1992 óta augusztus 1-jén tartják az anyatejes táplálás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint a csecsemő születésének első órájától egészen fél éves koráig az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, hiszen az anyatejes táplálás az egyik leghatékonyabb módja a gyermekek egészségvédelmének. Világviszonylatban mégis a fél év alatti kisbabáknak mindössze 41 százaléka kap kizárólag anyatejet. A magas jövedelmű országokban minden ötödik csecsemőt soha nem szoptattak. 

Egy 2018-as felmérés szerint a valaha is anyatejes szoptatásban részesülő csecsemők aránya a skandináv országokban kifejezetten magas, 90 százalék feletti, Olaszországban 86 százalék, Németországban 82 százalék, Spanyolországban 77 százalék, Franciaországban 63 százalék, az USA-ban 74 százalék, Írországban pedig mindössze 55 százalék. 

Elismerik az anyatej jótékony hatását Magyarországon

Magyarországon a gyermekek 94 százaléka élete első hat hónapja során, a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, tehát az anyatejes táplálás kifejezetten népszerű és elterjedt hazánkban. Ebben nagyon nagy szerepe van a hungarikumnak számító védőnői ellátásnak, hiszen a védőnők egyik fontos feladata az édesanyák támogatása a gyermekek gondozásában.  

A KINCS legfrissebb kutatása az anyatejes táplálás és a védőnők fontosságára hívja fel a figyelmet. A felmérés szerint 10-ből 9 magyar (92%) úgy gondolja, hogy az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására. Amikor az anyatej és a tápszer közül kell választani, mindössze 1 százalék mondja azt, hogy a tápszer a jobb, 81 százalék szerint az anyatej és 17 százalék szerint mind a kettő megfelelő. A megkérdezettek több mint harmada (36%) szerint az az ideális, ha legalább egy éves koráig kap anyatejet a baba, de csaknem harmaduk (31%) szerint egy évnél is tovább, igény szerint bármeddig táplálható a kisbaba anyatejjel.

Az anyatejes táplálás Magyarországon kifejezetten népszerű, amit jól mutat, hogy a legtöbb magyar nagyon pozitívan vélekedik az anyatej jelentőségéről. A magyarok egyöntetűen (97%) úgy gondolják, hogy az anyatej minden cseppje kincs. 88 százalék egyetért azzal, hogy az anyatejjel táplált babák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, 84 százalék szerint pedig az anyatejes szoptatás egy életre megalapozza a szoros anya-gyermek kapcsolatot. Tízből nyolc magyar szerint az anyatejes táplálással alakul ki a gyermek és az anya közötti ősbizalom.

Az anyatejes táplálás világnapjáról megemlékezett Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár is a közösségi oldalán.