Kinek az ötlete volt, hogy jelentkezzenek a játékba?

– A fiúk épp a tévét nézték, amikor meglátták a Fuss család, fuss felhívását. Rögtön mondták, ez mennyire nekünk való játék lenne, hiszen a sport fontos része az életünknek. Én személy szerint nem vágytam a tévés szereplésre, és azért ennyi idősen nagy kihívás elé állított minket a férjemmel, Csabival az a fajta intenzív mozgás és a folyamatos versenyhelyzet, ami a játék velejárója. Igazából a gyerekek miatt vállaltuk a szereplést, mert nekik nagyon fontos volt, mi pedig Csabival mellettük állunk, és támogatjuk őket mindenben reális keretek között.

A sport kiemelkedő szerepet játszik az életükben. Egyértelmű volt, hogy a fiúk is jeleskednek majd valamilyen sportágban?

Természetes volt, hogy a gyermekeinket is a sport szeretetére és fontosságára neveljük.

– A férjem 13 évesen NB III-ban 2. helyezést ért el, én is a foci szerelmese vagyok, de emellett rajongok az úszásért, a víz az én igazi közegem. Természetes volt, hogy a gyermekeinket is a sport szeretetére és fontosságára neveljük. Mindkét fiút kivittük 3-4 évesen a focipályára. Lambertnél azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy van tehetsége a futballhoz, Larion viszont előbb észrevette a katicabogarat a pályán, mint a labdát. Egyértelmű volt, hogy ez nem az ő sportága. Több mindent kipróbáltunk vele 4-5 éves korában, de egyik sem volt az igazi, mígnem eszembe jutott, hogy ez a gyerek rengeteg mindenben rám hasonlít… Miért ne próbálnánk meg vele is az úszást. Bejött. Larion azóta is versenyszerűen úszik.

Mit lát a fiúkon? Milyen pozitív járulékai vannak a sportos életnek?

– Az a fajta kitartás és versenyszellem, ami őket jellemzi, biztosan annak köszönhető, hogy aktívan és versenyszerűen sportolnak kicsi koruktól fogva. A műsor kapcsán is voltak nehéz pillanatok, amikor ez a fajta küzdeni akarás segítette őket átlendíteni a holtpontokon. Emellett egészségesen táplálkozunk, hiszen a versenysport ezt megköveteli. A jó kiállás, a fizikum ugyan nem elsődleges pozitív hatás, de mindenféleképpen fontos, hiszen magabiztosságot ad a kamasz fiaimnak.

Úgy tűnik, nagyon tudatosan nevelik a gyermekeiket. Ennek köszönhető, hogy nagyobb kamaszos kilengések nélkül megússzák a tinédzserkort vagy a szerencsés géneknek?

Tudniuk kell, hogy a döntéseiknek súlya, és következménye van.

– Amikor megkérdezték a Tv2-ben az egyik fiamat, milyen anyának tart engem, azt mondta, hogy jófejnek, mert mindenben számíthat rám, és mindent meg lehet velem beszélni. Ez nagyon jólesett. Nem hiszek a túlzott szülői szigorban, de a tudatos és a következetes gyereknevelésben igen. Noha most rendezvényszervezőként dolgozom, az eredeti szakmán óvodapedagógus, és használom is a szakmámban tanultakat. A gyerekeinknek kisiskolás koruk óta lehetőséget biztosítunk arra, hogy bizonyos helyzetekben maguk dönthessenek, és mindent megbeszélünk egymással. Tudniuk kell azt is, hogy a döntéseiknek súlya, és következménye van. Nem erőltetem rájuk a tanulást sem, de azt azért elmondom, hogy ha nem tanulják meg a verset, és feleletkor egyest kapnak, akkor ne a tanárt hibáztassák, hanem magukat. A tanulmányi eredményeiket látva, értik az üzenetet. Ahogy a fiúk lassan férfivá érnek, egyre több a közös „pasis” program az apjukkal. Csabi számára és nekem is fontos, hogy önálló felnőttekké váljanak, akiknek nem okoz gondot egy kerékcsere, vagy akár egy ebéd megfőzése. Így Csabi egyre több ház körüli munkába bevonja a fiúkat, amit nagyon élveznek, de azért egy idő után elunják, és inkább visszatérnek a számítógépükhöz. Természetesen Lambert és Larion is átlagos kamasz, ez azért a Fuss család, fussban is látható, hiszen ők is beszólnak nekünk néha, vagy nem úgy válaszolnak, ahogy azt szeretnénk. De azért ezeknek a szituációknak a többsége a felfokozott érzelmeknek és az adrenalin-szintnek is köszönhető.

