For the English version follow: Viktor Orbán: Children are the extension of our own lives

– Amikor még fiatal voltam, egy konferencia, amely a demográfiai problémákról szól, meglepetés lett volna – így kezdte beszédét a miniszterelnök a III. Budapesti Demográfiai Csúcson. – Akkor még iskolázottságtól, származástól függetlenül mindenki tudta és értette, hogy az emberi élet véges.

Nem kellett biztatni a harkályt, hogy kopácsoljon

– Ahogy belépünk az életbe, úgy ki is kell lépni belőle. Erre a törvényre háromféle választ lehet adni. Az egyik a tudatmódosító szerek használata, az élet habzsolása. A másik az, hogy az ember utat keres a Teremtőhöz, aki az út végességét eldöntötte. A harmadik lehetőség, hogy megpróbálunk életünk evilági folytatásáról gondoskodni. Ez a családalapítás. A gyermek a mi életünk folytatása – fogalmazott Orbán Viktor. – Régen azt gondoltuk, hogy a harkályt nem kell biztatni, hogy kopácsoljon, de nagy változások történtek. Ez a fogyás, az elfogyás problémája.

Nem általános jelenség a népességfogyás

– A magyarok megpróbálják a bajt megérteni, körbe határolni. Azt a kérdést tették fel először, hogy általános világjelenség-e a népességfogyás. Kiderült, hogy nem, hiszen Ázsiában, Afrikában nincs ilyen probléma. Nem is a keresztény civilizáció betegségéről van szó, hiszen a világban a keresztények száma nem csökken, hanem inkább nő. Kérdés tehát az, mihez köthető az Európára jellemző probléma.A politika idézte elő, ezért kell állami segítség

– Személyes véleményem szerint az ok a két kegyetlen polgárháború. Ezeket az iskolában világháborúnak nevezik – mondta a miniszterelnök. – Mivel a háborúkat az államvezetés, a politika idézte elő, és ezzel a demográfiai problémát is, ezért a kijavítása sem lehet erőteljes állami szerepvállalás nélkül. Magyarország legalábbis így döntött. Van két ellenérv – tette hozzá Orbán Viktor. – Az egyik a migráció. Globális mértékben ez nem képes megállítani Európa népességfogyását. Ha ezt tennénk, akkor hozzájárulnánk a lakosságcseréhez. Aki demográfiai politikát akar foglalkozni, annak a „migráns-megoldást” távol kell tartani. Van egy másik újszerű ellenérv, ez a zöld érvelés. Ennek képviselői úgy gondolkodnak, hogy a Föld akkor jár jól, ha kevesebb gyermek születik. Ez esztelenség, a teremtés rendje szerint ugyanis az ökoszisztémának az ember is része. Nem szembe kell fordítani a kettőt egymással, hanem értelmesen ki kell jelölni az ember helyét.

Véd az alkotmány

– A magyar meggyőződés szerint minden gyermeknek joga van apához és anyához. A magyar kormány a hagyományos családmodellt védi. A család és a gyermek nem más, mint a nemzeti közösség újratermelése. Rossz demográfiai mutató mellet előbb vagy utóbb lesz egy ember, akinek le kell kapcsolni a villanyt, mert elfogy a nemzet. Ha egy nemzet eltűnik a világból, akkor elvész valami, ami pótolhatatlan. Ez ellen kell fellépni – mondta a miniszterelnök. – A magyar modell alapja alkotmányos természetű. Ha a legfontosabb elemek nincsenek rögzítve az alkotmányban, akkor hosszú távon nem lesz családpolitika. Ezek védenek meg ugyanis a családellenes bírósági döntésektől, de alkotmányos alap kell ahhoz is, hogy a gyakran családellenes nemzetközi szervezetek ne avatkozhassanak be a magyar döntésekbe. A jó családpolitikához erős gazdasági alapok is kellenek. Emlékeztetett: Magyarországon 10 év alatt kétszeresére nőtt a családoknak juttatható pénzügyi támogatás.

– A családpolitika alapja a bizalom, fontos, hogy elhiggyék a családok, az intézkedésekre, támogatásokra hosszabb távon számíthatnak. Ha nincsenek rendben a pénzügyek, akkor jönnek a megszorító lépések. Magyar tapasztalat, hogy a családtámogatási juttatásokat össze kell kötni a munkavállalással.

A miniszterelnök szerint az ember hamarabb választja a könnyebb utat, így ha szociális juttatásból is meg tud élni, sokszor inkább amellett dönt.

– Ha sokan döntenek így, akkor visszaesik a gazdaság és jöhetnek a megszorítások. Fontos az is, hogy a gyerekeknek nyújtott támogatást össze kell kapcsolni a szülői kötelességek teljesítésével. Ha a gyermek iskoláskorú, de a szülő nem küldi iskolába, akkor nem várhatja el a családi pótlékot. Fontos elem, hogy 3 éves kortól kötelezővé vált az óvodai beíratás annak érdekében, hogy a köznevelés és a közoktatás minél korábban megkezdődjön. Az óvoda ma már nem gyermekmegőrző, hanem az életre készít fel. 2022-re pedig mindenki, aki bölcsődébe szeretné járatni gyermekét, megteheti azt – mondta Orbán Viktor.

Kijelentette: sok mindent tett már a kormány, de a fordulópont még nem jött el. Szerinte Európában és Magyarországon is akkor lesz teljes a győzelem, ha a családtámogatással jobb életszínvonalon élhet egy pár úgy, ha gyermeket vállal, mintha nem bővítené a családot.

Egyedül nem megy

– A magyar demográfia politika sikerességének több feltétele van: újra meg kell erősödnie a kereszténységnek Európában, fontos, hogy legyenek társaink a törekvéseinkhez, mert egyedül nem megy. Ennek alapfeltétele, hogy a nemzeti össztermék 2030-ig minden évben 2 százalékkal haladja meg az európai össznövekedés átlagát.

Kijelentette, hogy a magyar nemzet sok fontos célt elért, bízik benne, hogy a 2,1 gyermekátlaggal is így lesz.