Az elmúlt évben az Európában üzembe helyezett energiatermelő berendezések 86 százaléka megújuló energiákra épül, és Magyarországon is évről évre megduplázódik a napelemes háztartási kiserőművek energiatermelő kapacitása – írja honlapján az e-on. De melyek a megújuló energiára épülő fűtési megoldások? Ehhez adunk most segítséget. Szakértőnk Trombitás Károly gépészmérnök, épületgépészeti szakreferens, a Würth Szereléstechnika Kft. munkatársa.

Napelemes fűtés

– Ma az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb napenergia-hasznosítási mód a fotovoltaikus napelemes rendszer – magyarázta korábban a csalad.hu-nak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke. Egy átlag magyar családnak 2060 kilowattóra az éves villamosenergia felhasználása. Ezt egy mindössze 1,5 kilowattos napelemes rendszerrel ki lehet váltani. Aki a házában elektromos alapú fűtést is szeretne kialakítani, annak valamelyest nagyobb napelemes rendszert kell működtetnie.

A napelemekkel való fűtés hosszútávon a fűtési költség nullázásával visszahozhatja az árát. Ma egy átlagos háztartási napelemes rendszer 8 kilowattos. Ezt körülbelül 2,5-3,5 millió forintos beruházással lehet megvalósítani, amely hozzávetőlegesen 8 év alatt térül meg.

Figyelem! Az engedélyeztetési folyamatot érintő újdonság, hogy az elosztói szabályzat módosulása értelmében 2021. április 30. után a 2,5 kW-t meghaladó csatlakozási teljesítményű (>2,5 kW) háztartási méretű kiserőművek (hmke) igénybejelentése kizárólag háromfázisú csatlakoztatással lehetséges. Az április 30-ig beadott csatlakozási kérelmekben 5 kW teljesítményhatárig még megengedett az egyfázisú csatlakozás. 2021. májusától viszont kizárólag az új műszaki tartalmú igények fogadhatók be!

Jelenleg a lakossági napelemes rendszerek nagy többsége úgy kapcsolódik az elektromos hálózathoz, hogy a háztartás fogyasztását és a háztetőn lévő napelemek termelését egy oda-vissza forgó villanyóra méri. Vagyis a háztartás nemcsak használja a megtermelt áramot, hanem vissza is táplálja azt a központi hálózatba. Ez az úgynevezett szaldóelszámolás azonban 2023 végén megszűnik, és helyette az új szerződésekre bruttó elszámolást vezetnek be.

Hőszivattyú

A hőszivattyú a természet energiáját hasznosítja, az egyik leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési-, illetve melegvíz-készítési módszer. A technológia lényegében a hűtőgép működési elvének a fordítottja: a külső környezetből vonja ki a hőt és azt szállítja az épület belsejébe. A talaj-, talajvíz- vagy a légkör hőjét elnyeli a hűtőközeg, majd a kompresszió után kibocsátja. A hőszivattyú károsanyagkibocsátás nélkül működik.

A kiépített rendszer a nyári hónapokban a lakás hűtésére is használható.

Ez a fűtési mód azok számára ideális, akik vállalni tudják az egyszeri nagyobb beruházási költségeket, cserébe a későbbi jelentősen alacsonyabb rezsiszámlákért. A hőszivattyús rendszer kiépítésének költsége elérheti a 4-5 millió forintot.

Geotermikus fűtés

A geotermikus rendszer a hőszivattyú egy speciális fajtája, ahol a csöveket 60-100 méter mélyen a földbe fúrják. Kialakításához engedélyek szükségesek. Kiváló hatásfokkal rendelkezik, ráadásul nemcsak a fűtés oldható meg vele, hanem a hűtés is. A geotermikus fűtésnél nem keletkezik égéstermék, mindössze a keringtető rendszer működtetésére, valamint a hőátvivő közegként működő gáz sűrítésére és párologtatására van szüksége áramra. Egy napelemes rendszerrel kombinálva akár le is nullázható a rezsiköltség. A rendszer kiépítése azonban költséges, egy családi ház esetében 2-3 millió forintnál kezdődik, de akár a 6-7 millió forintot is elérheti.

Korszerű fűtés – kedvezményes tarifa

A hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez alkalmazzák az egész ország egész területén elérhető H tarifát, amely október 15-től április 15-ig vehető igénybe és a nap 24 órában a rendelkezésre áll.

Hőszivattyúkhoz bizonyos társaságoknál a speciális díjszabású Geo tarifa is elérhető. Ez egész évben igénybe vehető, de naponta 2 alkalommal 2 órára szünetel az áramszolgáltatás.

Automatizálás

Még a korszerű, akár megújuló energiát használó fűtőberendezések használata esetén is előfordul, hogy túl magas az energiafogyasztás. Ennek oka a rossz beállítás lehet. Érdemes ezért olyan rendszer kiépítésében gondolkodni, amelynél mindegyik szobában található egy-egy termosztát, amit egy központi számítógép vezérel. Így könnyedén beállítható az ideális energiafelhasználás, nem fűtünk feleslegesen.