Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a KINCS névadóját és munkásságát is méltatva arról beszélt, hogy az együttműködés keretében közös kutatásokat végeznek, kurzusokat tartanak, oktatási anyagokat készítenek és konferenciákat is szerveznek.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke ismertette: a megállapodás keretében az intézet gyakornoki programot indít, illetve együttműködnek az egyetemen induló családtudományi mesterszak munkájában is. Egyúttal óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Debreceni Egyetem és az ELTE után „Magyarország legjobb egyetemével”, a Semmelweis Egyetemmel is együttműködik a KINCS.

Emlékeztetett arra, hogy Kopp Mária több mint fél évszázadon keresztül a Semmelweis Egyetem falain belül végezte „páratlanul sikeres tudományos tevékenységét”. A Magatartástudományi Intézet alapítójaként és vezetőjeként kiemelkedő eredményeket ért a pszichoszomatika, a magatartástudomány és a magyarok lelkiállapotának vizsgálata során – sorolta.

„A nemzet jövőjét a családok életminősége határozza meg”

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a családok megerősítése a magyar kormány egyik legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzése. Ezt az is jelzi, hogy október elsejétől Novák Katalin személyében immár miniszter felel a családokért a kormányban – mutatott rá.

A kormány családpolitikájának az elmúlt tíz évben elért – statisztikai adatokkal alátámasztott – eredményeit is sorolva közölte: jövőre a kabinet két és félszer annyi támogatást – több mint 2300 milliárd forintot – nyújt a családoknak, mint 2010-ben.

Közlése szerint a nemzet jövőjét a családok életminősége határozza meg, mert – mint hangoztatta – „fizikailag és lelkileg kiegyensúlyozott, harmonikus családból épülhet fel erős nemzet”. Az egészségügy és a családok kapcsolatáról Zsigó Róbert azt mondta, a kormány sokrétű családpolitikája számos intézkedéssel segíti a családokat, illetve a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődését.

A koronavírus-járvány tapasztalatait is említve kijelentette: a sikeresen vett akadályok kulcseleme az egészségvédelem és családvédelem összefogása. A KINCS és az SE együttműködése is kiváló példa arra, hogy e két terület miként tudja erősíteni egymást – jelezte.

Komoly misszió a családterápiás képzés

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár a többi között arról beszélt, hogy a KINCS olyan szakpolitikai intézet, amely "kíváncsi” a tudományos megalapozottságra, a nemzetközi jó példákra, igyekszik azokat Magyarországon is megvalósítani.

Szócska Miklós, az SE egészségügyi közszolgálati karának dékánja szerint mentálhigiénés intézetük komoly missziót teljesít a családterápiás képzésekkel, amely a KINCS-csel kötött együttműködéssel a „helyére került”.

Pethesné Dávid Beáta, az SE mentálhigiéné intézetének igazgatója a többi között arról szólt, hogy azoknak az embereknek, intézeteknek és annak a tudásnak, amelyek egy cél felé visznek, össze kell tartoznia.