A legfiatalabb résztvevőt, a 3 hetes és 2 napos Lottit köszöntötte először az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából rendezett Képesség és képessé tevés című konferencián az EMMI parlamenti államtitkára. Majd beszédét azzal folytatta Rétvári Bence: a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország családbarát legyen.

– 1992 óta ünnepeljük a szoptatás világnapját, ma már 120 országban hívják fel a figyelmet a szoptatás fontosságára. Az anyatej a gyermek legegészségesebb tápláléka, biológiai, szociális fejlődését is segíti. Itthon a védőnők segítségével van lehetőség arra, hogy akinek több teje van, adhasson másoknak is. 2016-ban azért, hogy minél több gyermek féléves koráig anyatejet kapjon, a felvásárlási árát 1800 forintról 2700 forintra emeltük – mondta Rétvári Bence, aki hozzátette: egyre több közösségi helyszínen áll rendelkezésre külön szoba a szoptatáshoz, hiszen ez nemcsak a gyermek, hanem az édesanya szervezetére is pozitív hatással van. Nőgyógyászok igazolják, hogy a női daganatos betegségek kialakulását is csökkenti a szoptatás.

Az EMMI parlamenti államtitkára emellett arra is rávilágított, hogy egyre több bababarát szülészet jön létre az országban annak érdekében, hogy az édesanyák maximálisan a szülésre és a babára tudjanak koncentrálni. 2018-2020 között 10 milliárd forintot fordítanak ilyen intézmények kialakítására. Eddig 44 nyertes összesen 6,3 milliárd forintot eszközfejlesztésre fordíthat, a következő lépés pedig a képzésekről és a szemléletformálásról szól.

Az édesanyák 97 százaléka képes szoptatni

az anyatej a legfinomabb és a legeredményesebb védőoltás

Horváth Ildikó egészségügyért felelő államtitkár, az esemény fővédnöke elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen, de üzent a vendégeknek. Azt írta: az anyatej a legfinomabb és a legeredményesebb védőoltás. Az édesanyák 97 százaléka képes a szoptatásra, Magyarországon 44 százalék azok aránya, akik 6 hónapos koráig szoptatják gyermeküket.

Egységes irányelvek kellenek

Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, laktációs tanácsadó úgy fogalmazott az eseményen: a szoptatás csapatmunka, az anya mellett a család is résztvevője. Ahhoz pedig közös irányelvek kellenek, hogy a szoptatásban ne legyen külön védőnői, szülészeti, gyermekorvosi álláspont.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának elnöke beszédét azzal kezdte: 5 gyermekes anya, összesen 99 hónapig szoptatott, legkisebb gyermekét 3 éves koráig táplálta anyatejjel. Szerinte fontos, hogy az édesanyát a család és a tágabb környezete, akár a szomszédok is segítsék. A FICSAK a gyakorlatban is igyekszik minden támogatást megadni a szoptató anyukáknak, így 2017 nyarán felállított egy speciális baba-mama padot Újbudán, majd a sikerén felbuzdulva az V. kerületi játszótereken azért, hogy az édesanyák el tudjanak vonulni szoptatni. Apró, de fontos gesztusok ezek, amelyek mind a kicsik és az anyukájuk kapcsolatát erősítik – fogalmazott.