A hazai épületállomány energetikailag elavult, a felújítási ráta évi három százalék körüli, de az úgynevezett mélyfelújítások – a komplex, szakmai tervekkel alátámasztott energetikai modernizációk – aránya tartósan egy százalék alatti. Ahogyan az Európai Unióban, úgy Magyarországon is az épületek felelnek a végső energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás több mint negyven százalékáért – közölte Koritár Zsuzsanna, a hazai épületenergetikai felújításokról szóló tanulmányt készítő Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) igazgatója.

Szakértői segítséggel érhető el az optimális eredmény

Márpedig a felújítás nemcsak a szakma, hanem a modernizált lakások lakói szerint is megéri, 93 százalékuk válaszolt így. Ám annak a feltárása, hogy miért érte meg, okozott némi meglepetést. Kiderült ugyanis, hogy a rezsiköltség csökkenését csak valamivel kevesebb, mint a válaszadók fele jelölte meg, holott a vizsgálat kifejezetten az energetikai felújításokról – hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtés- és melegvízrendszer-korszerűsítés – szólt. Az ellentmondásra csakhamar felfedték a választ is a MEHI-nél: a felújítások 76 százalékához ugyanis nem használtak energetikai tervet, vagyis nem kérték ki szakértő véleményét arról, hogy az adott ingatlant hogyan érdemes korszerűsíteni az optimális eredmény eléréséhez.

Az a probléma a nem megfelelő modernizációval – például, ha 15 centis helyett csak tíz centiméter vastag szigetelést tesznek fel –, hogy évekre, évtizedekre belakatolja az épületet a korábbinál valamivel ugyan hatékonyabb, de nem ideális helyzetbe, s csakhamar ismét elavulttá válhat. Ezért lényeges felméretni az épület műszaki állapotát, megterveztetni az optimális megoldást a lehető legnagyobb megtakarítás eléréséért.

Felújítás több lépcsőben

Igaz, hogy kevesek anyagi helyzete engedi meg azt, hogy egy szuszra teljes felújítást hajtson végre az ingatlanán.

– Erre a problémára is megoldást nyújt a szakszerű tervezés – mondta Koritár Zsuzsanna –, hiszen javaslatot adhat, hogy milyen sorrendben érdemes elvégezni a felújítási elemeket, így megoldható a lépcsőzetes beruházás is. Emellett olyan költségektől is megóvhatja az ügyfelet, amiket az átgondolatlan kivitelezés okozna.

Sokan szeretnék felújítani az otthonukat

Kiderült az is, hogy viszonylag nagy a hajlandóság a felújításra, a megkérdezettek 57 százaléka végzett valamilyen energetikai beavatkozást az elmúlt öt évben. Ám a beruházások több mint háromnegyedét szinte ad hoc jelleggel, tervek nélkül és nem teljes körűen hajtották végre, továbbá nem is feltétlenül energiatakarékossági céllal.

(fotó: Shutterstock)