Előnyként élték meg, hogy családként szerepelhettek a műsorban vagy épp emiatt jobban kijöttek a feszültségek egy-egy nagyobb küzdelemben?

– Előnynek számít az, hogy egymás minden rezdüléséből tudjuk, mit akar a másik. Értjük, érezzük egymást, hiszen valóban összetartó család vagyunk, odafigyelünk egymásra a hétköznapokban is. Ugyanakkor pedig nehéz is volt, hiszen, ha valamelyikőnknek rossz kedve volt, akkor az nagyon le tudta húzni a család többi tagját is. Nekem és Larionnak talán az volt a legnehezebb, amikor egy-egy vereség után azonnal reagálni kellett a történtekre. Mi ugyanis olyan típusú emberek vagyunk, akik szeretik magukban feldolgozni az eseményeket, és csak azután beszélni róla. Erre itt nem volt lehetőség, ami gyakran vezetett feszült pillanatokhoz.

Megváltozott bármi is a család életében a tévés szereplés óta?

– Az egymáshoz való viszonyunkban nem. Eddig is nagyon erős volt a kapcsolatunk a férjemmel és a gyerekekkel is. Ami szokatlan, az az, hogy az utcán felismernek, és közös képet szeretnének készíteni velünk. Sosem voltam az a fajta típus, aki kifestve és magassarkúban jár vásárolni, de a műsor óta – ha nem is magassarkúban megyek – felkerül egy kis smink is, ha leszaladok a közértbe. Igaz, eddig is igényes voltam a külsőmre, de most talán még jobban odafigyelek magamra, hiszen a műsor sajátosságából adódóan a nőies oldalamat nem mindig sikerült megmutatni. A fiúk életére nagyobb hatással van a műsor: rengeteg üzenetet kapnak, főleg lányoktól, ami azt hiszem, teljesen érthető. Szerencsére jól kezelik a kialakult helyzetet. Negatív kommenteket is kapunk, amik elsősorban a férjemre és rám irányulnak, de nem esnek rosszul, hiszen ezek az emberek nem ismernek minket, és pár órás tévéműsor alapján mondanak ítéletet. Így nincs valós alapja az ilyen természetű kritikáknak. Ennek kapcsán arról is beszélgetünk a fiúkkal, hogy mindent próbáljanak a maga helyén kezelni. Ne tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget a dolgoknak, mint amit érdemelnek.

Ha lehetőség adódna, vállalnának újra valamilyen tévés szereplést?

Szeretem az életünket. Így tökéletes! A hat kutyánkkal, a közös hétvégékkel, a kora reggeli edzésekkel együtt.

– A fiúk már mondogatják az Exatlon Hungary-t, amiben maximálisan támogatjuk őket Csabival. Mi viszont – ugyan nagy élmény volt a Fuss család, fuss – nem érzünk magunkban elég energiát egy újbóli megmérettetésre. Átadjuk a stafétabotot a fiatalabb generációknak. Szeretem az életünket. Így tökéletes! A hat kutyánkkal, a közös hétvégékkel, a kora reggeli edzésekkel együtt. Szeretem, amikor havonta egyszer valamelyik gyerek versenyén vagy meccsén együtt szurkol a család. Az életvitelünk miatt ugyan egész hetes külföldi nyaralásaink nincsenek, de pár napos aktív pihenésre mindig szakítunk időt. Ahol van hegy és van víz, az már nekünk tökéletes!