Ha GYED-en vagyok, jogosult vagyok az Otthonfelújítási támogatás igénybevételére?

Igen, abban az esetben, ha fennáll a korábbi jogviszony. Tehát, ha valaki dolgozott, és utána otthon van a kisgyermekével (akár az édesanya, akár az édesapa), akkor jogosult a GYED-re. Ha ezalatt az időszak alatt nem kell praktikusan munkába járnia, de a jogviszonya fennáll, akkor jogosult az Otthonfelújítási program igénybevételére.

Ugyanez igaz a GYES-re vagy a GYET-re is?

Igen. Ha valaki a gyermekszülést megelőzően dolgozott, de most otthon van a gyermekével GYES-en (fogyatékkal élő gyermek esetén akár a gyermek 10 éves koráig) és továbbra is fennáll a jogviszonya, akkor igényelheti az Otthonfelújítási támogatást.

Mi van akkor, ha diplomás GYED-en vagyok?

Ebben az esetben nem szükséges korábbi munkaviszony ahhoz, hogy igényelni tudja valaki a lakásfelújítási támogatást.

A magzatnak a számla benyújtásának pillanatában vagy a támogatási lehetőség indulásakor kell legalább 12 hetesnek lennie?

A támogatási kérelem benyújtásakor kell igazolni a családnak a már megszületett gyermeket, vagy legalább 12 hetes magzatot. Az otthonfelújítási támogatásnál 2022. december 31-ig biztosan lehet élni ezzel a lehetőséggel.

Benyújthatóak ugyanazok a számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is?

Igen, nem zárja ki semmi, hogy ugyanazokat a számlákat mind a két esetben benyújtsák. Mivel a lakástakarék-pénztári megtakarítások csak egy kisebb hányada állami támogatás, a nagy részük saját megtakarítás, ezért semmi akadálya, hogy ugyanezeket a számlákat elszámolják az Otthonfelújítási támogatásnál is.

Falusi CSOK igénybevétele mellett az otthonfelújítási támogatás is felvehető?

Nem. A falusi CSOK esetében, mivel száz százalékos állami támogatást kapnak a költségekre, ezeket a számlákat párhuzamosan nem lehet elszámolni az Otthonfelújítási támogatásban is.

(fotó: Shutterstock)