ha semmilyen tervünk, ötletünk nincs, nagyon el lehet veszni a kínálatban – mondja. – A tervezés időigényes, de mindenképp megéri, hiszen, ha „durr bele Balázs” módjára vágunk bele egy felújításba, általában sokkal drágább lesz a végeredmény. Keresgéljünk, gyűjtsünk olyan enteriőr fotókat, amit el tudnánk képzelni. Ha szeretnénk pénzt spórolni, érdemes a lakásfelújítási támogatást is igénybe venni, ehhez azonban a megfelelő szakemberek becserkészésére is időt kell hagyni.

Az idő fontos tényező

Az egyik első dolog, amit el kell döntenünk, hogy a készülő felújítás meddig fogja kiszolgálni a gyermeket.

– Amennyiben hosszabb időre szeretnénk „letudni” a gyerekszobát, úgy nem érdemes királylányos, kisautós, vonatos stb. bútorzatban, tapétában, falfestésben gondolkodni. Én azt szoktam javasolni, hogy játsszunk inkább a kiegészítőkkel, takarókkal, párnákkal, textilekkel, bútorokkal, hiszen ezek könnyebben változtathatóak, ahogy nő a gyermekünk. Lehet venni egy-két parafatáblát vagy krétatáblát is, amire lerajzolhatja, kiragaszthatja a gyermekünk az éppen aktuális kedvenc mesehősét. Ha mégsem tudunk ellenállni a királylányos falfestésnek, úgy számoljunk vele, hogy hamarosan cserélnünk kell.

Egy kockás füzet is elég

Ha nem vesszük igénybe lakberendező segítségét, akkor is fontos, hogy rajzoljuk le méretarányosan a szobát. A célnak tökéletesen megfelel egy kockás füzet.

– Fel kell mérnünk nagyon alaposan mindent: a falakat, ablakokat, ajtókat, fűtőtesteket, kapcsolókat, konnektorokat, lámpákat. Nagyon fontos, hogy próbáljunk meg méretarányos alaprajzot készíteni, hiszen ez óriási segítség lesz később, amikor a bútorokat, tárolókat és egyéb tárgyakat szeretnénk elhelyezni benne. Lényeges, hogy a funkcionális berendezési tervünkben a bútorok is méretarányosak legyenek. Ez a legfontosabb része a tervezésnek. Remek dolog online inspirálódni, a Pinterest tele van rengeteg nagyszerű ötlettel, de ügyeljünk rá, hogy maradjunk a realitások talaján. Egy 30 négyzetméteres helyiség elrendezését ne próbáljuk megvalósítani 10 négyzetméteren – tanácsolja a lakberendező.

– Számoljuk ki a méreteket: hány négyzetméter a festés, mekkora felületre kell tapéta, szőnyeg. Döntsük el, milyen burkolatokat szeretnénk használni. Gyerekszobába előszeretettel javasolom a padlószőnyeg, laminált padló mellett a vinyl padlót, ami nemcsak sokkal strapabíróbb, de vízálló is. Számoljuk meg, írjuk le, milyen típusú lámpatestekre van szükségünk – általános, hangulat, éjjeli lámpára. Ha ezzel megvagyunk, kérjünk árajánlatot a szakipari tevékenységekre, és használjuk a kiszámított mennyiségeket. A kivitelező szakemberek általában a helyszíni szemle után adnak árat, de a méretek és néhány fotó az irányárak megadásához elegendőek lehetnek.

Használjunk kevesebb színt

A dekorációs lehetőségek végtelenek, a színek, anyagok tárháza kimeríthetetlen. Igyekezzünk inkább kevesebb színt használni, hármat-négyet maximum.

– Ez azért fontos, mert amikor a gyermek birtokba veszi a szobáját – a rengeteg játékkal, könyvvel, párnával, takaróval, plüssel és egyéb dolgaival – egyébként is megtelik színnel a tér. Ha eleve sok színt használtunk, akkor zavaros lesz a végeredmény. Tény, hogy a színek hatással vannak ránk, ezért nem célszerű a túl élénk, intenzív színek választása sem, hiszen elképzelhető, hogy a csemeténk nehezebben fog elaludni egy vibráló vörös szobában. Ideálisabbak a természetes színek, a kicsit halványabb vagy szürkével kevert árnyalatok.

– Természetes, hogy ha már nagyobb a gyermekünk, neki is lesznek kérései, de azt javaslom, teljesen ne engedjük át az irányítást. Ha például ragaszkodik a királylányos falfestéshez, akkor javasolhatjuk neki, hogy mi lenne, ha egy menő, de jóval diszkrétebb koronás mintás tapétát választanánk az egyik falra – mondja Kata. – Az összhatást és az időtállóságot figyelembevéve általánosságban jó választásnak bizonyulnak a természeti motívumok, hegyek, völgyek, fák, madarak vagy más motívumok inkább stilizált formában, mint valósághű ábrázolásban.

Okos világítás

A világítás sok mindent befolyásol. Figyelembe kell vennünk, hol fog aludni a gyermekünk és hol lesz az íróasztala.

– Az alváshoz, kuckózáshoz a nyugtató, meghitt meleg, a tanuláshoz, olvasáshoz azonban a hidegebb fények ideálisabbak. Ez utóbbiak ugyanis segítik az éberséget, a koncentrációt. Egyértelmű, hogy ha megoldható, akkor az íróasztalt az ablak közelébe helyezzük – és lehetőleg itt legyen elérhető távolságra konnektor is –, míg az ágy lehet a szoba egy sötétebb pontján. Ma már kaphatóak olyan LED-izzók is, amelyeken a színt és melegséget változtathatjuk, ezekkel is játszhatunk.

Funkcionalitás és térkihasználtság

A szakértő szerint a gyerekszoba esetében is elsődleges a funkció, másodlagos a design.

– Gondoljuk végig, hogy milyen az életünk, milyen kényelmi funciókra van szüksége a gyerekünknek? Hova pakoljuk a játékokat, könyveket? Lesz elég zárható szekrény, doboz? Hova szereljünk polcokat? Marad-e elég tere játszani? Ha van testvér, de a külön szoba nem opció, akkor egy mennyezetig érő polcrendszerrel vagy ruhásszekrénnyel is elválaszthatjuk a teret, ahova még pakolni is tudunk. De ugyanez megoldható lehet akár függönnyel, egyéb panelekkel is. Világos színekkel, fényekkel növelhetjük a térérzetet. Amennyiben tényleg nagyon pici a szoba, a dobogózás is megoldás lehet, amikor egy részen 40-50 centire megemeljük a padlót, ha van rá lehetőség. Ez alatt szintén nyerhetünk pakolási lehetőséget. Minden rajtunk múlik, azt azonban mindvégig tartsuk észben, hogy az esztétikum mellett a legfontosabb, hogy számunkra és a gyerekeink számára is ideális és praktikus legyen a szoba, jó érzés legyen ott időt tölteni.

(illusztráció: Shutterstock)