Azt már eddig is számtalan tanulmány bizonyította, hogy a természet közelsége jó hatással van az idegrendszerünkre, csökkenti a vérnyomást, megnyugtat, kikapcsol, feltölt. Egy mostani kutatásból azonban az is kiderült, hogy a kortizol nevű stresszhormon szintjének csökkenéséhez nem szükséges hosszú órákat tölteni a zöldben. Már mindössze 20 perc is elég az előnyös hatások megtapasztalásához.

Irány a kert, a park, az erdő

A Frontiers in Psychology nevű folyóiratban megjelent, Michigan Egyetem által végzett kutatásban 36 önkéntes városlakót kértek meg arra, hogy 8 héten keresztül legalább hetente háromszor menjenek ki a természetbe, azt azonban rájuk bízták, hogy hol és mikor teljesítik a feladatot és mennyi időt szánnak erre egy-egy alkalommal. A résztvevők természetjárás közben nem sportolhattak, kizárólag sétálhattak vagy üldögélhettek. Semmilyen elektronikus eszközt és könyvet sem vihettek magukkal, sőt beszélgetniük sem volt szabad.

A kutatók megmérték a résztvevők stresszhormonszintjét a szabadban töltött idő előtt és után is. Az eredményekből pedig kiderült, hogy már 20 perc természetben töltött idő elegendő ahhoz, hogy a vér kortizolszintje jelentős mértékben csökkenjen. A legideálisabb, ha ez az idő 20 és 30 perc közé esik, ugyanis a megfigyelések alapján ekkor a legintenzívebb a csökkenés. Természetesen azoknak is csökkent a stressszhormonszintje, akik ennél több időt szenteltek a természetjárásnak, de már közel sem olyan mértékben, mint az első 20-30 perc alatt. További érdekesség, hogy az eredmények attól függetlenül kimutathatóak voltak, hogy valaki a kertjében, egy erdőben vagy éppen a közeli parkban sétálgatott.

Kis befektetés, óriási hatás

Az egyre inkább elvárosiasodó világunkban, amikor a legtöbben a nap nagy részét a négy fal között töltjük, óriási jelentősége van annak, hogy ne távolodjunk el még jobban a természettől. Fontos, hogy a pörgős hétköznapokon is legalább az ebédszünetünkben vagy munka után élvezzük a szabadban töltött idő jótékony hatását. Hétvégente pedig szervezhetünk nagyobb kirándulásokat is a családdal. Semmibe sem kerül, a hatása azonban sokszorosan megtérül!