Színes programkínálat a Debreceni Virágkarneválon - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Színes programkínálat a Debreceni Virágkarneválon

Turizmus.com
2019. aug. 16. 7:45
Életmód

Az idén 50. születésnapját ünneplő fesztivál keretében Debrecen gazdag programsorozattal készül egy egész héten át, augusztus 14-től 21-ig.

A több mint száz esemény egyik csúcspontja idén is az augusztus 20-i karneváli felvonulás lesz. A menetben a karneválok történetében a legtöbb, 18 virágkocsi vonul majd végig a városon, melyekhez rekordszámú, egymillió szál friss dáliát használnak fel.

Az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb karneváljait nemcsak a virágkocsik, hanem a művészeti csoportok is színesítik, idén 10 magyar és 17 külföldi csoport mintegy 2000 közreműködővel vesz részt a felvonuláson. A világ minden tájáról érkeznek táncosok Japántól kezdve Kolumbián keresztül Itáliáig bezárólag, összesen 14 nemzet képviseletében.

A virágkarneváli héten Debrecenben ugyan minden a virágokról, a táncról és a zenéről szól majd, de mindemellett további izgalmas programok és különleges látnivalók várják azokat, akik a fesztiválon innen és túl szeretnék Debrecent is felfedezni.

Központban a gyerekek – Galiba Fesztivál

A virágkarnevál kistestvére, a Galiba Gyermekfesztivál augusztus 15-től 21-ig a Nagyerdőn három helyszínen – a Békás-tó Lurkó ligetében, a Vidámparkban és a Nagyerdei Stadion rendezvényterén – várja színes programkínálattal a gyerekeket és a családokat. A programok között gyermekkoncertek, meseszínház, rolleres felvonulás és Ludas Matyi-hasonmásverseny is lesznek.

Baby boom a Debreceni Állatkertben

A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott Debreceni Állatkert 1958 óta várja vendégeit. A vidéki kertek sorában elsőként alapított állatkert az alapítás kori kicsiny terület bővülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 170 fajának mintegy 900 példányát. Az idei év különleges volt az állatkert életében, számos új csöppséggel gyarapodott ugyanis az állomány. A bébi-bumm aprócska sztárjait, köztük Beriszlót, a pingvinfiókát, Daahirt, a kiszsiráfot, Botondot, a szamárcsikót és Simont, a mosómedve bocsot már a nagyközönség is láthatja.

Kulináris élvezetek

A Nagyerdő árnyas fái alatt, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén augusztus 15-től újra nyitja kapuit a Cseh Sörkert 31 sörgyár, 100-féle sörével. A gasztronómia szerelmesei a sörök mellett a kenyérsütés rejtelmeibe is belekóstolhatnak: augusztus 15-én a város főterén közösségi sütés várja az érdeklődőket Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovász mestere, valamint a debreceni Soós Pékség szakmai támogatásával. A kenyérsütés napközben folyamatosan zajlik, az elkészült kenyér este kerül szétosztásra a Kossuth téren. Pár lépéssel arrébb, a Piac utca és a Csapó utca sarkán hat debreceni cukrászda fagylaltkreációját lehet megkóstolni, sőt, azokra szavazni is lehet augusztus 18-ig, amikor is eldől, melyik lesz Debrecen fagyija.

Aquaticum X. Országos Csúszdabajnokság

Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő legnépszerűbb vizes programja a csúszdabajnokság, mely immár tíz éve biztos pont a csúszdabarátok életében. A jubileumi Aquaticum X. Országos Csúszdabajnokságot idén augusztus 16-án rendezik. A versenyzők idén is 8 kategóriában mérhetik össze tudásukat. A verseny után a fürdőkomplexum többi egységében - a termálfürdőben vagy a wellness- és szaunavilágban -, valamint a fürdőt körülvevő Nagyerdei parkban lehet lazítani.

Forró kubai hangulat és japán kultúra

A Baltazár Dezső teret két estén át forró kubai hangulat tölti meg. Augusztus 16-án és 17-én nagyszabású salsa parti várja a nagyközönséget élő koncertekkel, látványos táncbemutatókkal, valamint egyedülálló látvány- és fénytechnikával. A szomszédos Déri Múzeumban a japán kultúra kerül a középpontba augusztus 18-án. Ajapán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának tiszteletére rendezett egész napos eseménysorozaton az érdeklődők többek között hagyományos japán tánclépéseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a mangarajzolással, készíthetnek origamit, felpróbálhatják a tradícionális japán ruhát, a jukatát, és megtudhatják, hogy eszik-e vagy isszák a katakanát.

(fotók: VisitDebrecen)