– A mai naptól miniszterként dolgozom tovább a magyar családokért – írta Novák Katalin a Facebook-oldalán. – Azért fogok dolgozni, hogy a magyar családok életszínvonalát a járványhelyzet ellenére növelni tudjuk a következő másfél évben is – tette hozzá a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Céljai között említette:

1. Az elmúlt tíz év eredményeinek a megőrzése úgy, hogy a gazdag családtámogatási rendszer minden elemét megtarthassuk.

2. A gyermekvállalás és gyermeknevelés segítése minden gyermekre vágyó pár és gyermeket nevelő szülő esetében.

3. A családokat támogató lehetőségek további bővítése, ezen belül a saját tulajdonú otthonhoz jutás kiemelt segítése.

Célja minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának megvalósítása, amellyel még több fiatalnak segíthetnek. Ennek számos eleme lesz, az előterjesztés már készen van. Dolgozik a második Családvédelmi Akcióterven is – mondta a miniszterjelölti meghallgatásán az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága előtt.

Novák Katalin közölte: azt szeretnék elérni, hogy munkaalapú legyen az ország, ennek érdekében segély helyett munkát programot hirdettek. Több intézkedés segíti, hogy mindenkinek legyen saját, önálló lakása. Azt is szeretnék, ha anyagi oka nem lenne annak, hogy a párok családot alapítsanak, a fiatalok szabadon dönthessenek, hogy mikor és hány gyermeket vállalnak.

Nemcsak az anyagi támogatások, hanem a családbarát társadalmi szemlélet alapjait is igyekszik letenni, a generációk együttműködését is fontosnak tartja. Sok új családtámogatási elemet vezettek be, ennek nagy része munkához kötött. A rendszer tervezhető és hosszútávú, ezért sem szüntették meg a támogatások egyetlen elemét sem, azok folyamatosan bővülnek.

Két államtitkár segíti a munkáját

Novák Katalin munkáját két államtitkár segíti, akik szerdán vették át a kinevezésüket Áder János köztársasági elnöktől.

„Zsigó Róbert több mint húsz éve megválasztott országgyűlési képviselő, az utóbbi években is államtitkárként dolgozott. Három felnőtt gyermeket nevelnek feleségével. Felkészült politikus, kiváló ember. Ő lesz a parlamenti államtitkárom” – ismertette Novák Katalin.

„Ekler Gergely eddig a kabinetfőnököm volt, évek óta együtt dolgozunk. Megbízható, okos, felkészült munkatársam volt eddig is. Két kisfiút nevelnek feleségével. Stratégiáért és koordinációért felelős államtitkárként dolgozik majd a családokért” – tudatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.