- Az idei tél eddig nem telt típusosan a gyerekbalesetek szempontjából - mondta érdeklődésünkre Varga Marcell traumatológus. – A legutóbbi ügyeletben egy darabos bokatörést operáltunk, amit szánkózás közben szenvedett el egy fiatalember. Egy gyermek pedig olyan hasi zúzódást szenvedett a szánkózás miatt, hogy kórházi felvételre volt szüksége. De kezeltünk idén már síeléskor bekövetkezett lábszártörést is – jóval a szezon előtt. Kinyílt a jégpálya, a csukló és fejsérült gyermekek napi vendégek nálunk. Pedig a legtöbb csuklótörés egy kis csuklóvédővel megelőzhető lenne.

Tavaly a járvány miatt jóval kevesebben jutottak el síelni. Így, a vírus pozitív mellékhatásaként drasztikusan csökkent a síbalesetek (térdszalagsérülések, törések) száma. De idén ismét nagyüzemre számítanak a szezon beköszöntével a traumatológiákon.

- A síbalesetek 80-90 százalékát a nem jól beállított kötések okozzák - emlékeztet Varga doktor. - A léc nem old le eséskor, így a láb alsó része nem tudja követni a felső, csavarodó részt, emiatt alakul ki legtöbb a lábszár- és térdsérülés. Mivel sokan 2 évet is kihagytak, érdemes a felszerelést átnézni, újraállítani. Ritkábbak, de általában sokkal súlyosabb következményei vannak a síelés során elszenvedett fejsérüléseknek – a védősisak alkalmazása ezért nélkülözhetetlen.

Számos, nem közvetlenül a télhez, hanem az otthontartózkodáshoz kapcsolható baleset következményeivel is találkoznak a traumatológiákon. Gyakori a napközben nem eléggé kifárasztott kisgyermekek "esti fejsérülése", ami sokszor hányással járó agyrázkódáshoz is vezet. Az iskolákban is zajlik az élet, a hideg miatt a gyerekek többet vannak az osztályteremben, és a szünetekben a "játék" olykor kissé eldurvul.

- A legutóbbi ügyeletben láttunk el egy 12 éves kislányt, aki egy rosszul sikerült tantermi játék következtében szenvedett csípőtáji törést – őt is meg kellett operálni – folytatja Varga Marcell. - Persze ez nem télspecifikus baleset, csak felhívja a figyelmet arra, hogy mindig és mindenhol vigyázni kell, magunkra és egymásra is.

Vírus ide vagy oda, a tél ugyanúgy beköszönt és szépsége mellett veszélyei is vannak. Kis odafigyeléssel azonban számos baleset megelőzhető!

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(illusztráció: Shutterstock)