A koronavírus-járvány miatt az országos veszélyhelyzetben elsősorban a telekommunikációs eszközök segítségével – telefonon és interneten – egyeztessenek a szülők az óvodával vagy annak fenntartójával arról, hogy gyermekük beiratkozása személyes találkozás nélkül milyen formában tehető meg – figyelmeztetett az Oktatási Hivatal honlapján. Az óvodák és fenntartóik elérhetőségei megtalálhatók a www.oktatas.hu/Köznevelés/Köznevelési közérdekű adatok/Köznevelési intézménykereső menüpontban.

Azt tanácsolták, első lépésként érdemes megnézni a https://kir.hu/korzet honlapon, hogy melyik a lakóhely szerinti körzetes óvoda. Ha a szülő nem a kötelező felvételt biztosító óvodába szeretné gyermekét beíratni, akkor ezt a szándékát – a körzetes óvoda nevének és címének megjelölésével – elektronikus úton vagy telefonon kell jeleznie az általa választott óvoda vezetőjének április 17-ig.

Óvodai beiratkozás április 2-20. között

A körzettel nem rendelkező óvodák a hozzájuk jelentkezőknek a beiratkozást április 2-20. között tartják meg. A körzettel nem rendelkező óvodák gyermek felvételéről legkésőbb április 20-ig döntenek, és erről írásban értesítik a szülőt, illetve az érintett kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjét.

A kötelező felvételt biztosító óvoda április 21-ig hivatalból felveszi a körzetébe tartozó azon gyermeket, akivel kapcsolatosan nem érkezett jelzés arról, hogy más óvoda felvette. Így ha a szülő olyan óvodába szándékozik beíratni a gyermekét, amely egyébként is a kötelező óvodai felvételt biztosítja a számára, akkor nincs szüksége intézkedésre az óvoda felé – közölte az Oktatási Hivatal.

Általános iskolai beiratkozás

Az általános iskoláknál az óvodákhoz nagyon hasonlóan történik a beiratkozás, azzal a különbséggel, hogy a jelentkezés április 6-24. között zajlik majd a nem körzetes, április 28-áig – hivatalból – a körzetes iskolákba való beíratás – tudatta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.