Az új otthonteremtési programnak jelentős élénkítő hatása lesz, de a lakásfejlesztéseket, lakásépítéseket leginkább az ismét öt százalékra csökkenő forgalmi adó fogja fellendítenimondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke. Felidézte, hogy a 2016 és 2019 közötti időszakban a kedvezményes lakásáfa már bizonyított, hiszen néhány év alatt a többszörösére nőtt az egy évben kiadott lakásépítési engedélyek száma, majd az átadott lakásszám is évről évre jelentősen nőtt.

Most vagy soha?

– A négyéves időszak végén már nem lehetett bízni abban, hogy a kormány meghosszabbítja a kedvezményt. A múlt év elejétől az építési engedélyek száma fokozatosan csökkenni kezdett, tavaly ősztől pedig az új lakások kereslete és kínálata is visszaesett. Ezt fokozta a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatása, a helyzet pedig odáig romlott, hogy a kormány a kedvezményes áfakulcs visszahozása mellett döntött – mutatott rá Kiss Gábor.

Mint mondta, akkor négyéves „időablak” nyílt a lakásépítésekre azzal, hogy aztán a 2018. november 1-jéig építési engedélyt szerző lakások kivitelezésére, értékesítésére 2023 végéig van mód az ötszázalékos áfával.

Ezúttal kettő plusz négy évről van szó, tehát a 2021-ben és 2022-ben építési engedélyt szerző lakások kerülnek majd az ötszázalékos áfa hatálya alá, azzal a kitétellel, hogy ezeket a lakásokat 2026. december 31-ig lehet ötszázalékos áfakulccsal értékesíteni.

– A kormányzati szándék érthető, hiszen a járvány miatt a gazdaság fellendítésére és arra van szükség, hogy az építőipar megrendeléseket, munkát kapjon. Az, hogy két év van a telekvásárlásra, az engedélyek beszerzésére, egy-egy fejlesztés elindítására, impulzív megoldás, hiszen a szoros határidő miatt egyfajta most vagy soha érzetet alakít ki a piacon, ami gyorsan kedvező eredményekre fog vezetni. Az IFK üdvözli a lépést – hangsúlyozta Kiss Gábor.

Az áfacsökkentés árakra gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre Kiss Gábor azt mondta, első körben némi árkorrekciót, árcsökkenést okoz az intézkedés, jóllehet minden bizonnyal nem a 27 és az öt százalék közti áfakulcs különbözetének mértékében.

(fotó: Shutterstock)